Αφρικανικός καύσωνας σαρώνει την Ισπανία – Στους 45 φτάνει το θερμόμετρο

Ισπανία

Ο αφρικανικός καύσωνας θα σαρώσει από σήμερα εκτεταμένες περιοχές στην Ισπανία, με τους κρατικούς φορείς να έχουν εκδώσει ανακοίνωση εκτάκτων φαινομένων για τις κεντρικές, νότιες και ανατολικές περιοχές της χώρας.

Η κρατική μετεωρολογική υπηρεσία Aemet τονίζει πως από τη Δευτέρα έχει αρχίσει η άνοδος της θερμοκρασίας, και κατά μέσον όρο προβλέπονται θερμοκρασίες άνω των 35 βαθμών σε 27 περιοχές—με αιχμή τις ζώνες της Κόρδοβας και της Χαέν στην Ανδαλουσία, όπου το θερμόμετρο αναμένεται να δείξει και 45οC.

Η ύφεση του καύσωνα, που σύμφωνα με τις προβλέψεις θα κορυφωθεί θερμοκρασιακά αύριο, αναμένεται από το Σάββατο.

Σύμφωνα με την Aemet, είναι πιθανόν οι αέριες μάζες από την Αφρική να ευνοήσουν την μεταφορά σκόνης από τη Σαχάρα στη μισή Ιβηρική Χερσόνησο.
Μολονότι σε όλες τις περιοχές της χώρας οι θερμοκρασίες αναμένονται να κινηθούν σε υψηλά επίπεδα, το φαινόμενο θα είναι ιδιαίτερα εκτεταμένο στις εσωτερικές περιοχές του νότου, δηλ. στην κοιλάδα του ποταμού Γουαδαλκιβίρ, στα νότια της Εξτρεμαδούρας, και στην Καστίλια –Λα Μάντσα.

Ειδικότερα, σε κατάσταση πορτοκαλί συναγερμού (σημαντικού κινδύνου) θα βρίσκονται το Κάδιθ, η Γρανάδα, η Ουέλβα και σε κίτρινο συναγερμό (χαμηλό κίνδυνο) η Μάλαγα.

Από την πλευρά τους, σύμφωνα με την υπηρεσία, η Κόρδοβα και η Χαέν θα βρίσκονται σε κόκκινο συναγερμό, καθώς αναμένονται θερμοκρασίες 44 και κατά τόπους 45 οC.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πρωτοφανές: 10.000 κάτοικοι του Αμβούργου καθάρισαν την πόλη τους! (pics-video)

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Κωλοτούμπα από Γκιουλέν: «Αν οι ΗΠΑ θεωρήσουν ότι είναι σωστό να εκδοθώ στην Τουρκία, θα πάω»

ΑΚΟΜΑ: Ο Μακρόν μειώνει τους φόρους κατά 11 δις ευρώ και καταργεί τον ΕΝΦΙΑ