Το φυτίλι της πυριτιδαποθήκης στη Μ. Ανατολή “άναψε” ο Ερντογάν

Αγριεύει το σκηνικό έντασης στη Μέση Ανατολή μετά την έγκριση αποστολής τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στο εμιράτο του Κατάρ, το οποίο βρίσκεται στο στόχαστρο των υπολοίπων Αραβικών Εμιράτων κατηγορούμενο ότι υποστηρίζει την τρομοκρατία.

Ο Ερντογάν υπέγραψε τον σχετικό νόμο για την ανάπτυξη Τούρκων στρατιωτών στο Κατάρ, σηματοδοτώντας την πρακτική υποστήριξη της Άγκυρας προς το αναφερόμενο εμιράτο, αλλά και την υλοποίηση των σχεδιασμών του για την ανάληψη πρωταγωνιστικού ρόλου στις εξελίξεις της περιοχής.

Ο διακαής πόθος της Τουρκίας να αναδειχθεί σε περιφερειακή υπερδύναμη και να καθορίζει τις εξελίξεις στις πλούσιες πετρελαϊκές χώρες αρχίζει να βρίσκει πρόσφορο έδαφος, εκμεταλλευόμενη τις αραβικές διενέξεις, ενώ η πρόσβασή του στις πηγές του Κατάρ θα γίνει ευκολότερη και ασφαλώς με ευνοϊκότερους όρους.

Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος αποστολής στρατού στο Κατάρ, ψηφίστηκε από το κοινοβούλιο την Τετάρτη, ενώ εγκρίθηκε άμεσα από το προεδρικό γραφείο χθες αργά το βράδυ κι έχει ήδη δημοσιευτεί σήμερα στην εφημερίδα της τουρκικής κυβέρνησης, ολοκληρώνοντας τη νομοθετική διαδικασία για την έγκρισή του!

Η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν, και η Αίγυπτος έχουν επιδεινώσει τις οικονομικές και διπλωματικές σχέσεις τους με το Κατάρ, καθώς το κατηγορούν ότι υποστηρίζει ισλαμιστές τρομοκράτες, αλλά και το Ιράν.

Το Κατάρ από την πλευρά του, απορρίπτει τους ισχυρισμούς ότι στηρίζει την ισλαμιστική τρομοκρατία, τους οποίους, χαρακτηρίζει αβάσιμους.

Αυτό μετά την κίνηση τεσσάρων αραβικών χωρών που έχουν διακόψει τις οικονομικές και διπλωματικές σχέσεις μαζί του, να θέσουν το εμιράτο εντός της λίστας «παρακολούθησης της χρηματοδότησης τρομοκρατικών οργανώσεων» που διατηρούν.

«Η κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε από την Σαουδική Αραβία, το Μπαχρέιν, την Αίγυπτο, αλλά και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα σχετικά με ‘την λίστα παρακολούθησης για την χρηματοδότηση της τρομοκρατίας’ για μία ακόμη φορά δίνει έμφαση σε αβάσιμους ισχυρισμούς, που δεν αποδεικνύονται με ρεαλιστικά γεγονότα» ανέφερε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της κυβέρνησης του Κατάρ.

«Η θέση μας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας είναι πιο ισχυρή από τις θέσεις αρκετών από αυτούς που υπογράφουν την κοινή ανακοίνωση-γεγονός που αγνοήθηκε εσκεμμένα από τους υπογράφοντες» τόνισε η ίδια ανακοίνωση.