Σχέδιο “παγίδευσης” της ελληνικής κυβέρνησης στο Eurogroup από Σόιμπλε

Τις προτάσεις που κατέθεσε στο προηγούμενο Eurogroup και οι οποίες απερρίφθησαν από την ελληνική κυβέρνηση ως απαράδεκτες, επαναφέρει ο Σόιμπλε δια της πλαγίας οδού ως “πυρήνα” της νέας πρότασης που θα καταθέσει στην αυριανή ευρωπαϊκή συνεδρίαση, αποκαλύπτει η Deutsche Welle.

Μάλιστα σε μια από τις σπάνιες αισιόδοξες προβλέψεις του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε πως είναι πεπεισμένος ότι η Ελλάδα και οι διεθνείς πιστωτές θα καταλήξουν σε μια συμβιβαστική συμφωνία αυτή την εβδομάδα, ένα βήμα που θα αποδεσμεύσει περισσότερα δάνεια για την Αθήνα!

Σύμφωνα με πληροφορίες οι προτάσεις Σόιμπλ προκρίθηκαν μεταξύ των ευρωπαίων υψηλόβαθμων αξιωματούχων, ανάμεσά τους ήταν και η Κριστίν Λαγκάρντ αλλά και ο επικεφαλής του EuroWorkingGroup Τόμας Βίζερ.

Το γεγονός ότι στο Λουξεμβούργο θα βρίσκεται και η ίδια η κ. Λαγκάρντ εκλαμβάνεται από αναλυτές ως σαφής ένδειξη ότι θα υπάρξει συμφωνία και δη προς την προαναφερθείσα κατεύθυνση.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις το πιο πιθανό σενάριο είναι μια ελαφρώς αναβαθμισμένη εκδοχή της τελευταίας πρότασης του Μαΐου, με ορισμένες πιοσυγκεκριμένες αναφορές στο χρέος -εδώ συνίσταται και η υποχώρηση από πλευράς Β. Σόιμπλε-, εντούτοις με τον γνωστό αστερίσκο που παραπέμπει τη λήψη των τελικών αποφάσεων στο 2018 εφόσον φυσικά κριθεί αναγκαίο!

Η καλύτερη των περιπτώσεων θα πρόκειται για μια υποτυπώδη συγκεκριμενοποίηση των μέτρων, με τέτοια διατύπωση που δεν θα συνιστά φυσικά «αλλαγή προγράμματος» και συνεπώς δεν θα αναγκάζει τον γερμανό υπ. Οικονομικών να ζητήσει την έγκριση της γερμανικής Βουλής και δη εν μέσω προεκλογικής περιόδου.

Επίσης, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα υπάρχει σαφής και ισχυρή αναφορά στα ευρωπαϊκά μέτρα ενίσχυσης της ανάπτυξης. Όλα αυτά ανοίγουν φυσικά το δρόμο για τη συμμετοχή του ΔΝΤ, αλλά καταρχήν ως τεχνικού συμβούλου αφού η πλήρης εμπλοκή του με χρηματοδότηση θα ακολουθήσει όταν θα έχει διευθετηθεί και το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους.

«Κλειδί» της συμφωνίας θεωρούνται πλέον οι τελικές διατυπώσεις που θα πρέπει να δίνουν σε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές περιθώρια καλής επικοινωνιακής διαχείρισης.

Αυτό αφορά καταρχήν την ελληνική πλευρά αφού τόσο το Βερολίνο όσο και το ΔΝΤ μπορούν να είναι καταρχήν ικανοποιημένοι: οι κκ. Σόιμπλε και Μέρκελ εκπληρώνουν την υπόσχεσή του προς την κοινοβουλευτική τους ομάδα για τη συμμετοχή του ΔΝΤ ενώ τηρούν και την κόκκινη γραμμή που είχαν θέσει ότι χωρίς το Ταμείο δεν μπορεί να εκταμιευτεί άλλη δόση.

Το ΔΝΤ από την πλευρά του μπορεί επίσης να είναι ικανοποιημένο αφού δεν χρειάζεται να καταβάλει χρήματα όσο δεν πληρούνται οι όροι που θέτει.

Η ελληνική πλευρά ωστόσο θα πρέπει να αντισταθμίσει την υπαναχώρησή της από την πάγια αξίωσή της για άμεσα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Μια ισχυρή αναφορά σε αναπτυξιακά μέτρα καθώς και μια μεγαλύτερη δόση μπορεί να είναι τα στοιχεία εκείνα που θα χρυσώσουν το χάπι στην Αθήνα.

Σε αυτό συγκαταλέγεται η ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, ωστόσο η διοίκηση της τελευταίας έχει διαμηνύσει πως δεν συμπαρασύρεται από πολιτικά παιχνίδια και ότι θα αποφασίσει με γνώμονα άλλα κριτήρια.

Αντίδραση Σόιμπλε

Εξού και η αντίδραση του Σόιμπλε που δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να εγκαταλείψει την τρέχουσα νομισματική πολιτική «εγκαίρως», προειδοποιώντας ότι τα πολύ χαμηλά επιτόκια είχαν προκαλέσει προβλήματα σε ορισμένα μέρη του κόσμου.

«Η ιδιαίτερα χαλαρή νομισματική πολιτική σε πολλές περιοχές έχει ενθαρρύνει αδικαιολόγητη ανάληψη ρίσκου, πολιτική εφησυχασμού, κακή κατανομή κεφαλαίων και φούσκες στις τιμές των asset, και θα συνεχίσει να το κάνει εάν δεν αντιστραφεί εγκαίρως», ανέφερε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών σε ομιλία του, όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

Πρέπει να εγκαταλείψουμε την τρέχουσα νομισματική πολιτική εγκαίρως και να επιστρέψουμε σε μια πιο φυσιολογική πορεία» δήλωσε ο κ. Σόιμπλε και πρόσθεσε ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχει ήδη ξεκινήσει αυτή τη διαδικασία και ότι η ΕΚΤ προσφάτως τροποποίησε το ανακοινωθέν της με έναν τρόπο που θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι οδηγείται προς την ίδια κατεύθυνση.

Διαβάστε ακόμη: Πιέζει τον Τουσκ για λύση στο Eurogroup ο Τσίπρας