Λίγες ώρες μετά το δημοσίευμα των Financial Times που φιλοξενούσε εκτενές ρεπορτάζ και δηλώσεις του νέου υπουργού Εξωτερικών της χώρας Νίκολα Ντιμιτρόφ, βάσει των οποίων η καινούργια κυβέρνηση των Σκοπίων προτίθεται να αλλάξει την ονομασία του κράτους για να άρει τις αντιρρήσεις της Ελλάδας ως προς την ένταξή του στο ΝΑΤΟ, ανέκρουσεν πρύμναν!
Οι Financial Times άλλαξαν τίτλο και πρόλογο, γεγονός που αποκαλύπτει το έντονο παρασκήνιο και τα διπλωματικά παιχνίδια που βρίσκονται σε εξέλιξη πίσω από τις πόρτες των υπουργείων εξωτερικών.
Σήμερα το πρωί το άρθρο των FT δημοσιοποίησε το θέμα «Η ΠΓΔΜ εξετάζει να αλλάξει όνομα για να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ», φιλοξενώντας στον πρόλογο δηλώσεις του νέου υπουργού Εξωτερικών της χώρας Νίκολα Ντιμιτρόφ, ότι «η ΠΓΔΜ θα εξετάσει να αλλάξει την ονομασία της, σε μια προσπάθεια να ξεμπλοκάρει την αντίθεση της Ελλάδας στην ένταξή της στο ΝΑΤΟ».
Ωστόσο, μόλις λίγη ώρα μετά την ανάρτηση του άρθρου και μετά από παρέμβαση του ίδιου του υπουργείου Εξωτερικών των Σκοπίων, οι Financial Times άλλαξαν τόσο τον τίτλο όσο και τον πρόλογο του δημοσιεύματος!
Πλέον, η νέα δημοσιοποίηση του άρθρου τιτλοφορείται «Η ΠΓΔΜ εξετάζει το να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ χρησιμοποιώντας την προσωρινή ονομασία της», δηλαδή το Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και οι δηλώσεις του Ντιμιτρόφ έχουν αλλαχθεί για να εναρμονίζονται σε αυτό το ύφος.
Φυσικά, πρόκειται για τεράστια διαφορά, καθώς, με βάση τη νέα εκδοχή, ουδεμία πρόθεση εκφράζει η ηγεσία της ΠΓΔΜ προκειμένου η χώρα να αλλάξει όνομα για να μπορέσει να άρει τις αντιρρήσεις της Ελλάδας και να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.
Να σημειωθεί ότι η κατάσταση στη FYROM σταθεροποιείται προσωρινά μετά τον σχηματισμό κυβέρνησης μεταξύ Σοσιαλδημοκρατών και αλβανικών κομμάτων. Για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο, χρειάστηκε η δυναμική παρέμβαση των ΗΠΑ και δευτερευόντως οι πιέσεις εκ μέρους της Ε.Ε., με αποτέλεσμα να μεταπεισθούν ο Γκρούεφσκι και ο συνοδοιπόρος του πρόεδρος Ιβάνοφ.
Σε δυτικούς κύκλους, ιδίως σε αμερικανικούς, επικρατεί η άποψη ότι καραδοκεί ο ρωσικός παράγοντας προκειμένου να εκμεταλλευθεί την αστάθεια ώστε να εγκαθιδρύσει την επιρροή του. Στη Μόσχα, άλλωστε, χρεώνουν την απόπειρα πραξικοπήματος στο Μαυροβούνιο για να ανασταλεί η είσοδος του στο ΝΑΤΟ και την υπόθαλψη εντάσεων κατά το δοκούν.
Οι δε οικονομικοί και περισσότερο ενεργειακοί δεσμοί με τη Σερβία δεν περνούν απαρατήρητοι. Εκτιμάται, επίσης, πως η Ρωσία χρησιμοποιεί και το χαρτί της πολιτισμικής συγγένειας, προσεγγίζοντας το σλαβικό και ορθόδοξο στοιχείο ως δυνάμει προστάτιδα δύναμη.
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, λοιπόν, φαντάζει ζήτημα χρόνου να τεθεί επί τάπητος η είσοδος της ΠΓΔΜ στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο ως προϋπόθεση σταθεροποίησης της κατάστασης στο εσωτερικό.
Διαβάστε ακόμη: Νέα παγίδα με την ονομασία της χώρας στήνουν τα Σκόπια