Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία για την άλωση του Δημοσίου από τους επίορκους δημοσίους υπαλλήλους, καθώς αποκαλύπτονται χιλιάδες υποθέσεις να “λιμνάζουν” και οι υπεύθυνοι να μην τιμωρούνται, αφού οι δημόσιοι λειτουργοί γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια τις εγκυκλίους του αρμόδιου υπουργείου!!!
Όπως γράφει η «Καθημερινή», χιλιάδες επίορκοι δημόσιοι υπάλληλοι παραμένουν ατιμώρητοι. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, στις 31 Δεκεμβρίου του 2016 οι εκκρεμείς υποθέσεις ενώπιον των πειθαρχικών συμβουλίων ήταν 4.351.
Και όλο αυτό συμβαίνει γιατί η συγκρότηση των πειθαρχικών συμβουλίων αποτελεί ευθύνη του κάθε φορέα, ο οποίος εποπτεύει και τον ρυθμό των συνεδριάσεων. Και έτσι, οι πειθαρχικώς ελεγχόμενοι δημόσιοι υπάλληλοι εξακολουθούν ανενόχλητοι να εργάζονται και να αμείβονται από το Δημόσιο.
Στο δημοσίευμα επισημαίνεται πως η κατάσταση επιδεινώθηκε δραματικά επί υπουργίας Κατρούγκαλου, ο οποίος με τον νόμο του δημιουργούσε κενά με αποτέλεσμα να επιστρέφουν οι ελεγχόμενοι δημόσιοι υπάλληλοι στις υπηρεσίες τους.
Αν και στη συνέχεια με τροπολογία έγινε μια απόπειρα να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, τελικά λύση δεν δόθηκε και τα πειθαρχικά συμβούλια συνεχίζουν να μην υφίστανται ή να υπολειτουργούν -και ένας από τους λόγους είναι η επαναφορά των συνδικαλιστών στη σύνθεσή τους από το 2015.
Αν αυτές οι υποθέσεις δεν διερευνηθούν ως το τέλος χρόνου, τότε αρχειοθετούνται υποχρεωτικά και οι υπάλληλοι επιστρέφουν «καθαροί» στις θέσεις τους.
Η κατάργηση των πειθαρχικών συμβουλίων το 2015 με την επαναφορά των συνδικαλιστών στη σύνθεσή τους συνέβαλε στη συσσώρευση του τεράστιου αυτού αριθμού εκκρεμών αποφάσεων – αυξημένου έως και 316% σε σχέση με το 2016!
Η κυρία Γεροβασίλη έστειλε στις 7 Ιουλίου επείγουσα επιστολή προς όλα τα υπουργεία ζητώντας την άμεση συγκρότηση των πειθαρχικών συμβουλίων τους, τα οποία θα έπρεπε να λειτουργούν από τον περασμένο Ιανουάριο!
Όπως αναφέρει η κυρία Γεροβασίλη στη συγκεκριμένη εγκύκλιο, «τα πειθαρχικά συμβούλια αποτελούν τον βασικό πυλώνα εφαρμογής του πειθαρχικού δικαίου των δημοσίων υπαλλήλων και η απρόσκοπτη λειτουργία τους είναι απαραίτητη για την αποτελεσματική απονομή της πειθαρχικής δικαιοσύνης και την αντιμετώπιση έκνομων φαινομένων στη δημόσια διοίκηση».
Ωστόσο, αποκτά εφιαλτικές διαστάσεις μετά την έκθεση Πεπραγμένων για το έτος 2016 του Σώματος Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ) του υπουργείου Δικαιοσύνης, που δημοσιοποιήθηκε πρόσφατα.
Σύμφωνα με την τελευταία επίσημη καταγραφή, στις 31 Δεκεμβρίου 2016 οι εκκρεμείς υποθέσεις ενώπιον των πειθαρχικών συμβουλίων ήταν 4.351! Στα πρωτοβάθμια πειθαρχικά συμβούλια ήταν 3.316, αυξημένες κατά 51,76% σε σχέση με αυτές στο τέλος του Δεκεμβρίου του 2015, οι οποίες ανέρχονταν σε 2.185.
Ο τομεάρχης Διοικητικής Ανασυγκρότησης της ΝΔ Γιώργος Γεωργαντάς έκανε την ακόλουθη δήλωση με αφορμή το θέμα:
«Στα δυόμισι χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και εν μέσω μιας άνευ προηγουμένου φορολογικής επιδρομής στα εισοδήματα των πολιτών, βιώνουμε την προσπάθεια ολοκληρωτικής απαξίωσης και του θεσμού της δημόσιας διοίκησης. Τελευταίο κρούσμα, η ανοχή στην ανομία και το χάιδεμα των επίορκων του Δημοσίου.
Οι διατάξεις Κατρούγκαλου, το 2015, οι οποίες επανέφεραν το πειθαρχικό δίκαιο στην προ του 2012 κατάσταση έχουν μέχρι σήμερα καταστροφικές συνέπειες, όπως φαίνεται πλέον από την Έκθεση του Σώματος Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκηση.
