Πάνω από 400 σεισμοί στο Γελοουστόουν – Φόβοι για επικείμενη έκρηξη;

Εκατοντάδες σεισμοί έχουν σημειωθεί στο Εθνικό Πάρκο του Γελοουστόουν μέσα σε μια εβδομάδα, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Συνολικά 464 σεισμοί κατεγράφησαν την προηγούμενη εβδομάδα στο Γελοουστόουν, το οποίο βρίσκεται πάνω από ένα από τα πιο επικίνδυνα υπερηφαίστεια στον κόσμο.

Αυτός είναι ο μεγαλύτερος αριθμός σεισμών που έχουν καταγραφεί μέσα σε μια εβδομάδα τα τελευταία πέντε χρόνια.

Η πρόσφατη σεισμική δραστηριότητα εγείρει φόβους για επικείμενη έκρηξη σύμφωνα με τoν τοπικό τύπο, όπως μεταδίδει η Daily Mail.

Εάν το υπερηφαίστειο επρόκειτο να εκραγεί και να απελευθερώσει την πλήρη του ισχύ, τότε θα ήταν χίλιες φορές πιο ισχυρό από την έκρηξη του ηφαιστείου της Αγίας Ελένης το 1980, λένε οι ειδικοί – αν και όπως επισημαίνουν, ο κίνδυνος είναι «χαμηλός».

Οι ερευνητές του Σεισμογραφικού Σταθμού του Πανεπιστημίου της Γιούτα (UUSS), παρακολουθούν στενά τη σεισμική δραστηριότητα του πάρκου από τότε που ξεκίνησε την περασμένη Δευτέρα, 12 Ιουνίου.

Ο ισχυρότερος σεισμός μεγέθους 4,4 καταγράφηκε την Πέμπτη 15 Ιουνίου.

Η τελευταία σεισμική δραστηριότητα σημειώθηκε την Δευτέρα, 19 Ιουνίου, με τρεις σεισμούς στα δυτικά του πάρκου του Γελοουστόουν. Οι ερευνητές του UUSS δήλωσαν ότι οι σεισμοί ήταν μετασεισμοί δύο μεγαλύτερων που είχαν καταγραφεί νωρίτερα στην περιοχή.

Όλες οι δονήσεις έχουν εστιακό βάθος τα 14,5 χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια της θαλάσσης.

Το υπερηφαίστειο του Γελοουστόουν 

Στο Εθνικό Πάρκο του Γελοουστόουν υπάρχει ένα από τα μεγαλύτερα ηφαίστεια στον πλανήτη. Συγκεκριμένα συγκαταλέγεται στην κατηγορία των υπερηφαιστείων. Ονομάζεται έτσι διότι ένα τέτοιο ηφαίστειο είναι ικανό να παράξει έκρηξη με ποσότητα ηφαιστειακού υλικού μεγαλύτερη από 1.000 κυβικά χιλιόμετρα (240 κυβικά μίλια), δηλαδή στην μέγιστη βαθμίδα 8 του Δείκτη Ηφαιστειακής Εκρηκτικότητας.

Άλλο χαρακτηριστικό τους είναι ότι δημιουργούνται όταν μάγμα μέσα στη Γη ανεβαίνει από μια θερμή κηλίδα μέχρι το φλοιό αλλά δεν μπορεί να τον διαπεράσει. Η πίεση δημιουργεί μια μεγάλη και συνεχώς αυξανόμενη ποσότητα μάγματος έως ότου ο φλοιός είναι ανίκανος να συγκρατήσει την πίεση και εκρήγνυται με καταστροφικά αποτελέσματα.

Σύμφωνα με μια έρευνα που είχε γίνει το 2013, το μέγεθος του θαλάμου μάγματος κάτω από το πάρκο του Γελοουστόουν, είναι πολύ μεγαλύτερο από ότι πιστευόταν μέχρι τότε.

Σύμφωνα με το “Βήμα” τα νέα ευρήματα δείχνουν ότι πρόκειται για έναν ενιαίο θάλαμο όπου οι δεξαμενές συνδέονται μεταξύ τους δημιουργώντας ένα τεράστιο υπόγειο δίκτυο. Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο θάλαμος βρίσκεται σε βάθος 5-12 χλμ, έχει μήκος 90 χλμ και πλάτος 30 χλμ.

Μια πιθανή έκρηξη του υπερηφαιστείου θα ξεπερνούσε κατά πολύ κάθε φαντασία. Θα έστελνε τέφρα μέχρι το Μαϊάμι και τη Νέα Υόρκη, θα μπλόκαρε τις επικοινωνίες και τις μεταφορές και θα έριχνε τη θερμοκρασία σε όλο τον πλανήτη. Η έκρηξη θα ήταν μακράν πιο δραματική από οποιαδήποτε ηφαιστειακή έκρηξη της σύγχρονης ιστορίας.

Πάντως οι επιστήμονες του UUSS δεν ανησυχούν. Λένε ότι υπάρχει μια στις 700.000 να γίνει κάποια έκρηξη.

Ηλίας Σιατούνης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Απειλή για τα 3/4 του πληθυσμού τα θανατηφόρα κύματα καύσωνα

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: 10 νέους πλανήτες βρήκε η NASA που μπορεί να διαθέτουν ζωή (Βίντεο)

ΑΚΟΜΗ: Θα θεραπεύσουμε τον θάνατο; Εταιρεία ξεκινά σύντομα τα πειράματα (Video)