“Παιχνίδια” Τουρκίας: Στη Λευκωσία ο Κοτζιάς – Στα Κατεχόμενα ο Τσαβούσογλου!

Δεκτός από τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη θα γίνει σήμερα, στη Λευκωσία, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και ακολούθως θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, που συνεχίζει σήμερα της εργασίες του.

Παράλληλα απόψε ο Τούρκος υπ. Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσολου θα παρακαθίσει σε δείπνο με τον Τ/Κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί παρουσία και της «προέδρου της βουλής» Σιμπέλ Σιμπέρ, του «πρωθυπουργού» και ηγέτη του Κόμματος Εθνικής Ενότητας Χουσεΐν Οζγκιουργκιούν και των προέδρων του Δημοκρατικού Κόμματος Σερντάρ Ντενκτάς, Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Τουφάν Ερχιουρμάν και του Κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας Τζεμάλ Οζγιγίτ.

Η συνάντηση του Τούρκου υπ. Εξωτερικών αρχικά στις 6 το απόγευμα με τον Μουσταφά Ακιντζί και στη συνέχεια με όλη την τουρκοκυπριακή ηγεσία χαρακτηρίζεται ως καθοριστική για το μέλλον της διαπραγμάτευσης.

Σε δημοσίευμά της η τουρκική εφημερίδα «Μιλλιέτ» υποστήριζε χθες πως η Άγκυρα εξετάζει έναν νέο οδικό χάρτη και ότι, επιδιώκει μέσα από διαβουλεύσεις με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, την «κυβέρνηση» και την αντιπολίτευση, να υπάρξει κοινή θέση για τα επόμενα βήματα μετά το Κραν Μοντανά.

Πάντως, το Κυπριακό απασχόλησε χθες, μεταξύ άλλων, και το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας , υπό την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το οποίο αποφάσισε την επέκταση για ακόμη τρεις μήνες της κατάστασης έκτακτης ανάγκης της γείτονος.

Συγκεκριμένα για το Κυπριακό σε σχετική ανακοίνωση, υπογραμμίζεται η αποφασιστικότητα της χώρας «στο θέμα της διατήρησης των συμφερόντων και δικαιωμάτων της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ στο πλαίσιο των δικαιωμάτων μας επί των υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο».

Κληθείς να σχολιάσει από τις Βρυξέλλες τη χρονική σύμπτωση της άφιξης των δύο υπ. Εξωτερικών στην Κύπρο, ο κ. Κοτζιάς απάντησε πως «έμαθε ότι επισκέπτομαι εγώ την ελεύθερη Κύπρο και αποφάσισε και εκείνος να κάνει το ίδιο» και αστειευόμενος πρόσθεσε «συνηθίζει να με ακολουθεί» και πως «αυτό δεν είναι κακό, αρκεί να είχε και τους ίδιους στόχους».

Να σημειωθεί ότι, χθες Δευτέρα, ο Κύπριος υπ. Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης ενημέρωσε στις Βρυξέλλες τους ομολόγους του της ΕΕ, για την ελληνοκυπριακή ανάγνωση των όσων διημείφθησαν στο Κραν Μοντανά.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Νίκου Χριστοδουλίδη, γίνεται στο πλαίσιο του συντονισμού Αθήνας και Λευκωσίας και αφορά περισσότερο, έως και αποκλειστικά, τις προσεγγίσεις στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων και όχι σε αυτά της εσωτερικής πτυχής.

Την ίδια ώρα, στη Νέα Υόρκη, ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Άιντε και η ειδική αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, ενημερώνουν για τις εξελίξεις τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, ενόψει της προγραμματισμένης για τις 24 Ιουλίου, ψηφοφορίας επί του ψηφίσματος για ανανέωση της θητείας της Unficyp. Στη Νέα Υόρκη, επαφές με μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, θα έχει και ο διαπραγματευτής, Ανδρέας Μαυρογιάννης.

Διαβάστε επίσης: Έξοδος στις αγορές: «Όσο νωρίτερα, τόσο καλύτερα» λέει ο Έτινγκερ