Απειλεί με αντίμετρα ο Τσαβούσογλου για τις γεωτρήσεις

Τσαβούσογλου

Η Τουρκία θα λάβει μέτρα μετά την έναρξη ερευνητικών γεωτρήσεων για υδρογονάνθρακες στην Κύπρο από την ελληνοκυπριακή πλευρά, προειδοποίησε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προσθέτοντας ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαίωμα σε αυτά τα κοιτάσματα.

Ο Τσαβούσογλου εξήγησε πως τα υπουργεία Ενέργειας και Εξωτερικών της Τουρκίας συνεργάζονται για να καταρτίσουν ένα σχέδιο με τα μέτρα που θα ληφθούν σε απάντηση στις «μονομερείς», όπως τις χαρακτήρισε, ενέργειες της ελληνικής πλευράς.

Ο Τούρκος υπουργός πρόσθεσε ότι η αποστολή ενός πλοίου γεωτρήσεων δείχνει την «ανειλικρίνεια» της ελληνικής πλευράς στις συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού.

Υπενθυμίζεται ότι την έναρξη των γεωτρήσεων στο οικόπεδο 11 από το γεωτρύπανο που μετέφερε το πλοίο «West Capella», για λογαριασμό της γαλλοϊταλικής κοινοπραξίας Total-Eni, ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι γεωτρήσεις ξεκίνησαν ομαλά, δίχως κάποια όχληση από τα τουρκικά πλοία που πραγματοποίησαν άσκηση αρκετά χιλιόμετρα βορειότερα, εντός της κυπριακής ΑΟΖ, εκτός όμως του επίμαχου οικοπέδου 11.

Στην περιοχή, κατά τον πλουν του «West Capella» προς το οικόπεδο 11, υπήρχε τα ξημερώματα η τουρκική φρεγάτα «Gokceada», η οποία παρακολούθησε για λίγο την πορεία του γεωτρύπανου.

Στο λιμάνι της Λάρνακας κατέπλευσαν χθες και δύο γαλλικά πολεμικά, τα οποία επιχειρούν στην ευρύτερη περιοχή και ο ελλιμενισμός τους θεωρείται και ως έμμεσο μήνυμα προστασίας των συμφερόντων της Γαλλίας στην Ανατ. Μεσόγειο.

Σημειώνεται ότι ο εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Στέφαν Ντουζαρίκ εξέφρασε την ανησυχία του οργανισμού για ενδεχόμενο «θερμό επεισόδιο» μετά την έναρξη της διαδικασίας γεώτρησης στο οικόπεδο 11 της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ειδικότερα, ο Στέφαν Ντουζαρίκ τόνισε ότι «τα Ηνωμένα Έθνη δεν θα ήθελαν να δουν οποιαδήποτε περιστατικά, προφανώς ανησυχούμε από τις συνεχείς εντάσεις στη συγκεκριμένη περιοχή».

Διαβάστε επίσης: “Russiagate”: Βουλευτής των ΗΠΑ κατέθεσε αίτηση για αποπομπή του Τραμπ!

Μην χάσετε: Τραγωδία στον Πύργο Γκρένφελ – 12χρονη διαγνώστηκε με δηλητηρίαση από τοξικό αέριο

Ακόμη: Ο Κρίστοφερ Ρέι στη θέση του διευθυντή του FBI