Νέα πρόκληση της Τουρκίας με παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου

Δεν πέρασε ένα 24ωρο από την επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ και η Τουρκία απέδειξε για μια ακόμη φορά τη διπροσωπία της με νέες παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου πάνω από δυο ελληνικά νησιά.

Συγκεκριμένα, σήμερα ένα ζεύγος τουρκικών μαχητικών F4 παραβίασε το FIR Αθηνών στις 11:15 και στις 11:39 πραγματοποίησε υπερπτήση πάνω από τα νησιά Mακρονήσι και Aνθρωποφάγοι (νοτίως των Φούρνων) στα 10.000 πόδια. Τελικά τα δύο τουρκικά F4 εξήλθαν του FIR Αθηνών στις 11:50.

Αξίζει να σημειωθεί με την επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού στην Ελλάδα ο Έλληνας πρωθυπουργός του παρέδωσε, όπως είναι γνωστό, έναν ογκώδη φάκελο που περιλαμβάνει στοιχεία με το «τσουνάμι» των τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ, το 2016 1.016 αεροσκάφη πραγματοποίησαν 1.671 παραβιάσεις. Επίσης, σημειώθηκαν 68 εμπλοκές και 67 υπερπτήσεις εθνικού εδάφους.

Αν και την ημέρα της επίσκεψής του τα τουρκικά αεροσκάφη παρέμειναν καθηλωμένα, σε σχέση με τις προηγούμενες μέρες και δεν προέβησαν σε παραβιάσεις, μόλις έφυγε ξεκίνησαν ξανά!

Όπως φαίνεται παρά τις φαινομενικές τουρκικές διπλωματικές προσεγγίσεις με την Ελλάδα, το σχέδιο αμφισβήτησης των ελληνικών εναέριων και θαλάσσιων συνόρων συνεχίζεται κανονικά.

Ενδεικτικό είναι ότι στις 16 Ιουνίου είχαμε σειρά παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου και παραβάσεις κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών από τουρκικά αεροσκάφη στο Αιγαίο

Συγκεκριμένα, επρόκειτο για έναν σχηματισμό 2 μαχητικών αεροσκαφών F-16 και δύο μεμονωμένα CN-235. Δύο από τα τουρκικά αεροσκάφη ήταν οπλισμένα.

Σημειώθηκαν 4 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας και 5 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου (3 από τον σχηματισμό των F-16 και 2 από το ένα CN-235). Σε όλες τις περιπτώσεις, σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, τα αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από ελληνικά μαχητικά, ενώ σε μία περίπτωση υπήρξε και εμπλοκή.

Δυο μέρες νωρίτερα, στις 14 Ιουνίου έγιναν παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου πάνω από ελληνικές νησίδες.

Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ στις 15:14 μμ ζεύγος τουρκικών F-16 εισήλθε στο FIR Αθηνών, χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσεως και στις 15:27 πέταξε πάνω από τη νησίδα Μαυριά -δυτικά της Λεβίθας, ανατολικά της Κινάρου- στα 25.000 πόδια. Ο τουρκικός σχηματισμός εξήλθε του FIR Αθηνών στις 16:05 μμ.

Στις 15:16 μμ τετράδα τουρκικών F-16 εισήλθε στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης και στις 15:28 μμ πέταξε πάνω από την Κίναρο στα 27.000 πόδια και 10 λεπτά αργότερα πάνω από τη μία εκ των δύο νησίδων Σοφράνα -που βρίσκονται δυτικά, βορειοδυτικά της Καρπάθου- επίσης στα 27.000 πόδια. Ο τουρκικός σχηματισμός εξήλθε του FIR Αθηνών στις 16:09 μμ.

Σε όλες τις περιπτώσεις τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά που απογειώθηκαν από τη Σκύρο και τη Σούδα.

Διαβάστε επίσης: Φοβερή αποκάλυψη πρώην πράκτορα της CIA – Υποδύονταν τα UFOs για να…