Αποκαλύψεις Λαγκάρτ για Τσίπρα: “Συμβιβάστηκε πολύ γρήγορα”

Στο παρασκήνιο των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στους δανειστές και την ελληνική κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα αναφέρθηκε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, σε συνέντευξή της στο τηλεοπτικό δίκτυο France 2.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας φιλοδοξούσε να αλλάξει από την πρώτη μέρα που έγινε πρωθυπουργός τους κανόνες εντός της Ευρωζώνης, αλλά αντιλήφθηκε πολύ γρήγορα πως ήταν σε ένα συλλογικό παιχνίδι με προδιαγεγραμμένους κανόνες.

«Είχε την φιλοδοξία να αλλάξει από την πρώτη μέρα τους κανόνες. Νομίζω γρήγορα κατάλαβε ότι δεν αρκεί ένας για να αλλάξει τους κανόνες, αλλά 18 ή 19. Αντιλήφθηκε πολύ γρήγορα ότι ήταν σε ένα συλλογικό παιχνίδι με μια Ευρωζώνη που είχε ήδη προδιαγεγραμμένους κανόνες».

Παράλληλα, εκτίμησε πως ο Α. Τσίπρας ήταν «πάντα σοβαρός» και δεν έμπαινε σε παιχνίδια στρατηγικής κατά τις συναντήσεις του, ακόμα και όταν υπήρχε η κόντρα με τους δανειστές το πρώτο εξάμηνο του 2015. «Ήταν πάντα εντός των δικών του ιδεολογικών γραμμών, είχε τις δικές του προτεραιότητες, το δικό του σύνθετο πολιτικό πρόγραμμα και μια εξίσωση να λύσει».

Ερωτηθείσα για το εάν ο Αλέξης Τσίπρας είχε συναίσθηση της θέσης στην οποία βρισκόταν η Ελλάδα και αν ανταποκρίθηκε στον σκοπό για τον οποίο εξελέγη, η Κριστίν Λαγκάρντ απάντησε:«Ναι, απολύτως».

Διαβάστε επίσης: Σίγουρη η Μέρκελ: «Θα βγάλω την τετραετία αν επανεκλεγώ»