Λονδίνο: Σοκάρουν οι φωτογραφίες και το βίντεο της Αστυνομίας από τον καμένο πύργο

Τα πάντα έχουν γίνει στάχτη, δεν έχει μείνει τίποτα παρά μόνο οι κολώνες που παραμένουν όρθιες στο εσωτερικό του πύργου Γκρένφελ, όπου κάηκαν περισσότεροι από 58 άνθρωποι, καθώς ακόμα δεν έχουν βρεθεί οι αγνοούμενοι!

Η μητροπολιτική αστυνομία έδωσε αργά χθες το βράδυ στην δημοσιότητα οπτικό υλικό από το εσωτερικό του Πύργου, το οποίο αποτυπώνει το μέγεθος της καταστροφής

Χαρακτηριστικό της απόλυτης καταστροφής είναι και το γεγονός πως οι αρχές φοβούνται ότι δεν θα καταστεί δυνατόν να αναγνωριστούν όλοι οι νεκροί, ακόμα και αν εντοπιστούν όλες οι σοροί των αγνοούμενων, καθώς η αλλοίωση είναι τέτοια που έχει επηρεάσει ολοκληρωτικά και το dna.

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι η ένταση αλλά και η διάρκεια της πολύνεκρης πυρκαγιάς στο κτίριο των 24 ορόφων δυσχεραίνει τρομερά την αναγνώριση. Κάτι ανάλογο είχε συμβεί και το 2001 στο Κέντρο Παγκόσμιου Εμπορίου στη Νέα Υόρκη, όπου το 40% των θυμάτων δεν ταυτοποιήθηκαν ποτέ.

«Όταν έχεις να κάνεις με μια τόσο καταστροφική φωτιά, δημιουργείται στην κυριολεξία μια κόλαση. Το αποτέλεσμα είναι τμηματικές σοροί, απανθρακωμένα οστά και μερικές φορές ό,τι απομένει είναι μόνο στάχτη» λέει ο καθηγητής ιατροδικαστικής του Πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου, Peter Vanezis.

Όπως αναφέρει ο ίδιος, η θερμοκρασία που αναπτύχθηκε στην πυρκαγιά στον πύργο Γκρένφελ μπορεί να συγκριθεί με εκείνη ενός κρεματορίου. «Όσο πιο πολύ καίει μία φωτιά, τόσο μειώνονται οι πιθανότητες να απομείνει επαρκές DNA, ώστε να κάνουμε τις απαιτούμενες εξετάσεις.

Ωστόσο, αν τα θύματα την ώρα του θανάτου τους βρίσκονταν πίσω ή κάτω από κάποιο έπιπλο ή άλλα αντικείμενα, υπάρχει η πιθανότητα να έχει διατηρηθεί DNA» επεσήμανε.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, «η καλύτερη πιθανότητα να αναγνωριστεί κάποιο θύμα είναι να βρεθεί κάποιο κομμάτι από τα δόντια ή τα οστά του, μέρη τα οποία συνήθως είναι τα τελευταία που καταστρέφονται στο ανθρώπινο σώμα.

Μπορούν να χρησιμοποιηθούν ειδικές τεχνικές ενίσχυσης του DNA, αλλά τέτοια τεστ, μπορούν να καταδείξουν την οικογένεια του ατόμου και όχι το ίδιο το άτομο».

Ένας ακόμη παράγοντας που περιπλέκει το θέμα της ταυτοποίησης των θυμάτων είναι το γεγονός ότι αρκετά από τα αντικείμενα που φέρουν υλικό DNA, και τα οποία υπό φυσιολογικές συνθήκες θα χρησιμοποιούνταν για την αναγνώριση – όπως για παράδειγμα οδοντόβουρτσες ή χτένες – απανθρακώθηκαν από την πυρκαγιά, με αποτέλεσμα να μην μπορούν οι ειδικοί να αποσπάσουν ούτε από αυτά γεννητικό υλικό.

Εν τω μεταξύ, η Τερέζα Μέι ανακοίνωσε πως το ποσό των 5.500 λιρών θα δοθεί σε κάθε οικογένεια που έμεινε άστεγη μετά τη φονική πυρκαγιά στον πύργο Γκρένφελ, προκειμένου να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες αυτών των ανθρώπων.

Διαβάστε επίσης: Νέος τρόμος στο Λονδίνο – Φορτηγάκι έπεσε πάνω σε πιστούς που έβγαιναν από τζαμί