Επαναπλέει το θρυλικό θωρηκτό «Αβέρωφ» στη Μαρίνα Φλοίσβου! (pics & video)

278

Την Τετάρτη προγραμματίζεται να επαναπλεύσει στην μόνιμη θέση ελλιμενισμού του, στο ‘Αλσος Ναυτικής Παράδοσης, στη Μαρίνα Φλοίσβου στο Τροκαντερό, το θωρηκτό Γ. Αβέρωφ, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των προγραμματισμένων εργασιών δεξαμενισμού, συντήρησης και επισκευής του σκάφους.

Η επανατοποθέτηση του κύριου καταστρώματος καθώς και εναπομείνασες στοχευμένες εργασίες συντήρησης και αναβάθμισης εσωτερικών χώρων του πλοίου, πρόκειται να ολοκληρωθούν το προσεχές διάστημα, στη μόνιμη θέση ελλιμενισμού του και ως εκ τούτου δεν θα είναι δυνατή η υποδοχή επισκεπτών έως την πλήρη ολοκλήρωση των εργασιών, η οποία τοποθετείται περί τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Κατά τον επανάπλου του θωρηκτού στη μόνιμη θέση ελλιμενισμού του στον όρμο Φαλήρου επιτρέπεται και παράλληλα ενθαρρύνεται η τιμητική συνοδεία του από πλωτά σκάφη ιδιωτών ή συλλόγων, από τον όρμο Κανελλόπουλου (Σχολή Ναυτικών Δοκίμων) έως τις προσβάσεις Μαρίνας Φλοίσβου, όπως ανακοινώθηκε από το ΓΕΝ.

Το ιστορικό πλοίο ανελκύσθηκε σε δεξαμενή των ναυπηγείων Σκαραμαγκά προκειμένου να εκτελεσθούν εργασίες συντήρησης/ επισκευής του, οι κυριώτερες των οποίων ήταν:

α. Ναυπηγική επιθεώρηση της μεταλλικής κατασκευής του σκάφους (εσωτερικά και εξωτερικά) και εκτέλεση ελασματουργικών εργασιών επισκευής.

β. Αντικατάσταση συστήματος προστασίας / χρωματισμού σε ύφαλα και έξαλα του σκάφους.

γ. Συντήρηση του χρωματικού συστήματος προστασίας σε εσωτερικά διαμερίσματα / στεγανά.

δ. Αφαίρεση όλου του παλαιού ξύλινου καταστρώματος και συντήρηση/επισκευή του μεταλλικού υποστρώματος.

Για την εκτέλεση των εν λόγω εργασιών εξασφαλίσθηκαν χορηγίες, οι οποίες κάλυψαν τις ανάγκες προμήθειας υλικών και παροχής υπηρεσιών.

Η δωρεά της οικογένειας Γουλανδρή

Οι εργασίες ήταν η τελευταία επιθυμία του Αλέξανδρου Γουλανδρή με δωρεά του οποίου τον περασμένο Μάρτιο το Αβέρωφ απέπλευσε από τον Φλοίσβο με προορισμό το Σκαραμαγκά.

Πριν «φύγει» από τη ζωή ο Έλληνας εφοπλιστής άφησε παρακαταθήκη στις κόρες του Μαρία- Λούλα και Αλεξάνδρα να συνεχίσουν τη δωρεά για την ανακατασκευή και συντήρηση του θρυλικού Αβέρωφ.

Παρά το γεγονός πως ζουν μακριά από την Ελλάδα, δεν άφησαν ανεκπλήρωτη την τελευταία επιθυμία του πατέρα τους

Ένα project που ξεκίνησε τον περασμένο Μάρτιο, όταν ο εφοπλιστής αποδέχθηκε με μεγάλη χαρά την πρόταση να χρηματοδοτήσει τις εργασίες συντήρησης και ανακατασκευής, έτσι ώστε κάποια στιγμή το θρυλικό Αβέρωφ να βγει έστω και για μια βόλτα στο Αιγαίο όχι ως σύγχρονο όπλο και απειλή αλλά ως κινητό σύμβολο της ελευθερίας.

Αν και αρχικά υπολογιζόταν ότι το θωρηκτό θα έμενε στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά μέχρι τέλη Ιουνίου εν τούτοις η παραμονή του πήρε κάποιες ημέρες παράταση και αυτό γιατί οι κληρονόμοι του Αλέξανδρου Γουλανδρή θα χρηματοδοτούσαν την πλήρη ανακατασκευή του καταστρώματος.

Και ενώ το αρχικό πλάνο ήταν να παραμείνει μέχρι και τον Σεπτέμβριο στο Σκαραμαγκά μόλις την περασμένη εβδομάδα οι εργαζόμενοι ενημερώθηκαν από τη διοίκηση των Ναυπηγείων πως οι εργασίες που απομένουν στο Αβέρωφ μπορούν να γίνουν στο Τροκαντερό.

Διαβάστε επίσης: Απίστευτο! Χαράτσι στα αναπηρικά επιδόματα – Θεωρείται εισόδημα, επιβαρύνεται με εισφορά αλληλεγγύης