“Πόρτα” έφαγε ο Ερντογάν από τον Γερμανό υπουργό εξωτερικών

Η γερμανική κυβέρνηση πιστεύει ότι θα είναι ανάρμοστο για τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να πραγματοποιήσει δημόσιες εμφανίσεις στη Γερμανία πέραν της συνόδου της Ομάδας των 20 (G20) με δεδομένη την ένταση μεταξύ των δύο χωρών.

Τα παραπάνω δήλωσε σήμερα, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Δεν είναι καλή ιδέα».

Ο Γκάμπριελ δήλωσε στους δημοσιογράφους που τον συνόδευσαν στη Ρωσία ότι η Τουρκία ζήτησε επισήμως άδεια, χθες Τετάρτη, για να μιλήσει ο Ερντογάν σε Τούρκους πολίτες που ζουν στη Γερμανία στη διάρκεια της επίσκεψής του στη χώρα με την ευκαιρία της G20, που θα πραγματοποιηθεί στο Αμβούργο στις 7 και 8 Ιουλίου.

Σύμφωνα με τον Γκάμπριελ, η γερμανική κυβέρνηση δεν επιθυμεί να παρενοχληθούν οι Τούρκοι πολίτες που ζουν στη χώρα και όσοι έχουν διπλή υπηκοότητα.

Ο Γερμανός υπουργός είχε συμβουλεύσει ξεκάθαρα την Άγκυρα πριν δύο εβδομάδες να αποφύγει να διατυπώσει τέτοιο αίτημα.

Υπενθυμίζεται ότι έμμεσο μήνυμα στον Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι όταν θα μεταβεί στο Αμβούργο για τη σύνοδο κορυφής του G20 την επόμενη εβδομάδα θα ήταν προτιμότερο να μην συνταξιδεύσει με τους 12 σωματοφύλακές του καταζητούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες, έχει απευθύνει προ ημερών η Γερμανία.

«Υποθέτω, καλόπιστα, ότι αυτοί που διώκονται από τις αμερικανικές δικαστικές Αρχές δεν θα πατήσουν σε γερμανικό έδαφος για το προβλέψιμο μέλλον, συμπεριλαμβανομένης της συνόδου του G20», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μάρτιν Σέφερ, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών στο Βερολίνο.

Η Αστυνομία της Ουάσιγκτον έχει εκδώσει εντάλματα σύλληψης για τους εν λόγω σωματοφύλακες του τούρκου προέδρου με την υποψία ότι ξυλοκόπησαν αντικυβερνητικούς διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί έξω από την τουρκική πρεσβεία κατά την επίσκεψη του κ. Ερντογάν στον Λευκό Οίκο, τον Μάιο.

Τα επεισόδια, που κινηματογραφήθηκαν, προκάλεσαν αίσθηση και διπλωματική διένεξη ανάμεσα στις δύο χώρες, συμμάχους στο NATO.

Ο κ. Σέφερ ούτε επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε δημοσίευμα της εφημερίδας Welt που ήθελε το γερμανικό ΥΠΕΞ να έχει ξεκαθαρίσει επισήμως στην Άγκυρα ότι οι 12 σωματοφύλακες δεν είναι ευπρόσδεκτοι στη Γερμανία.

Διαβάστε επίσης: Ετοιμάζει το αεροπλανοφόρο του μέλλοντος η Ρωσία