Ο άγνωστος… Μπούμπουρας που θέλει να επενδύσει στην Ελλάδα και τον λένε… αντι – Σαββίδη!

Τα... έψαλλε σε Τσακαλώτο και Χαρίτση - Η σχέση με Εμφιετζόγλου...

Ονομάζεται Παντελής Μπούμπουρας, αλλά οι φίλοι του τον φωνάζουν Τέλη. Εμφανίστηκε στο συνέδριο του Economist στη Φρανκφούρτη ως μεγαλοεπενδυτής. Συνοδευόταν από τη Νίκη Τζαβέλλα η οποία, όπως πρόσεξα, του έκλεινε και τα ραντεβού. Ήταν μάλιστα και ένας από τους χορηγούς του οικονομικού αυτού συνεδρίου.

Ορισμένοι, όπως γράφει ο βηματοδότης, τον λένε χαϊδευτικά… «αντι-Ιβάν» ή «αντι-Σαββίδη», όχι για κανέναν ιδιαίτερο λόγο, αλλά διότι είναι ομογενής από την Ουκρανία, μιλάει τη ρωσική γλώσσα και δεν θαυμάζει τη Σοβιετική Ενωση. Μάλιστα, άρχισε τις επενδύσεις του στην Ελλάδα με την αγορά ενός ξενοδοχείου στη Λήμνο. Μαθαίνω ότι ο αντι-Ιβάν είναι κατασκευαστής πρώην υπομηχανικός του επιχειρηματία Πρόδρομου Εμφιετζόγλου, ο οποίος τον είχε στείλει στην Ουκρανία για ένα έργο, αλλά εκεί αυτονομήθηκε και έκανε τις δικές του μπίζνες.

Ο Τέλης Μπούμπουρας μίλησε στο συνέδριο και απευθυνόμενος προς τους δυο υπουργούς που παρευρίσκονταν, τους κ.κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο και Αλέξη Χαρίτση, τους είπε την επική φράση: «Υποθηκεύσατε ολόκληρη την Ελλάδα. Πουλήσατε την Ελλάδα σε ξένους και τώρα καλούμαστε εμείς οι ομογενείς να ξαναγοράσουμε την Ελλάδα. Ομως κάντε κάτι για τη γραφειοκρατία». Δεν ξέρω τι του απήντησαν οι δύο υπουργοί ή αν του απήντησαν. Εκείνο όμως που πρόσεξα είναι ότι ο κ. Μπούμπουρας πλησίασε τον Μπενουά Κερέ, τον ισχυρότερο μετά τον Μάριο Ντράγκι στην ΕΚΤ, και έπιασε κουβέντα μαζί του, για τι λέτε; Για το… χρέος της Ελλάδας. Πού να το μάθει ο Τσακαλώτος…


Ποιος είναι

Γεννήθηκε το 1955 στη Λήμνο, όπου πέρασε τα παιδικά και μαθητικά του χρόνια. Το 1970 εγκαθίσταται στην Αθήνα, η οποία, την εποχή εκείνη, γνωρίζει μια τεράστια οικοδομική δραστηριότητα. Στον ταχέως αναπτυσσόμενο αυτό κλάδο, ο νεαρός νησιώτης διαβλέπει αμέσως και το δικό του μέλλον. Αρχίζει να εργάζεται σαν απλός οικοδόμος, αποκτώντας τις πρώτες του εμπειρίες, ενώ ταυτόχρονα περατώνει τις εγκύκλιες σπουδές και στη συνέχεια φοιτά σε Ανώτερη Τεχνική Σχολή απ’ όπου παίρνει το πτυχίο του Ηλεκτρολόγου.

Το 1981, έχοντας πλέον τα τυπικά προσόντα και διαπνεόμενος από την αντίληψη ότι το κλειδί της επιτυχίας ευρίσκεται στην ανεξάρτητη επιχειρηματική δραστηριότητα και όχι στην παροχή εξαρτημένης εργασίας, ιδρύει δική του εταιρεία και αναλαμβάνει την εκτέλεση ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων τόσο σε κατοικίες όσο και, πιο σύνθετων, σε βιομηχανικές μονάδες. Χρόνο με τον χρόνο ο κύκλος εργασιών μεγαλώνει και μαζί με αυτόν η δύναμη των συνεργείων του, που στα μέσα της δεκαετίας του ’90 φτάνουν να αριθμούν πάνω από 200 εργαζόμενους.

Την άνοιξη του 1997 αποδέχεται την πρόσκληση μιας εκ των μεγαλυτέρων Ελληνικών Τεχνικών Εταιρειών, της «Μηχανικής», που δραστηριοποιούνταν τότε στην Ουκρανία, να αναλάβει ως γενικός εργολάβος.
Κατά μία σημαδιακή συγκυρία, τα πρώτα έργα που εκτελεί είναι στην Ελληνική πλατεία της Οδησσού, μπροστά στο κτήριο της Φιλικής Εταιρείας, υψηλά σύμβολα και τα δύο των ιστορικών και αδελφικών δεσμών μεταξύ των δύο λαών, που από εκείνη την περίοδο, θα συνδέσουν άρρηκτα και τον ίδιο με την νέα του πατρίδα.

Τους ισχυρούς αυτούς δεσμούς δεν θα σταθεί ικανή να κλονίσει ούτε η μεγάλη αεροπορική τραγωδία του Δεκεμβρίου του 1997, κατά την οποία χάθηκαν άδικα 23 Έλληνες συνεργάτες και φίλοι του στη «Μηχανική» και άλλοι 50 Ουκρανοί πολίτες. Αντίθετα, θα χαλυβδώσει την θέλησή του να προχωρήσει μπροστά δουλεύοντας για όλους, γι’ αυτούς που χάθηκαν και γι’ αυτούς που φοβήθηκαν να επιστρέψουν.


Κοινωνική δράση

Μόνιμος συμπαραστάτης και διαρκής χορηγός της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων Ουκρανίας και, κατά περίπτωση, μεμονωμένων Ελληνικών Συλλόγων για την αντιμετώπιση λειτουργικών δαπανών και την διοργάνωση εορτών και πολιτιστικών εκδηλώσεων.
Διαρκής χορηγός του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, Παράρτημα Οδησσού, για την διοργάνωση εορτών, πολιτιστικών εκδηλώσεων, συνεδρίων, επιστημονικών ερευνών και για τις μετακινήσεις του Χορευτικού Συγκροτήματος του Ιδρύματος σε διάφορες εκδηλώσεις ανά την Ουκρανία.
Χορηγός του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στην Οδησσό και της Ελληνικής Πρεσβείας στο Κίεβο για την διοργάνωση δεξιώσεων (Οδησσός) και μεγάλων πολιτιστικών εκδηλώσεων (Κίεβο)

Το 2016 δημιούργησε την κοινωφελούς οργάνωση «Ίδρυμα Μπούμπουρα», ανάμεσα στους άμεσους σκοπούς του οποίου συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων αναπλάσεις ιστορικών σημείων της Οδησσού, μιας πόλης άρρηκτα συνδεδεμένης με το ελληνικό στοιχείο και επίσης της δημιουργίας «Ελληνικού Πάρκου» δίπλα στην περίφημη σκάλα του Ποτέμκιν.