Τρίζει η καρέκλα της Μέι – Την Πέμπτη οι εκλογές στη Βρετανία

179
Μέι

Η βρετανίδα πρωθυπουργός υπολόγιζε στις εκλογές της Πέμπτης, 8 Ιουνίου, για να ενισχύσει την κυβερνητική πλειοψηφία. Ωστόσο, οι τρομοκρατικές επιθέσεις στο Μάντσεστερ και στο Λονδίνο δείχνουν να ματαιώνουν τα σχέδιά της.

Μετά από μια σύσκεψη κρίσεων το πρωί της Δευτέρας, η Τερέζα Μέι ανακοίνωσε ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ασφάλειας διατηρείται σε υψηλά επίπεδα, αφού μια νέα τρομοκρατική επίθεση είναι «πολύ πιθανή».

Από την στιγμή που έγινε η επίθεση τη νύχτα του Σαββάτου, επιπλέον μέτρα ελήφθησαν στο Ηνωμένο Βασίλειο και ειδικά στις γέφυρες του Λονδίνου, όπως ανακοίνωσε η Μέι. «Έκανε λόγο για «μια επίθεση εναντίον του Λονδίνου και εναντίον του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά επίσης μια επίθεση εναντίον του ελεύθερου κόσμου».

Οι βουλευτικές εκλογές στην Αγγλία θα γίνουν όπως είχε προβλεφθεί την Πέμπτη 8 Ιουνίου και η προεκλογική εκστρατεία θα συνεχιζόταν από την Δευτέρα, 5 Ιουνίου, όπως ανακοίνωσε η βρετανίδα πρωθυπουργός.

Η αστυνομία ανακοίνωσε τη νύχτα της Κυριακής ότι «επιπλέον αστυνομικοί θα παραταχθούν στην βρετανική πρωτεύουσα, τις επόμενες ημέρες. Οπως σε κάθε επίθεση, το Facebook έθεσε σε λειτουργία το σύστημα safety check το οποίο επιτρέπει στα άτομα που βρίσκονται σε ζώνη τρομοκρατικού χτυπήματος να ειδοποιούν όταν βρεθούν σε ασφαλές μέρος

Η ανοχή γίνεται οργή

Η επίθεση του Σαββάτου είναι η τρίτη μέσα σε τρεις μήνες. Και για ορισμένους βρετανούς ήρθε η ώρα να ληφθούν σκληρά και αποτελεσματικά μέτρα.

Υπάρχουν βέβαια πάντα τα σύμβολα αλληλεγγύης τα οποία είναι χαρακτηριστικά στους Βρετανούς: ένας παπάς φέρνει ένα τσάι σε φλυτζάνια στους αστυνομικούς, ένας περαστικός σηκώνει τους ώμους αδιάφορα («Γνωρίσαμε την τρομοκρατία στο παρελθόν με τον IRA, θα το ξεπεράσουμε με τον ίδιο τρόπο»), οι κάτοικοι πρόσφεραν γενναιόδωρα μια στέγη στα θύματα…Αλλά την επομένη της επίθεσης του London Bridge, που προκάλεσε τον θάνατο σε 7 άτομα, το βράδυ του Σαββάτου, 3 Ιουνίου, η ατμόσφαιρα είναι βαριά και η οργή ξεχειλίζει.

Πίσω από τις εκκλήσεις για ενότητα, αρχίζει η οργή και η διάθεση για εκδίκηση.
Χωρίς να το θέλει ο Gerard Vowls έγινε ήρωας εκείνο το βράδυ. «Κοίταξα τους τρομοκράτες στα μάτια, είδα μίσος, καθαρό., δήλωσε. Ο Βρετανός περνούσε από το London Bridge μετά το τέλος του ματς, το οποίο παρακολούθησε σε μια παμπ, όταν οι τρομοκράτες βγήκαν από το φορτηγό.

«Ο ένας από τους δύο έτρεξε πίσω  μου, προτείνοντας ένα μαχαίρι». Την γλύτωσε, αλλά μια περαστική δίπλα του μαχαιρώθηκε πολλές φορές, και ένας άλλος άνδρας χτυπήθηκε και κυλίστηκε στο αίμα. Ο κ. Vowls δεν μπορεί να συνέλθει:

«Δεν μπορούμε πια να ανεχόμαστε άλλο αυτό το πράγμα», λέει.
Οργισμένος, άρχισε να κυνηγάει τους τρομοκράτες, προσπαθώντας να τους κλείσει το δρόμο. Οταν μπήκαν στην παμπ Wheat Sheaf, άρχισε να τους πετάει μπουκάλια μπύρας και σκαμπό. Από την στιγμή της τρομοκρατικής επίθεσης, δεν σταματάει να διηγείται την ιστορία του στα κανάλια.

