Πύργος Γκρένφελ – Παρανάλωμα του πυρός σε 15 λεπτά

Παρανάλωμα

Στους δώδεκα έχει αυξηθεί ο αριθμός των επιβεβαιωμένων νεκρών από την πυρκαγιά που ξέσπασε στον πύργο διαμερισμάτων Γκρένφελ τα ξημερώματα της Τετάρτης στο δυτικό Λονδίνο.

Η αστυνομία αναμένει ο αριθμός να αυξηθεί, καθώς δεν αναμένει να βρεθούν άλλοι επιζώντες, ενώ παράλληλα πληροφορίες αναφέρουν ότι κανένας από τους ένοικους των τριών τελευταίων ορόφων δεν κατάφερε να σωθεί.

Σύμφωνα με την “Daily Mail”, πιστεύεται ότι ο αριθμός των νεκρών μπορεί να ξεπεράσει τους 100, αλλά η αστυνομία τονίζει ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει πόσοι δεν έχουν καταγραφεί επειδή το κτίριο συνεχίζει να φλέγεται 24 και πλέον ώρες μετά το ξέσπασμα τις φωτιάς.

Τις παραπάνω προβλέψεις ωστόσο έρχονται να υποστηρίξουν οι πληροφορίες για πολλούς αγνοούμενους τη στιγμή μάλιστα που αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι άνθρωποι είχαν παγιδευτεί μέσα στον φλεγόμενο πύργο, ενώ μερικοί από αυτούς, πήδηξαν από τα παράθυρα στην προσπάθειά τους να γλιτώσουν από τις φλόγες.

Όσον αφορά στην Πυροσβεστική κατάφερε να διασώσει 65 από τους ενοίκους. Ταυτόχρονα 78 άτομα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, 18 από τους οποίους παλεύουν για τη ζωή τους και βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ περισσότεροι από 600 ένοικοι κατέβαλαν απεγνωσμένες προσπάθειες να ξεφύγουν από τις φλόγες.

Από την πλευρά της η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, δήλωσε ότι θα διεξαχθεί μία πλήρης έρευνα τονίζοντας ότι: «Αν οι αρχές πρέπει να πάρουν κάποια μαθήματα, θα το πράξουν».

Παρανάλωμα σε 15 λεπτά
Την ίδια στιγμή αίσθηση προκαλεί η πληροφορία, ότι η φωτιά που ξεκίνησε χθες από τον τέταρτο όροφο του 24όροφου πύργου, επεκτάθηκε μέσα σε μόλις 15 λεπτά σε ολόκληρη την έκτασή του.

Παρανάλωμα02

Στην παραπάνω φωτογραφία: Αριστερά ο πύργος στις 02:05, δίπλα στις 02:35, στη συνέχεια στις 04:17 και δεξιά χθες το μεσημέρι καθώς η φωτιά είχε κατακάψει τα πάντα…

Σύμφωνα με τα βρετανικά Μέσα  η γρήγορη επέκταση της φωτιάς μπορεί να οφείλεται στην επένδυση που χρησιμοποιήθηκε κατά την ανακαίνιση του κτιρίου το 2016.

Αυτή τονίζουν ότι μπορεί έκανε τον πύργο να καεί σαν «σπιρτόξυλο» όπως άλλωστε τόνιζαν και στις μαρτυρίες τους χθες ένοικοι. «Είδαμε τα πυροσβεστικά οχήματα και κοιτάξαμε κάτω να δούμε τι συμβαίνει. Δεν είχε σημάνει η πυρασφάλεια γιατί το κτίριο δεν διαθέτει. Μόνον ό,τι έχει ο καθένας στα διαμερίσματά του. Βγήκα στον κοινόχρηστο χώρο να δω αν λειτουργούν τα ασανσέρ, αλλά τίποτε. Υπήρχε όμως έντονη οσμή καπνού», δήλωσε χθες ένοικος του 17ου ορόφου. Όπως τόνισε είδε τη φωτιά μόνον όταν έσκυψε απ’ το παράθυρο. «Γύρισα στο διαμέρισμα και κοίταξα απ’ το παράθυρο προς τα κάτω. Σχεδόν βγήκα απ’ το παράθυρο για να δω κάτω απ’ τον 17ο όροφο. Και βλέπω τις φλόγες να μαίνονται και να ανεβαίνουν πολύ γρήγορα, η επένδυση του κτιρίου ήταν πολύ εύφλεκτη, έπιασε φωτιά σαν σπιρτόξυλο.»

Το υλικό που χρησιμοποιήθηκε στη επένδυση είναι ένα πάνελ από αλουμίνιο που έχει έναν «πυρήνα» πολυαιθυλενίου ή πλαστικού με μια επικάλυψη αλουμινίου τα οποία υποτίθεται ότι αποτελούν μια φτηνή λύση για την ενεργειακή θωράκιση κτιρίων.

