Αχτσιόγλου: Έρχεται μεγάλη πρωτοβουλία για την απλήρωτη εργασία

Για “πολύ μεγάλη πρωτοβουλία” του υπουργείου Εργασίας με το Εργατικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ) σχετικά με τη βελτίωση της κατάστασης για όσους εργαζόμενους δουλεύουν χωρίς να πληρώνονται, έκανε λόγο η Έφη Αχτσιόγλου.

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου η υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε στην “πολύ μεγάλη πρωτοβουλία” που θα έρθει το επόμενο διάστημα, χωρίς ωστόσο να πει τι ακριβώς θα αφορά. Διαβεβαίωσε όμως ότι “σε καμία περίπτωση δεν προκύπτει ότι το Υπουργείο Εργασίας στέκεται από την πλευρά του κεφαλαίου και δεν στέκεται από την πλευρά των εργαζομένων” απαντώντας σε σχετικό σχόλιο της κ. Μανωλάκου η οποία ρώτησε για τους απλήρωτους εργαζόμενους της εταιρείας παραγωγής κτηνιατρικών φαρμάκων “PROVET”.

Ως επιχείρημα ότι το υπουργείο στέκεται στο πλευρό των εργαζομένων η Εφη Ατχσιόγλου υπογράμμισε ότι η επιβολή του προστίμου, οι διαρκείς έλεγχοι που γίνονται από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, η πίεση που ασκείται στις τριμερείς συμφιλιωτικές που ζητούν οι εργαζόμενοι , δείχνουν ακριβώς την πρόθεση και τη βούληση του Υπουργείου Εργασίας να στέκεται από την πλευρά των εργαζομένων οι οποίοι σε καμία περίπτωση προφανώς δεν έχουν την ευθύνη για την οικονομική κατάσταση της επιχείρησης σήμερα.

“Όπως δεν συμμετείχαν στα κέρδη της εταιρίας όταν πήγαινε καλά, έτσι δεν είναι δυνατόν να τους ζητάτε να συμμετάσχουν στο έλλειμμα της εταιρίας, όταν αυτή δεν πηγαίνει καλά. Επομένως, νομίζω ότι αυτός ο χαρακτηρισμός ή αυτή η τοποθέτηση δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα”, τόνισε η υπουργός.

“Από εκεί και πέρα, το Υπουργείο Εργασίας χρησιμοποιεί τις τριμερείς συμφιλιωτικές και τις εργατικές διαφορές που διεξάγονται από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας με έναν τρόπο πολλαπλασιαστικό σε σχέση με τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Στη δική μας θητεία έχουν γίνει τουλάχιστον διπλάσιες ή υπερδιπλάσιες τριμερείς συμφιλιωτικές συναντήσεις -περισσότερες από τριακόσιες, ενώ την προηγούμενη περίοδο έγιναν λιγότερες από εκατόν πενήντα συμφιλιωτικές- εκ των οποίων πολλές από αυτές καταλήγουν σε πολλά θετικά αποτελέσματα από τους εργαζόμενους είτε αυτό αφορά να παρθούν πίσω απολύσεις που έχουν εξαγγελθεί είτε αφορά την επαναπρόσληψη προσωπικού είτε αφορά την καταβολή δεδουλευμένων”.

Τόνισε ότι το υπουργείο θα συνεχίσει τις πιέσεις σε αυτή την κατεύθυνση και αυτό θα συμβεί “και στην περίπτωση που μεταβούμε σε ένα άλλο ιδιοκτησιακό καθεστώς και επιχειρηθεί να μεταβιβαστούν οι υποχρεώσεις στην επόμενη επιχείρηση. Προφανώς, όταν έχουμε διαδοχή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, μεταβιβάζονται όλες οι υποχρεώσεις της εργοδότριας εταιρίας και στην επόμενη που αναλαμβάνει”.

Πηγή: Μαρία Νταλιάνη-capital.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αχτσιόγλου: Θέσεις εργασίας για 22.500 ανέργους έως το φθινόπωρο

Το κρέας… ψάρι: «Δεν κόβουμε συντάξεις, παγώνουμε τις αυξήσεις τους» λέει η Αχτσιόγλου

Easy rider η Αχτσιόγλου – Με μηχανή στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ (pics)