Πυροδοτεί την ένταση στο Αιγαίο η Τουρκία: Στέλνει το Τσεσμέ στο Καστελόριζο!

Δεν έχουν τελειωμό οι τουρκικές προκλήσεις, οι οποίες κλιμακώνονται σταδιακά και προς κάθε κατεύθυνση με αποδέκτη τη χώρα μας το τελευταίο διάστημα: Πραγματοποιούν με πραγματικά πυρά άσκηση μεταξύ Ρόδου και Καστελορίζου, παρενοχλούν την πολιτική ηγεσία της χώρας όταν επισκέπτεται τα νησιά και τώρα βγάζουν το Τσεσμέ μεταξύ 22 και 25 Ιουλίου στην ελληνική υφαλοκρηπίδα!

Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να αντιδρά διαρκώς με κάθε δυνατό τρόπο και οι προκλήσεις δεν περιορίζονται μόνο στην Κύπρο, καθώς επιχειρείται μεταφορά της έντασης και στην περιοχή του Καστελόριζου και της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, με περαιτέρω στόχο να αμφισβητήσει ξανά τα εθνικά συμφέροντα στο Αιγαίο και να επιβάλλει τα σχέδια της για γκρίζες ζώνες και συγκυριαρχία.

Την Τρίτη παρενόχλησαν το ελικόπτερο που μετέφερε τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας και τον υπουργό Αμυνας σε Ρόδο, Σύμη, Φαρμακονήσι, Αγαθονήσι και Χίο. Και δεν πρόκειται να σταματήσουν πυροδοτώντας ένταση σε κάθε γωνιά του Αιγαίου.

Όπως μεταδίδει το mignatiou η Κύπρος είναι μόνο το ένα σημείο που επιλέγει για να προκαλεί η γειτονική μας χώρα. Τώρα, μεταφέρει και την ένταση στο Καστελόριζο και μέσα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα!

Οι τουρκικές αρχές εξέδωσαν την NAVTEX 710/17 με την οποία ανακοινώνουν ότι το σκάφος TCG Cesme θα πραγματοποιήσει επιστημονική έρευνα στο διάστημα 22-25 Ιουλίου «εκτός ξένων χωρικών υδάτων» σε μια περιοχή που ορίζεται από συντεταγμένες που επικαλύπτουν μέρος της Ελληνικής περιοχής ευθύνης για έκδοση NAVTEX και αφορούν την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Η περιοχή που βρίσκεται σε διεθνή ύδατα είναι νότια του Καστελόριζου και μεταξύ Καστελόριζου και Ρόδου στο τμήμα εκείνο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας το οποίο αμφισβητεί ευθέως η Τουρκία και μάλιστα για σημεία της περιοχής αυτής έχει δημοσιευθεί από το 2012 στην τουρκική Εφημερίδας της Κυβέρνησης «άδεια» παραχώρησης ερευνών στην τουρκική κρατική εταιρία ΤΡΑΟ.

Η πραγματοποίηση «επιστημονικών ερευνών» δεν απαιτεί την προηγουμένη άδεια του παράκτιου κράτους, πάρα μόνο γνωστοποίηση ώστε να εκδοθούν οι απαραίτητες NAVTEX για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας.

Το γεγονός όμως ότι το τουρκικό ερευνητικό σκάφος δεν γνωστοποίησε τις έρευνες του στην Ελλάδα και δεν ζήτησε την έκδοση των Αναγγελιών από τις Ελληνικές Αρχές αλλά από τις Τουρκικές, συνιστά μια ακόμη προσπάθεια αμφισβήτησης ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και αρμοδιοτήτων,σε μια ευαίσθητη και κρίσιμη περιοχή.

Πάντως και η ευθεία αμφισβήτηση μέρους της Κυπριακής ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας από την Τουρκία ,στηρίζεται σε αυθαίρετες και μονομερείς ερμηνείες του Διεθνούς Δίκαιου, και παράκαμψη των προβλέψεων της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας και αφορούν άμεσα την Ελλάδα καθώς σημαίνει ταυτόχρονα και αμφισβήτηση όλης της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο, πέραν των χωρικών υδάτων των νησιών που σχηματίζουν το τόξο Ρόδος Κάρπαθος, Κρήτη.

Επίσης, μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου έχει εξαγγείλει για σήμερα η Τουρκία και την πραγματοποίηση άσκησης με πραγματικά πυρά με την ΝΟΤΑΜ Β1899/17.

Οι ελληνικές Αρχές αντέδρασαν την Τρίτη και με την ΝΟΤΑΜ Α1716/17 δηλώνοντας ότι μέρος της δεσμευμένης περιοχής βρίσκεται εντός του FIR Αθηνών οπού μόνες αρμόδιες Αρχές είναι οι ελληνικές και συνεπώς την τουρκική άσκηση στο μέρος της που αφορά το FIR Αθηνών είναι παντελώς άκυρη.

Η Τουρκία επέμεινε στην πραγματοποίηση της άσκησης και με την ΝΟΤΑΜ Α3444/17, αμφισβητώντας τα όρια του FIR Αθηνών στην περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου, προσθέτοντας μάλιστα ότι η γραμμή από τις συντεταγμένες του Καστελόριζου μέχρι τα χεριά σύνορα των δυο χωρών (στον Έβρο) δεν συνιστούν οροθετημένα σύνορα μεταξύ των δυο χωρών, αλλά χρησιμοποιείται μόνο για πρακτικούς λόγους!!!

Απειλές Τσαβούσογλου

Ευθείες απειλές κατά της Λευκωσίας και της Αθήνας διατύπωσε χθες, Τρίτη, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, λίγο πριν μεταβεί στα κατεχόμενα για συνομιλίες με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί και την πολιτική ηγεσία του ψευδοκράτους.

Ο Τσαβούσογλου έκανε λόγο για «άλλες διαδικασίες» που θα ακολουθήσουν από εδώ και μπρος, η Τουρκία και το ψευδοκράτος, χωρίς να προσδιορίζει επακριβώς ποιες είναι αυτές. Προσπάθησε να δικαιολογήσει αυτές τις «άλλες διαδικασίες» ως αντίδραση στις «μονομερείς» ενέργειες της ελληνοκυπριακής πλευράς με τη συνέχιση των γεωτρήσεων στο οικόπεδο 11 από την Total.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε πως «δεν είναι σωστό η ελληνοκυπριακή διοίκηση (κυπριακή Δημοκρατία) να κάνει μονομερή βήματα. Επειδή για τα αποθέματα στη περιοχή της Κύπρου έχει δικαιώματα και ο τουρκοκυπριακός “λαός”.

Το σχέδιό τους (Ελλάδας – Κύπρου)» είπε «είναι να παρατείνουν τη διαδικασία και να την αναβάλουν». Απέναντι σε αυτό το βήμα που έκαναν μονομερώς οι Έλληνες, η Τουρκία και το ψευδοκράτος, κατά τον Μ. Τσαβούσογλου δεν θα μείνουν αμέτοχοι και θα κάνουν κάποιο βήμα μαζί.

Ισχυρίστηκε ακόμα ότι η Ελλάδα και η Κύπρος προχώρησαν στη γεώτρηση για να αναγκάσουν τη Τουρκία και το ψευδοκράτος να εγκαταλείψουν το τραπέζι των συνομιλιών, αλλά αυτό δεν συνέβη, γιατί «έγινε αντιληπτό το σχέδιο τους». Υποστήριξε πως η διάσκεψη στο Κραν Μοντανά δεν προχώρησε λόγω της ελληνικής πλευράς και για αυτό έδωσε τέλος ο ΓΓ του ΟΗΕ.

Κατά τον Τσαβούσογλου, δεν υπήρξε καλή πρόθεση από την ελληνική πλευρά και διερωτήθηκε: «Αφού η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει δικαίωμα τότε γιατί δεν επικεντρώνεσαι στη λύση και κάνεις μονομερείς δραστηριότητες; Αλλά συνήθισαν. Το 2004 στο δημοψήφισμα απέρριψαν το σχέδιο Ανάν και τους επιβράβευσαν, τους πήραν αμέσως στην ΕΕ, και τους κακόμαθαν. Ό,τι και να κάνουν τους στηρίζουν. Τώρα εδώ μια τόσο μικρή πλευρά και στριμώχνουν τη διαδικασία της ΕΕ (ενταξιακές συνομιλίες Τουρκίας).

Και η ΕΕ τους ενθαρρύνει. