Άντλησε 3 δισ. ευρώ με επιτόκιο 4,625% η Ελλάδα: Πανηγυρίζουν Τσίπρας – Τσακαλώτος

Στο 4,375% διαμορφώθηκε το κουπόνι του πενταετούς ομολόγου σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι οποίες αναφέρουν ότι «η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία»

Όπως αναφέρουν το κουπόνι του πενταετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 4,375% ενώ το ύψος της απόδοσης στο 4,625%, σε τιμές σαφώς χαμηλότερες από την προηγούμενη έξοδο της χώρας στις αγορές χρήματος, τον Απρίλιο του 2014, που είχαν διαμορφωθεί στο 4,75% και 4,95% αντίστοιχα.

Η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία και επιβεβαιώνει την θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας, η οποία βαδίζει με σταθερά βήματα προς την οριστική έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια, αναφέρουν οι κυβερνητικές πηγές,σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Θεωρούν δε επίσης σημαντικό ότι από τις πάνω από 200 επίσημες προσφορές συνολικού ύψους 6,5 δισ. ευρώ, η πλειοψηφία αφορούσε πραγματικούς επενδυτές παγκόσμιου βεληνεκούς και όχι κερδοσκοπικά funds, γεγονός που αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Το ελληνικό Δημόσιο άντλησε το ποσό των 3 δισ. ευρώ, εκπληρώνοντας το στόχο του ελληνικού ομολόγου, θέτοντας στέρεες βάσεις για διαρκή και διατηρήσιμη πρόσβαση της χώρας στις αγορές χρήματος.

Ευ. Τσακαλώτος: Υπάρχουν τα πρώτα σταθερά βήματα εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία

Τις προσδοκίες της ελληνικής κυβέρνησης ξεπέρασε το αποτέλεσμα της έκδοσης του 5ετούς ομολόγου, με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να δηλώνει χαρακτηριστικά ότι “με αγγλικούς όρους ήταν μια ικανοποιητική έξοδος, με ελληνικούς όρους ήταν κάτι παραπάνω απ’ αυτό που περιμέναμε”.

Ειδικότερα, σε δήλωση του μετά από συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο ενημέρωσε για την ολοκλήρωση της διαδικασίας εξόδου στις αγορές με την έκδοση του 5ετούς ομολόγου, ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι “βγήκαμε με ένα κουπόνι 4,375% που είναι περίπου 0,3% λιγότερο απ’ την τελευταία φορά που βγήκαμε στις αγορές. Βεβαίως η απόδοση είναι λίγο μεγαλύτερη και στις δύο περιπτώσεις”. Σημείωσε ότι το πιο σημαντικό είναι η ποιότητα και ο αριθμός των επενδυτών που έδειξαν ενδιαφέρον για αυτή την έκδοση, που μας δείχνει ότι υπάρχουν τα πρώτα σταθερά βήματα εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία.

Ο κ. Τσακαλώτος στηλίτευσε τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης απέναντι στη σημερινή εξέλιξη, σημειώνοντας ότι διαψεύδονται. Σχολίασε σκωπτικά πως απ’ ό,τι κατάλαβε, τα κόμματα της αντιπολίτευσης θεωρούν ότι η διαπραγμάτευση δεν ήταν καλή, τα κόμματα, είπε, κατάλαβαν ότι δεν έχει σημασία ότι ο Moody’s μας αναβάθμισε, δεν θεώρησαν αξιοσημείωτο ότι η S&P θεώρησε ότι πρέπει να έχουμε θετική εξέλιξη, δεν πήραν υπόψη την απόφαση της Κομισιόν να μας βγάλει από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος.

Ο υπουργός Οικονομικών πρόσθεσε ότι αυτό που έγινε σήμερα, δεν είναι το τέλος αλλά μια αρχή “που τη συζητήσαμε πολύ, μακριά από τους φακούς της δημοσιότητας, με υπευθυνότητα, να βρούμε πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να βγούμε στις αγορές, αποφασίσαμε ότι σήμερα ήταν οι συνθήκες σωστές και βγήκαμε με αυτόν τον ικανοποιητικό τρόπο”.

Τόνισε ότι “από εδώ και πέρα στοχεύουμε στον Αύγουστο του 2018, ξέρουμε ότι ο ελληνικός λαός έχει υποφέρει πάρα πολύ, έχει υποφέρει παραπάνω απ’ ό,τι του αναλογεί, αλλά νομίζω επίσης ότι βάλαμε ένα πρώτο λιθαράκι να είναι μια πρώτη διαδικασία εξόδου στις αγορές”. “Θα υπάρχει και δεύτερη και τρίτη, για να μπορέσουμε με αυτοπεποίθηση να πλησιάσουμε τον Αύγουστο του 2018 και να βγούμε από τα μνημόνια με διαφορετικούς όρους και να μπορεί η κυβέρνησης μας να κάνει τα πράγματα που έχει υποσχεθεί”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πρώτο θέμα στο διεθνή Τύπο η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές – Δεν λείπουν τα καυστικά σχόλια

Γερμανικό ΥΠΟΙΚ: Καλή η έξοδος στις αγορές, αλλά μην ξεχνάμε την γ’ αξιολόγηση

Bloomberg: Απέτυχε να πείσει πιστωτές για χρέος και QE και δοκιμάζει τις αγορές

Η Ελλάδα βγήκε στις αγορές – Στην έκδοση 5ετους ομολόγου προχωράει αύριο το Ελληνικό Δημόσιο