Δεν ήταν από εξωγήινους το περίεργο σήμα που εντόπισαν οι αστρονόμοι

Ένα παράξενο ραδιοφωνικό σήμα που φαινόταν να προερχόταν από ένα κοντινό αστέρι προβληματίζοντας τους επιστήμονες, πιθανότατα προέρχεται από δορυφόρους που περιστρέφονται γύρω από τη Γη.

Την εβδομάδα που μας πέρασε, οι ερευνητές ανακοίνωσαν ότι την 12η Μαΐου το ραδιοτηλεσκόπιο Arecibo στο Πουέρτο Ρίκο ανίχνευσε ένα παράξενο ραδιοφωνικό σήμα που φαινόταν να προέρχεται από έναν ερυθρό νάνο αστέρα τον Ross 128, που βρίσκεται 11 έτη φωτός από τη Γη, σύμφωνα με το Space.com.

Το σήμα θεωρητικά μπορεί να ήταν μια εκπομπή από έναν εξωγήινο πολιτισμό, δήλωσαν οι αστρονόμοι, αν και τόνισαν ότι αυτή η θεωρία είναι «στο κάτω μέρος της λίστας πολλών άλλων εξηγήσεων». Πράγματι, οι επιστήμονες θεωρούσαν ότι εκλάμψεις από το άστρο, ή από κάποιο άλλο αντικείμενο που ίσως βρισκόταν στο ίδιο οπτικό πεδίο με τον Ross 128, μπορεί να ήταν η πηγή αυτών των ραδιοκυμάτων.

Τελικά η εξήγηση ήταν πιο απλή. Ύστερα από παρατηρήσεις από το ίδιο το ραδιοτηλεσκόπιο Arecibo, το “Τηλεσκόπιο της Πράσινης Τράπεζας” στη Δυτική Βιρτζίνια και το Allen Telescope Array (ATA) στη Βόρειο Καλιφόρνια έδειξαν ότι η εκπομπή του σήματος προερχόταν από δορυφόρους που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από την Γη

“Η καλύτερη εξήγηση είναι ότι αυτά τα σήματα είναι μεταδόσεις από έναν ή περισσότερους γεωστατικούς δορυφόρους”, έγραψε σε ανακοίνωση του ο Αμπέλ Μεντέζ, διευθυντής του Εργαστηρίου Πλανητικής Ικανότητας στο Πανεπιστήμιο του Πουέρτο Ρίκο. (Οι γεωστατικοί δορυφόροι βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη Γη σε υψόμετρο 35.800 χιλιομέτρων.)

“Αυτό εξηγεί γιατί τα σήματα ήταν μέσα στις συχνότητες των δορυφόρων. Το αστέρι βρίσκεται κοντά στο οπτικό πεδίο, όπου βρίσκονται πολλοί γεωστατικοί δορυφόροι”, πρόσθεσε ο Mendez. “Αυτό το γεγονός, όμως, δεν εξηγεί ακόμα τα χαρακτηριστικά διασποράς των σημάτων (διαγώνιες γραμμές στο σχήμα), ωστόσο, είναι πιθανό ότι πολλαπλές αντανακλάσεις προκάλεσαν αυτές τις στρεβλώσεις, αλλά θα χρειαστούμε περισσότερο χρόνο για να τα διερευνήσουμε.”

Οι επιστήμονες πάντως δεν πτοούνται και θα συνεχίσουν να παρακολουθούν και να αναλύουν ανιχνεύσεις σημάτων στο μέλλον, τόνισε ο Seth Shostak, αστρονόμος στο Ινστιτούτο Αναζήτησης Εξωγήινης Νοημοσύνης στο Mountain View της Καλιφόρνια.

“Το μάθημα είναι σαφές – παρόμοια “φαινόμενα” συμβαίνουν σχεδόν καθημερινά και εμείς πρέπει να τα παρακολουθούμε, γιατί κανείς δεν ξέρει αν είναι πραγματικά, ακόμα και αν θα υπάρξει ποτέ κάτι πραγματικό”, δήλωσε ο Shostak στο Space.com νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, τονίζοντας ότι “η παρακολούθηση είναι υποχρεωτική.”

Ηλίας Σιατούνης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Βετελγέζ: Νέα στοιχεία και εκπληκτικές εικόνες του άστρου γίγαντα

Πληθαίνουν οι ενδείξεις για «δέκατο» πλανήτη στο ηλιακό σύστημα

Φοβερή αποκάλυψη πρώην πράκτορα της CIA – Υποδύονταν τα UFOs για να…