Είχαμε προειδοποιήσει, από το 2015, όταν επέστρεψε το πρώτο κύμα επίορκων, πως η επαναφορά των συνδικαλιστών στα πειθαρχικά συμβούλια, οι ευνοϊκότερες διατάξεις για τα παραπτώματα και τις προθεσμίες, η ελαστικοποίηση της αυτοδίκαιης αργίας, θα λειτουργήσουν ως Δούρειος Ίππος ανομίας στη δημόσια διοίκηση.
Σήμερα, ένα νέο κύμα χιλιάδων επίορκων είναι έτοιμο να επανέλθει στο Δημόσιο, την ίδια στιγμή που νέοι και προσοντούχοι άνθρωποι αγωνίζονται για μια θέση εργασίας στο Δημόσιο και στον Ιδιωτικό τομέα.
Ο κατήφορος της κυβερνητικής πολιτικής για τη δημόσια διοίκηση δεν έχει τελειωμό. Συμβασιούχοι, ρουσφέτια, μονιμοποιήσεις, επιδόματα, άγρια κομματικοποίηση. Και τώρα επαναφορά, εκ νέου, επίορκων υπαλλήλων και παραγραφή πειθαρχικών παραπτωμάτων.
Η Κυβέρνηση φροντίζει να υπενθυμίζει πως, για αυτήν, όλα θυσιάζονται στο βωμό των πρόσκαιρων κομματικών και πελατειακών ωφελειών. Δυστυχώς γι’ αυτήν, το μόνο που απαξιώνει είναι τον ίδιο τον εαυτό της.
Η Νέα Δημοκρατία θα επαναφέρει το αίσθημα δικαιοσύνης και την αρχή της αριστείας, το οξυγόνο που χρειάζεται η δημόσια διοίκηση για να λειτουργήσει αποτελεσματικά σε ένα σύγχρονο Ευρωπαϊκό Κράτος».
Γεροβασίλη: «Ανύπαρκτα» τα μεγέθη
«Τα πειθαρχικά συμβούλια, υπάρχουν και λειτουργούν, εκτός από τρία συμβούλια που είναι στα νεοσύστατα υπουργεία Ψηφιακής Πολιτικής και Μεταναστευτικής Πολιτικής, καθώς και στον ΕΦΚΑ και γι αυτό εκδώσαμε εγκύκλιο για την επίσπευση αυτών των διαδικασιών» δήλωσε η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 fm», σχολιάζοντας δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», που επικαλείται έκθεση του Σώματος Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ) για το 2016 και αναφέρεται στις εκκρεμείς υποθέσεις ενώπιον των πειθαρχικών συμβουλίων.
«Βλέπω τίτλους, οι οποίοι δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα, αλλά έρχονται για να φθείρουν την εικόνα της κυβέρνησης, η οποία είναι η μοναδική κυβέρνηση αυτής της χώρας, τα τελευταία πολλά χρόνια, που δίνει πραγματικά τη μάχη με τη διαφθορά και τη διαπλοκή» είπε η κ. Γεροβασίλη, χαρακτηρίζοντας «ανύπαρκτα» τα μεγέθη που παρουσιάζονται στο δημοσίευμα για τις εκκρεμείς υποθέσεις ενώπιον των πειθαρχικών συμβουλίων και διευκρινίζοντας ότι η έκθεση του ΣΕΕΔΔ δεν καταγράφει μόνο τις υποθέσεις στον στενό δημόσιο τομέα, αλλά περιλαμβάνει και τις υποθέσεις αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, γιατρών, σωμάτων ασφαλείας κ.λπ. για τους οποίους, όπως εξήγησε, ισχύει «διαφορετική διαδικασία, στην έκθεση όμως καταγράφονται όλα μαζί».
Η υπουργός είπε πως «είναι απολύτως ψευδές» ότι υπάρχει αμνηστία σε υποθέσεις που υπάρχει παραγραφή αδικήματος. «Για όποιον καθυστερεί δεν υπάρχει αμνηστία» ανέφερε, διευκρινίζοντας ότι «κάποια υπόθεση που δεν έχει κριθεί, τρέχει κανονικά και δεν υπάρχει καμία αμνήστευση», ενώ «υπάρχουν και αδικήματα, για τα οποία δεν προβλέπεται καν η παραγραφή». «Κάποιος ο οποίος δεν έχει κριθεί, ενδέχεται, εάν στα δύο χρόνια δεν έχει γίνει η κρίση, να επιστρέψει στα καθήκοντά του, ωστόσο η υπόθεσή του θα εξεταστεί, δεν παραγράφεται» διαβεβαίωσε.
Να σημειωθεί ότι το 2013 τα πρωτοβάθμια συμβούλια εξέδωσαν συνολικά 1.207 αποφάσεις. Ο αριθμός αυτός ανέβηκε σε 1.500 το 2014, ενώ την πρώτη χρονιά της νέας διακυβέρνησης περιορίστηκε σε 675 αφού καθυστέρησε η συγκρότησή τους…
Διαβάστε επίσης: Χαμός στην εξεταστική επιτροπή για την Υγεία μετά τις αποκαλύψεις για προσυννενοήσεις με μάρτυρες