Αλλά, κουρασμένος και απελπισμένος μετά την επίθεση, ο νεαρός βρετανός έχει πλέον ένα μήνυμα: «Θέλω να πω στην βρετανή πρωθυπουργό ότι δεν γίνεται ποτέ πια να ξαναρχίσει. Πρέπει να είμαστε σκληροί, και τώρα!»

Η Τερέζα Μέι θα χάσει την αυτοδυναμία για 21 έδρες
Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι αναμένεται να χάσει την αυτοδυναμία στη Βουλή των Κοινοτήτων για 21 έδρες, σύμφωνα με τελευταία έρευνα της δημοσκοπικής εταιρείας YouGov.
H έρευνα δείχνει ότι οι Τόρηδες θα εξασφαλίσουν 305 έδρες, λιγότερες απ’ όσες κέρδισε ο Ντέιβιντ Κάμερον και απ’ τις 326 που χρειάζεται για να περνά άνετα νόμους στη βουλή.
Είναι η τελευταία μιας σειράς ανησυχητικών για την Συντηρητική πρωθυπουργό σφυγμομετρήσεων, η τελευταία απ’ τις οποίες της ICM έδειξε ότι το προβάδισμα του κόμματός της μειώνεται κατά μία ακόμη μονάδα.
Όταν προκήρυξε τις εκλογές η Μέι, το κόμμα της όδευε προς μια συντριπτική νίκη με προβάδισμα άνω των 20 μονάδων.
Το Σάββατο η YouGov προέβλεπε ότι οι Τόρηδες θα εξασφάλιζαν 308 έδρες, αλλά ο αριθμός αυτός μειώθηκε κι άλλο σήμερα.
Το Εργατικό Κόμμα αναμένεται να λάβει 268 έδρες -από 261 που προβλεπόταν το Σάββατο.

11 μονάδες μπροστά η Μέι από τους Εργατικούς
Το προβάδισμα των Συντηρητικών της Βρετανίδας πρωθυπουργού έναντι των Εργατικών έχει μειωθεί στις 11 μονάδες, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου ICM που δημοσιεύθηκε σήμερα στην εφημερίδα The Guardian.

Το προβάδισμα της Μέι μειώθηκε κατά μία ποσοστιαία μονάδα σε σχέση με τη δημοσκόπηση που είχε πραγματοποιήσει το ίδιο ινστιτούτο πριν μία εβδομάδα.

Στη νέα δημοσκόπηση, η πρόθεση ψήφου για τους Συντηρητικούς είναι 45%, χωρίς αλλαγή σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ για τους Εργατικούς έφτασε το 34%, σημειώνοντας αύξηση μίας μονάδας. Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε από τις 2 ως τι 4 Ιουνίου.
Εξάλλου σύμφωνα με το μοντέλο προβλέψεων του ινστιτούτου YouGov, οι Συντηρητικοί φαίνεται ότι θα κερδίσουν 305 έδρες στο κοινοβούλιο, δηλαδή θα τους υπολείπονται 21 έδρες για να έχουν την πλειοψηφία.

Το Σάββατο το YouGov είχε ανακοινώσει ότι οι Συντηρητικοί θα κερδίσουν 308 έδρες στο κοινοβούλιο, 18 λιγότερες από όσες χρειάζονται για την πλειοψηφία.

Το Εργατικό Κόμμα εμφανίζεται να κερδίζει 268 έδρες, σημειώνοντας άνοδο σε σχέση με τις 261 του Σαββάτου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Χαμός στη Βρετανία – Να παραιτηθεί η Μέι ζητάει ο Κόρμπιν

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Δηλώσεις Μέι: «Παραμένει «κρίσιμο» το επίπεδο συναγερμού στη Βρετανία»

ΑΚΟΜΑ: Συνεχίζει ο Ερντογάν: Αφαιρεί την υπηκοότητα από 130 φυγόδικους