Την αύξηση του αριθμού των δόσεων για τον ΕΝΦΙΑ προανήγγειλε η Παπανάτσιου

Τον Αύγουστο θα σταλούν τα ειδοποιητήρια για τον φετινό ΕΝΦΙΑ προκειμένου να συγκεντρωθούν περίπου 2,6 δις ευρώ στα κρατικά ταμεία, γνωστοποίησε η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, η οποία και προανήγγειλε για την αποπληρωμή του. αύξηση του αριθμού των δόσεων

Ως γνωστόν μέχρι στιγμής έχει καθοριστεί ότι οι δόσεις θα είναι τέσσερις (από Σεπτέμβριο έως και Δεκέμβριο), ενώ τώρα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο και για μια πέμπτη δόση – όπως συνέβη και το 2016 – τον Ιανουάριο.

Παράλληλα η κυρία Παπανάτσιου εκτίμησε ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ευθυγράμμισης των αντικειμενικών με τις εμπορικές τιμές, γεγονός που, όπως είπε, θα φέρει αλλαγές στους συντελεστές του ΕΝΦΙΑ.

Ωστόσο ξεκαθάρισε ότι η αλλαγή αυτή των συντελεστών δεν θα φέρει και αναπροσαρμογή στον εισπρακτικό στόχο των 2,65 δισ. ευρώ.

«Θα αυξηθούν σίγουρα αναλογικά, σύμφωνα με την κατηγορία της αξίας των ακινήτων που έχουν. Από κει και πέρα, θα δούμε πώς θα γίνει, σε ποιες κατηγορίες θα αυξηθούν ή σε ποιες κατηγορίες θα μειωθούν. Σίγουρα το ποσό της είσπραξης θα πρέπει να παραμείνει το ίδιο» δήλωσε χαρακτηριστικά η κυρία Παπανάτσιου σε ραδιοφωνική της συνέντευξη.

Πάνω από 7,4 εκατ. φυσικά και νομικά πρόσωπα θα πληρώσουν και το τρέχον έτος τον φόρο αυτό χωρίς αλλαγές σε σύγκριση με πέρυσι.

Σύμφωνα με νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών, η απαλλαγή των αγροτεμαχίων και των λοιπών εδαφικών εκτάσεων εκτός σχεδίων πόλεων ή οικισμών από τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ θα ισχύσει και το 2017.

Ωστόσο φέτος δεν θα ισχύσει τελικά η αύξηση του ποσοστού έκπτωσης από το 50% στο 100% του φόρου για κάθε φορολογούμενο που πληροί τα ακόλουθα περιουσιακά στοιχεία:

Το συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους δεν ε΄χει υπερβεί τα 9.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και για κάθε εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας.

Το σύνολο της επιφάνειας κτισμάτων τα οποία κατέχουν ο φορολογούμενος και τα λοιπά μέλη της οικογένειάς του δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.

Η συνολική αντικειμενική αξία των κτισμάτων που κατέχει ο φορολογούμενος ή η οικογένειά του δεν υπερβαίνει τα 85.000 ευρώ, αν πρόκειται για άγαμο, τα 150.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο χωρίς παιδιά και τα 200.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο με ένα ή δύο εξαρτώμενα τέκνα.

Διαβάστε επίσης: Ντράγκι: Προβληματισμός για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους