Η διέλευση αμερικανικού πολεμικού σε μικρή απόσταση από νησί που ελέγχει το Πεκίνο στη Νότια Σινική Θάλασσα συνιστά «σοβαρή πολιτική και στρατιωτική πρόκληση», έκρινε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.
Αντιδρώντας στην παρουσία του αμερικανικού πολεμικού πλοίου, η Κίνα ανέπτυξε πολεμικά πλοία και καταδιωκτικά, προκειμένου να το απομακρύνει, ανέφερε ο Λου Κανγκ, εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ.
Το πλοίο, το αντιτορπιλικό USS Stethem, πλησίασε την Κυριακή σε απόσταση μικρότερη των 12 μιλίων το νησί Τρίτον, στο αρχιπέλαγος Παρασέλ, αμφισβητώντας de facto την κινεζική κυριαρχία σε αυτή την περιοχή που ελέγχει το Πεκίνο αλλά διεκδικούν επίσης το Βιετνάμ και η Ταϊβάν.
Το επεισόδιο, που χαρακτηρίστηκε από την Ουάσινγκτον μια «επιχείρηση (υπεράσπισης της) ελευθερίας της ναυσιπλοΐας», καταγράφηκε λίγες ώρες πριν από μια τηλεφωνική συνδιάλεξη που είχαν ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο κινέζος ομόλογός του Σι Τζινπίνγκ.
«Η κινεζική πλευρά προτρέπει εντόνως την αμερικανική πλευρά να σταματήσει αμέσως τις προκλητικές επιχειρήσεις αυτού του είδους οι οποίες παραβιάζουν την εθνική κυριαρχία της Κίνας και απειλούν την ασφάλεια της Κίνας», τόνισε ο εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας.
Η Κίνα θα συνεχίσει να λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα για να υπερασπίσει την εθνική της κυριαρχία και ασφάλεια, πρόσθεσε ο ίδιος.
Πρόκειται για τη δεύτερη αμερικανική επιχείρηση υπεράσπισης της «ελευθερίας της ναυσιπλοΐας», που έχει σκοπό να αμφισβητήσει τις εδαφικές βλέψεις της Κίνας σε αυτή τη στρατηγικής σημασίας θαλάσσια περιοχή αφότου ανέλαβε την προεδρία των ΗΠΑ ο Τραμπ. Η πρώτη είχε καταγραφεί την 25η Μαΐου στο αρχιπέλαγος Σπράτλι, νοτιότερα.
Ο Τραμπ έχει επαινέσει επανειλημμένα δημόσια τον Σι, όμως ταυτόχρονα η κυβέρνησή του αμφισβητεί την κυριαρχία του Πεκίνου σε πολλές περιοχές της Νότιας Σινικής Θάλασσας, ενώ η Ουάσινγκτον μοιάζει εκνευρισμένη από το ότι η Κίνα δεν ασκεί αποτελεσματικά πίεση στη Βόρειο Κορέα.
Πιέσεις προς αυτή την κατεύθυνση άσκησε ο αμερικανός πρόεδρος σε συνομιλίες που είχε τόσο με τον Σι, όσο και με τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε.
Την Πέμπτη η κυβέρνηση Τραμπ επέβαλε κυρώσεις σε δύο κινέζους πολίτες και σε κινεζική ναυτιλιακή εταιρεία διότι όπως κατήγγειλε βοηθούν τα προγράμματα της Πιονγκγιάνγκ για την απόκτηση πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων, ενώ κατηγόρησε κινεζική τράπεζα ότι ξεπλένει χρήματα για λογαριασμό της Βορείου Κορέας.
Εξάλλου, η κυβέρνηση Τραμπ ενέκρινε μια συμφωνία πώλησης όπλων στην Ταϊβάν, αξίας συνολικά 1,4 δισεκ. δολαρίων, όπως επιβεβαίωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ την περασμένη εβδομάδα.
Το αεροπλανοφόρο «Λιαονίνγκ» βγήκε στα ανοιχτά
Ναυτικές ασκήσεις διεξάγει μοίρα του πολεμικού ναυτικού της Κίνας, υπό το αεροπλανοφόρο «Λιαονίνγκ» στον απόηχο της έντασης με την Ουάσιγκτον.
Στη ναυτική μοίρα, που απέπλευσε από το Κινγκντάο στα ανατολικά της Κίνας στις 25 Ιουνίου, συμμετέχουν αντιτορπιλικά, αλλά και μία μοίρα από μαχητικά αεροσκάφη J-15, αλλά και ελικόπτερα.
Το επιχειρησιακό σενάριο της άσκησης υλοποιείται προκειμένου να διαπιστωθεί η επιχειρησιακή διαλειτουργικότητα μεταξύ των διαφορετικών μονάδων.
Ο ναυτικός σχηματισμός θα επισκεφτεί και το Χονγκ Κονγκ στις αρχές Ιουλίου για τους εορτασμούς της επετείου συμπλήρωσης 20 χρόνων από την παράδοση της αυτοδιοικούμενης περιοχής στην Κίνα.
Το επεισόδιο, που χαρακτηρίστηκε από την Ουάσινγκτον μια «επιχείρηση (υπεράσπισης της) ελευθερίας της ναυσιπλοΐας», καταγράφηκε λίγες μόνο ώρες πριν από μια τηλεφωνική συνδιάλεξη που επρόκειτο να έχουν ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο Κινέζος ομόλογός του Σι Τζινπίνγκ.
