Στα πρόθυρα πολεμικής σύγκρουσης βρίσκεται η Τουρκία με τους Κούρδους της Συρίας

Κλιμακώνεται επικίνδυνα η ένταση ανάμεσα στην Τουρκία και στους Κούρδους της Συρίας, καθώς τις τελευταίες ώρες εξαπολύονται εκατέρωθεν απειλές και προειδοποιήσεις για πολεμική σύγκρουση και αντίποινα.

Συγκεκριμένα, οι υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ, Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, θεωρούν πως υπάρχει μεγάλος κίνδυνος σύγκρουσης με την Τουρκία στη βορειοδυτική Συρία, αν οι τουρκικές δυνάμεις περάσουν τις περιοχές κοντά στο Χαλέπι. Η Άγκυρα θα προχωρήσει σε αντίποινα, αν δεχτεί πυρά από Κούρδους μαχητές της YPG από τη Συρία, ανταπαντά ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς.

Η θέση των Κούρδων

Οι υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) θεωρούν πως υπάρχει «μεγάλη πιθανότητα να εκδηλωθεί μια ανοικτή, σφοδρή σύγκρουση» με τον τουρκικό στρατό στη βορειοδυτική Συρία, η οποία θα υπονόμευε την επίθεση εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στη Ράκα, δήλωσε σήμερα, Πέμπτη, ένας ανώτερος αξιωματούχος των SDF.

Ο Νάσερ Χατζ Μανσούρ δήλωσε στο Reuters πως οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις έλαβαν την απόφαση να συγκρουστούν με τις τουρκικές δυνάμεις, «αν αυτές προσπαθήσουν να περάσουν πέραν των γνωστών γραμμών» στις περιοχές κοντά στο Χαλέπι, όπου οι πλευρές αντάλλαξαν χθες πυρά.

Οι SDF είναι μια συμμαχία κουρδικών και αραβικών οργανώσεων με αιχμή την πολιτοφυλακή YPG που η Τουρκία θεωρεί ότι αποτελεί μια επέκταση του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο διεξάγει εδώ και τρεις δεκαετίες ένοπλο αγώνα στην Τουρκία.

Τι λέει η Τουρκία

Η Άγκυρα θα προχωρήσει σε αντίμετρα εναντίον πιθανόν διασυνοριακών πυρών από την κουρδική πολιτοφυλακή στη Συρία και δεν θα παραμείνει απαθής ενώπιον των αντιτουρκικών ενεργειών από τρομοκρατικές οργανώσεις του εξωτερικού, δήλωσε σήμερα, Πέμπτη, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς.

Ο Κουρτουλμούς έκανε τη δήλωση αυτή προς τους δημοσιογράφους, μετά την καταστροφή από το τουρκικό πυροβολικό στόχων των Κούρδων της Συρίας, ως απάντηση στην επίθεση κούρδων πολιτοφυλάκων εναντίον υποστηριζόμενων από την Τουρκία δυνάμεων στη βόρεια Συρία το βράδυ της Τρίτης.

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης επανέλαβε εξάλλου την αντίθεση της Άγκυρας στον εξοπλισμό από τις ΗΠΑ των Κούρδων μαχητών και τόνισε ότι οι αμερικανοί αξιωματούχοι θα αντιληφθούν ότι αυτός ήταν “ο λάθος δρόμος”.

Διαβάστε επίσης: Το Brexit ήταν η αιτία να πάρουν…διαζύγιο 1,6 εκατομμύρια Βρετανοί!