Θέμα δεδηλωμένης για την κυβέρνηση εξαιτίας Πάνου Καμμένου έθεσε ο Μητσοτάκης!

211

Θέμα δεδηλωμένης για την κυβέρνηση με αφορμή τις θέσεις του Πάνου Καμμένου για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων έθεσε ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το Κυπριακό στη Βουλή, υπενθυμίζοντας πως όταν ο πρώτος ήταν βουλευτής της ΝΔ επί κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή ήταν σύμφωνος για τη σύνθετη ονομασία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος σε προηγούμενη επισήμανση του Βασίλη Λεβέντη είπε ότι υπάρχει επίσημη θέση για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις. Μάλιστα είπε ότι αυτή η θέση επικυρώθηκε δύο φορές στην περίοδο της διακυβέρνησης Καραμανλή.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρώτησε τον Αλέξη Τσίπρα εάν αυτή η θέση αντιπροσωπεύει και την κυβερνητική πλειοψηφία εκτός από την κυβέρνηση, τονίζοντας «υπάρχει θέμα δεδηλωμένης έναν πολιτικό που αμφισβητεί την κεντρική γραμμή της κυβέρνησης σε ένα κρίσιμο ζήτημα εξωτερικής πολιτικής».

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Πάνος Καμμένος ο όποιος διαφοροποιήθηκε λέγοντας πως η μόνη απόφαση για τα Σκόπια είναι αυτή του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών υπό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή το 1992.

Ο κ Καμμένος ανέφερε ότι εκείνη η απόφαση απέρριπτε την χρήση του ονόματος Μακεδονία. «Εάν θέλετε ζητήστε από τον Προκόπη Παυλόπουλο νέα σύσκεψη πολιτικών αρχηγών για να αλλάξετε άποψη για εκείνη τη θέση αλλά ρωτήστε και τους βουλευτές σας από τη Μακεδονία να σας πουν την άποψή τους».

«Πρώτη φορά ακούω ότι οι δηλώσεις του εκπροσώπου του ΥΠΕΞ είναι σχέδια νόμου. Ουδέποτε έχω ψηφίσει αλλαγή της θέσεως αυτής, το 2008 είναι ανακοίνωση δεν είναι νόμος.

Πρόβλημα υπαρξιακό πρέπει να έχετε εσείς γιατί όταν έριξε την κυβέρνηση ο Σαμαράς ένα γήπεδο νάτος νάτος ο προδότης. Εμείς ούτε διαφωνίες είχαμε όπως η αδερφή σου με τον Καραμανλή για το σχέδιο Ανάν ούτε για το ΝΑΤΟ. Να ‘στε σίγουροι ότι η κυβερνητική πλειοψηφία θα τα βρει μια χαρά»

Εν συνεχεία το λόγο πήρε ο κ. Κοτζιάς για να σημειώσει: «Εμείς θέλαμε να κάνουμε συζήτηση για το κυπριακό και να υπάρχει μεγαλύτερη ομοφωνία ώστε ο πρέσβης της Κύπρου να μεταφέρει το κλίμα.

Για τις δηλώσεις του 2008 έχω να απαντήσω. Υπάρχει μια ανάρτηση στο ΥΠΕΞ από το 2007, έχω αποφασίσει να μην το πειράξω, αν την πείραζα και την άλλαζα θα θεωρούνταν ότι έχουμε μια νέα διαφορετική πολιτική γραμμή. Έχω κάνει έκκληση στα κόμματα να μου δώσουν τις απόψεις τους για το ονοματολογικό».

Στη συζήτηση παρενέβη ο Βασίλης Λεβέντης οποίος ζήτησε η παρούσα Βουλή να πάρει τις δικές τις αποφάσεις «δεν γίνεται να παραπέμπουμε συνέχεια σε αποφάσεις που πάρθηκαν στο παρελθόν», είπε ο πρόεδρος της ένωσης κεντρώων.

Το λόγο ζήτησε για ακόμη μια φορά η Αλέκα Παπαρήγα για να εξηγήσει την στάση του ΚΚΕ στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών του 1992.

«Για το θέμα των Σκοπίων είχαμε ένα συνολικό πακέτο διαφωνιών ωστόσο δεχόμασταν πως δεν υπάρχει μακεδονική εθνότητα και μειονότητα.

Όμως με βάση εκείνη την απόφαση πρέπει να παραδεχτούμε πως η θέση των κομμάτων μέσα στο χρόνο άλλαξε και αναδιαμορφώθηκε». Είναι λοιπόν απαράδεκτο πρόσθεσε η κυρία Παπαρήγα ο Πάνος Καμμένος να επικαλείται συνέχεια την απόφαση του 92.

Μάλιστα η κυρία Παπαρήγα σημείωσε «είμαι σε θέση να σας πω πως πάρθηκε η εκείνη η απόφαση. Και εκείνοι που συμφώνησαν στη μη χρήση του ονόματος αναγνώριζαν την γεωγραφικότητα του όρου αλλά υπό το βάρος των συλλαλητηρίων που γίνονταν τότε δεν μπορούσαν να το πουν δημόσια. Να σταματήσει λοιπόν το βιολί της σύσκεψης του 1992».

Κλείνοντας το θέμα ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε πως όταν έρθει η ώρα για να συζητηθεί το θέμα των Σκοπίων η κυβέρνηση με την ίδια υπευθυνότητα θα το χειριστεί και θα προσπαθήσει να έχει μία ευρεία σύμπτωση όλων των πτερύγων της Βουλής γύρω από την επίλυση του προβλήματος.

Διαβάστε επίσης: Προβληματισμός πολιτικών αρχηγών για το Κυπριακό στη Βουλή