Τραμπ: Θα κτίσω με φωτοβολταϊκά το τείχος στο Μεξικό

Την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών πάνελ στο τείχος, τα οποία θα παρέχουν συν τοις άλλοις και φθηνή ενέργεια, ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος βρήκε τρόπο να μειώσει το κόστος ανέγερσης του συνόρου κατά μήκους της μεθορίου των ΗΠΑ με το Μεξικό.

Όπως είπε μιλώντας σε συγκέντρωση παραληρούντων οπαδών του στο Σένταρ Σπρίνγκς της Άιοβα θα μπορούσαν να τοποθετηθούν φωτοβολταϊκά πάνελ στο τείχος…

Μάλιστα ο Τραμπ υποστήριξε ότι το σχέδιο αυτό είναι δικό του: «Θα σας πω μια ιδέα που κανείς δεν έχει ακούσει μέχρι τώρα. Σκεφτόμαστε κάτι μοναδικό, μιλάμε για τα νότια σύνορα, πολύς ήλιος, πολλή ζέστη. Σκεφτόμαστε να χτίσουμε το τείχος ως ηλιακό τείχος, ώστε να παράγει ενέργεια και να αυτοχρηματοδοτείται.

Κι έτσι το Μεξικό θα χρειαστεί να πληρώσει πολύ λιγότερα χρήματα κι αυτό είναι καλό σωστά;… Ηλιακό τείχος, πάνελ. Υπέροχο. Εννοώ σκεφτείτε το, όσο πιο ψηλό γίνει τόσο μεγαλύτερη αξία θα έχει. Πολύ καλή φαντασία, έτσι; Καλή; Είναι δικιά μου ιδέα.»

Ωστόσο, τα φωτοβολταϊκά πάνελ περιλαμβάνονται στα σχέδια που έχουν υποβάλει κάποιες απ’ τις πάνω από 200 ενδιαφερόμενες εταιρείες στις αρμόδιες αμερικανικές αρχές, όπως η Gleason Partners του Λας Βέγκας, που πρότεινε ένα τείχος από ατσάλι, τσιμέντο και φωτοβολταϊκά πάνελ.

Αμερικανικά ΜΜΕ ανέφεραν τον Απρίλιο ότι ο Τραμπ είχε συζητήσει την ιδέα αυτή με ηγετικά στελέχη των Ρεπουμπλικανών στο Λευκό Οίκο. Ενώ τον περασμένο Μάρτιο την ίδια ιδέα είχαν προτείνει με άρθρο τους στη Wall Street Journal δύο ακαδημαϊκοί.

Ο Τραμπ είχε υποσχεθεί προεκλογικά ότι σκόπευε να χτίσει ένα τείχος στη μεθόριο για να εμποδίσει τη λαθρομετανάστευση και τη διακίνηση ναρκωτικών κι ότι το λογαριασμό θα πλήρωνε το Μεξικό, κάτι που απέρριψε κατηγορηματικά ο Μεξικανός πρόεδρος Ενρίκε Πένια Νιέτο.

Διαβάστε επίσης: Άρχισαν τα… γαλλικά – Πως χαρακτήρισε ο Κιμ Γιονγκ Ουν τον Ντόναλντ Τραμπ