Η συγκεκριμένη επένδυση έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως, όχι μόνο στην Βρετανία, για την κάλυψη μεγάλων κτηρίων όπως ο Πύργος Γκρένφελ. Όπως τονίζει μάλιστα η Daily Mail, υπουργοί είχαν στο προειδοποιηθεί για την επένδυση που μετέτρεψε τον πύργο σε μία πύρινη κόλαση επί γης. Όπως σημειώνει επίσης, το υπουργείο Εσωτερικών είχε υποβάλει μία καταδικαστική έκθεση έπειτα από έρευνα σε εκατοντάδες πύργους διαμερισμάτων τα οποία ελέγχθηκαν τη δεκαετία του 1990, ωστόσο δεν προχώρησε σε καμία ενέργεια. Τη μελέτη είχε πραγματοποιήσει ο αρχιτέκτονας Sam Webb ο οποίος διαπίστωσε ότι τα μισά από τα κτίρια που ελέγχθηκαν δεν πληρούσαν τους βασικούς κανόνες πυρασφάλειας. Σύμφωνα με τον ίδιο επρόκειτο για μία «προαναγγελθείσα καταστροφή».

Μαζί με τα νέα παράθυρα, η επένδυση είχε ως στόχο την ενίσχυση της ενεργειακής απόδοσης του κτιρίου, την προστασία από τον καιρό και την καλύτερη εμφάνιση της πρόσοψης που χρονολογούντας από το 1970

Όπως τονίζει η Daily Mail υπάρχουν φόβοι ότι εκατοντάδες πολυώροφα κτίρια σε όλη την χώρα είναι εξοπλισμένα με παρόμοια υλικά για τα οποία βουλευτές είχαν προειδοποιήσει πολλά χρόνια πριν, ήδη από το 1999.

Η επένδυση που χρησιμοποιήθηκε στον πύργο

Παρανάλωμα03

“Ένοχο” και για άλλες πυρκαγιές
Από την πλευρά του πάντως ο Σαμ Γουέμπ που βοήθησε στη συγκέντρωση των αποδεικτικών στοιχείων μετά τη φωτιά, είπε ότι υπήρχε μία σύγκρουση ανάμεσα στην ασφάλεια και τα υλικά που χρησιμοποιούνται να αυξηθεί η ενεργειακή απόδοση. «Δεν είναι ανθεκτικά στη φωτιά και σε ορισμένες περιπτώσεις είναι εύφλεκτα», είπε. Πυρκαγιές που πήραν μεγάλες διαστάσεις λόγω της επένδυσης έχουν επίσης συμβεί στην Αυστραλία, τη Ρωσία και την Αραβική Χερσόνησο – προσθέτοντας τις σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλεια.

Ειδικότερα, το υλικό αυτό έχει κριθεί υπεύθυνο για τη μεγάλη φωτιά που ξέσπασε σε πολυώροφο κτίριο στη Μελβούρνη το Νοέμβριο του 2014 όταν ξέσπασε πυρκαγιά από αναμμένο τσιγάρο στον όγδοο όροφο με τις φλόγες να φτάνουν μέσα σε μόλις 11 λεπτά στον 21ο όροφο του κτηρίου Λακρός.

Ελλειπή μέτρα πυροπροστασίας
Τα έγγραφα της ανακαίνισης του πύργου Γκρένφελ, δεν αναφέρονται καθόλου σε ένα είδος προστατευτικού τείχους που θα έπρεπε να περιλαμβάνεται σε ανακαινίσεις ουρανοξυστών, σύμφωνα με ειδικούς ασφάλειας κτιρίων.

Η τοπική αρχή στην οποία ανήκει το κτίριο στο Κένσινγκτον αρνήθηκε να επιβεβαιώσει εάν είχαν τοποθετηθεί τείχη πυροπροστασίας στους περισσότερους ορόφους μεταξύ των θερμομονωτικών σανίδων που τοποθετήθηκαν στο εξωτερικό του κτιρίου κατά την ανακαίνιση.

Η εταιρεία οικοδόμησης του κτιρίου, ο όμιλος Rydon, επίσης αρνήθηκε να επιβεβαιώσει το ίδιο, δήλωσε όμως ότι η ανακαίνιση «ακολούθησε όλους τους υποχρεωτικούς κανονισμούς που αφορούν τη δόμηση, τις πυρκαγιές, και την υγεία και ασφάλεια» του οικοδομήματος και των κατοίκων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 12 οι νεκροί από την πυρκαγιά στον ουρανοξύστη στο Λονδίνο

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τρεις θεωρίες για τα αίτια της πυρκαγιάς στον Πύργο Γκρένφελ

ΑΚΟΜΑ: Πυροβόλησαν τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