Κίνα: Ο στρατός της Ινδίας παραβίασε τα σύνορα
Η Κίνα κυκλοφόρησε την Κυριακή έναν χάρτη που υποστηρίζει τον ισχυρισμό, ότι τα ινδικά στρατεύματα διέσχισαν την περιοχή Ντοκλάμ, του κρατιδίου Σικίμ, το οποίο αποτελεί μέρος της επικράτειάς της.
Το Σικίμ από το 1717 ανήκε μισό μισό στο Μπουτάν και το Νεπάλ. Το 1853 έγινε ημιανεξάρτητο, ενώ στις 16 Μαΐου του 1975 έγινε ομόσπονδο κράτος της Ινδίας, μετά από σχετικό δημοψήφισμα, και παραμένει έως σήμερα.
Ο χάρτης που κυκλοφόρησε από το κινεζικό Υπουργείο Εξωτερικών έδειξε ένα μπλε βέλος με σημάδια στα κινεζικά σημεία που τα Ινδικά στρατεύματα φέρεται να παραβιάζουν την περιοχή, για να αποτρέψουν τα στρατεύματα του PLA από την οικοδόμηση ενός στρατηγικού δρόμου.
Το Μπουτάν διαμαρτυρήθηκε επίσης ότι η δράση του απέκλεισε τις συμφωνίες του 1988 και του 1998. Το Μπουτάν διεκδίκησε επίσης την περιοχή σαν μέρος της επικράτειάς του.
Η Κίνα κυκλοφόρησε νωρίτερα δύο φωτογραφίες την Πέμπτη, για να ισχυριστεί ότι τα ινδικά στρατεύματα παραβιάζουν την κινεζική πλευρά των συνόρων. Ο εκπρόσωπος του Κινέζου Υπουργείου Εξωτερικών, Λου Κανγκ, παρουσίασε τις δύο φωτογραφίες που ισχυρίζονται ότι το Ντοκλάμ αποτελεί μέρος της επικράτειάς τους. Οι φωτογραφίες έδειξαν μπουλντόζες του ινδικού στρατού στην κινεζική πλευρά των συνόρων.
Μια διαμάχη ξέσπασε μεταξύ των δύο στρατευμάτων, αφού ο ινδικός Στρατός εμπόδισε την κατασκευή του δρόμου από την Κίνα στην περιοχή Ντοκλάμ.
Εκφράζοντας βαθιά ανησυχία για την κατασκευή δρόμων της Κίνας στην αμφισβητούμενη περιοχή, η Ινδία είχε διαβιβάσει την Παρασκευή στο Πεκίνο ότι μια τέτοια ενέργεια θα αποτελούσε σημαντική αλλαγή του status quo με «σοβαρές» επιπτώσεις στην ασφάλεια για την Ινδία.
Η πράξη των ινδικών στρατευμάτων χαρακτηρίστηκε ως «πολύ σοβαρή» από έναν Κινέζο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών τη Δευτέρα. «Η σημερινή κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική από τις προηγούμενες διενέξεις μεταξύ των συνοριακών στρατευμάτων των δύο χωρών», δήλωσε ο εκπρόσωπος Γκενγκ Σουάνγκ.
Η πιο πρόσφατη παραβίαση έγινε σε τμήμα των Ιμαλαϊων, του ορίου Κίνας-Ινδίας, που είχε οριοθετηθεί πολύ παλιά, είπε ο Γκενγκ, σημειώνοντας ότι το τμήμα αυτό είχε οριστεί στη σύμβαση μεταξύ της Μεγάλης Βρετανίας και της Κίνας, αναφορικά με το Σικίμ και το Θιβέτ, το 1890.
Σύμφωνα με τη σύμβαση, η διαχωριστική γραμμή αρχίζει στο όρος Gipmochi στα ανατολικά και ακολουθεί τον υδάτινο διαχωρισμό μέχρι να συναντήσει το Νεπάλ, ανέφερε ο Γκενγκ σε μια συνέντευξη Τύπου.
Επίσης ανέφερε ότι διαδοχικές ινδικές κυβερνήσεις είχαν αναγνωρίσει την οριοθέτηση εγγράφως και συμφώνησαν στα σύνορα μεταξύ των Ιμαλαϊων και του Θιβέτ.
Τα έγγραφα μεταξύ των κινεζικών και ινδικών κυβερνήσεων δείχνουν ότι ο πρώην πρωθυπουργός της Ινδίας, Τζαβαχαρλάλ Νεχρού, παραδέχτηκε αρκετές φορές ότι τα σύνορα Ιμαλαϊων – Θιβέτ ορίστηκαν από τη σύμβαση του 1890, για λογαριασμό της ινδικής κυβέρνησης, δήλωσε ο Γκενγκ.
Σε επιστολή του προς τον τότε Κινέζο, πρωθυπουργό, Τσου Εν Λάι, στις 22 Μαρτίου 1959, ο Νεχρού, δήλωσε τα σύνορα του προτεκτοράτου της Ινδίας, Σικίμ, και του κινεζικού κρατιδίου Θιβέτ, ορίστηκαν από τη σύμβαση του 1890 και χαράχτηκαν από τις δύο πλευρές στο έδαφος, το 1895.
«Τα έγγραφα αυτά δείχνουν την τρέχουσα κίνηση της Ινδίας να έρχεται σε αντίθεση με την πάγια θέση της ινδικής κυβέρνησης», δήλωσε ο Γκενγκ.
Διαβάστε επίσης: Τραγωδία στη Γερμανία – 31 τραυματίες και 17 αγνοούμενοι σε τροχαίο