Παραιτείται η Μέι; Στις 12 το διάγγελμα στο βρετανικό λαό

Παραίτηση

Η Τερέζα Μέι απέτυχε να οδηγήσει τους Συντηρητικούς στην αυτοδυναμία παρά το γεγονός πως σε αυτές τις εκλογές σημειώθηκε ρεκόρ συμμετοχής, με το ποσοστό να φτάνει στο 68,6%!

Από την πρώτη στιγμή που φάνηκε πως οι Συντηρητικοί δεν θα είχαν αυτοδυναμία, το ζητούμενο κατά την ίδια τη Μέι για να διεκδικήσει την καλύτερη συμφωνία για το Brexit, άρχισαν οι φωνές για να παραιτηθεί. Η ίδια εμφανίστηκε καταρρακωμένη στις πρώτες της δηλώσεις, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες η μέχρι πρότινος πρωθυπουργός της Βρετανίας θα κάνει δηλώσεις στις 10:00 (ώρα Αγγλίας, 12:00 Ελλάδας), ανακοινώνοντας την παραίτησή της. Αυτό τουλάχιστον μεταδίδει το spectator.co.uk

Είναι πιθανόν η Μέι να παραιτηθεί αφού δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στις εκλογές, σύμφωνα με τη Citi.  «Επίκειται περίοδος πολιτικής αβεβαιότητας», ανέφερε η Citi. «Μετά από μια φτωχή, όπως θεωρήθηκε από πολλούς, εκστρατεία και την αδυναμία να μεταφραστεί ένα σημαντικό δημοσκοπικό προβάδισμα σε μεγαλύτερη πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων, αναμένουμε ότι η Μέι είναι πιθανόν να παραιτηθεί», ισχυρίζεται, προσθέτοντας ότι υπάρχει επίσης η πιθανότητα νέων εκλογών.

Στον πάτο η Στερλίνα
Βουτιά κατέγραψε η στερλίνα, ενώ ο βρετανικός χρηματιστηριακός δείκτης FTSE αναμενόταν να υποχωρήσει κατά 1% σήμερα, ύστερα από ένα σοκαριστικά κακό εκλογικό αποτέλεσμα για την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι που βύθισε τη Βρετανία σε πολιτικό χάος μερικές ημέρες πριν την έναρξη των συνομιλιών για το Brexit.

Το εκλογικό αποτέλεσμα, που δημιουργεί ερωτήματα για το πώς η Βρετανία θα προχωρήσει με τα σχέδιά της να αποχωρήσει από την ΕΕ και εάν κάποιο κόμμα θα μπορέσει να σχηματίσει μια σταθερή κυβέρνηση, αρχικά οδήγησε τη στερλίνα σε πτώση κατά 2% έναντι του δολαρίου και του ευρώ.

Το βρετανικό νόμισμα σταθεροποιήθηκε κατά τη διάρκεια της διαπράγματευσής του στην Ασία πριν υποχωρήσει και πάλι σημαντικά σήμερα το πρωί. Στις 8:30 ώρα Ελλάδας, η στερλίνα σημείωσε πτώση 1,5% στο 1,2753 δολάριο – έχοντας υποχωρήσει νωρίτερα έως το 1,2693 δολάριο – και στις 87,78 πένες ανά ευρώ.

Πτώση σημείωσαν οι αποδόσεις των βρετανικών ομολόγων καθώς οι επενδυτές αναζητούσαν την ασφάλεια κρατικών τίτλων. Ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης του Λονδίνου FTSE 100 αναμένεται να υποχωρήσει κατά 1% στο ξεκίνημα των συναλλαγών σήμερα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πως ψήφισαν οι Βρετανοί – Αναλυτικός διαδραστικός χάρτης του BBC

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τι είναι το «Μετέωρο Κοινοβούλιο» των βρετανικών εκλογών

ΑΚΟΜΑ: «Καίει» τον Ντόναλντ Τράμπ ο Κόμεϊ: Κατέγραφα τα πάντα γιατί…