Στα… άκρα οδηγείται η αντιπαλότητα μεταξύ της Γερμανίας και της Τουρκίας, μετά τις ενέργειες της τελευταίας να συλλάβει ακτιβιστές – μεταξύ αυτών και Γερμανό πολίτη – με την κατηγορία της τρομοκρατίας, αλλά και την πρόκλησή της να χαρακτηρίσει ως υποστηρικτές τρομοκρατίας…γερμανικές εταιρείες!
Έτσι, η Γερμανία σκληραίνει την στάση της απέναντι στην Αγκυρα. Ο υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, λόγω της τεταμένης κατάστασης ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός αναγκάστηκε να διακόψει τις διακοπές του και να ανακοινώσει σκληρή ταξιδιωτική οδηγία κατά της Τουρκίας!
Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών προειδοποίησε επισήμως την Πέμπτη τους γερμανούς πολίτες να είναι πιο προσεκτικοί όταν ταξιδεύουν στην Τουρκία, επικαλούμενο τις συλλήψεις της επικεφαλής του γραφείου της Διεθνούς Αμνηστίας στην Τουρκία, Ιντίλ Εζέρ αλλά κι άλλων πέντε ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι κι ένας Γερμανός πολίτης ακτιβιστής. π
Το Βερολίνο επικαλείται και την άρνηση της Άγκυρας να επιτρέψει την πρόσβαση των προξενικών αρχών σε ορισμένες περιπτώσεις, παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο.
«Οι άνθρωποι που ταξιδεύουν στην Τουρκία για ιδιωτικούς ή επιχειρηματικούς λόγους καλούνται να δείξουν αυξημένη προσοχή και θα πρέπει να καταγράφονται στα γερμανικά προξενεία και στην πρεσβεία, ακόμη και για επισκέψεις μικρότερης διάρκειας», ανέφερε το υπουργείο σε μια αναθεωρημένη ταξιδιωτική οδηγία.
«Οι ιστοσελίδες του υπουργείου Εξωτερικών δεν ενημερώνονται πάντοτε με έγκαιρο τρόπο για τη σύλληψη γερμανών πολιτών, και η πρόσβαση για προξενικές υπηρεσίες δεν είναι πάντοτε εξασφαλισμένη», προστίθεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.
Αίσθηση επίσης, προκάλεσε επίσης στη Γερμανία δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο η Άγκυρα κατηγορεί με έγγραφό της γερμανικές εταιρείες (BASF, Daimler) ότι υποστηρίζουν τρομοκράτες στην Τουρκία, όπως γράφει η Handelsblatt.
Ήδη την Τετάρτη κλήθηκε στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών ο Τούρκος πρέσβης στον οποίο έγινε σαφές ότι η οι συλλήψεις ακτιβιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κωνσταντινούπολη δεν είναι «ούτε κατανοητές ούτε παραδεκτές», προσθέτει η γερμανική εφημερίδα.
Άλλωστε, στις πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία, εστιάζει για άλλη μια φορά ο γερμανικός Τύπος, ασκώντας δριμεία κριτική στην τουρκική ηγεσία με αφορμή συλλήψεις ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ανάμεσα στους οποίους βρίσκεται και ο Γερμανός Πέτερ Στόιντνερ.
Όλοι τους συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια ενός σεμιναρίου στην Κωνσταντινούπολη, με τις τουρκικές εισαγγελικές Αρχές να τους επιρρίπτουν στήριξη «ένοπλης τρομοκρατικής οργάνωσης». Η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ καταδίκασε απερίφραστα τη σύλληψη του Γερμανού ακτιβιστή ζητώντας να αφεθεί ελεύθερος.
Με αφορμή αυτά τα γεγονότα, η Süddeutsche Zeitung κάνει λόγο για επιστροφή της Τουρκίας στη δεκαετία του 1980 και σχολιάζει: «Η Τουρκία διανύει μια ανατριχιαστική πορεία προς το παρελθόν. Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν γεμίζει τις φυλακές με επικριτές του: δημοσιογράφους, διανοούμενους, αριστερούς, τώρα και ακτιβιστές υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Όποιος δεν συμφωνεί με την άποψή του διώκεται ανελέητα. (…) Η κατάσταση, σε σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα, υπήρξε τόσο άσχημη, όσο είναι τώρα, στις αρχές της δεκαετίας του 1980, μετά το πραξικόπημα με το οποίο είχε καταλάβει την εξουσία ο στρατός» εκτιμά η εφημερίδα του Μονάχου.
Για το ίδιο θέμα, η Frankfurter Allgemeine Zeitung σχολιάζει ότι «η τουρκική κυβέρνηση ενεργεί προφανώς με βάση τη ρήση ότι ένα ψέμα που λέγεται αρκετά συχνά, κάποια στιγμή γίνεται αλήθεια. Ξανά και ξανά λέγεται προς την τουρκική κοινή γνώμη ότι οποιοσδήποτε ασκεί κριτική στον πρόεδρο Ερντογάν, πρέπει να είναι τρομοκράτης. Η σύλληψη άμεμπτων ανθρώπων (…) κλιμακώνει τώρα αυτήν την παράνοια».
Διαβάστε επίσης: Συνεχίζουν τις προκλήσεις οι Τούρκοι: Γιορτάζουν την επέτειο της εισβολής στην Κύπρο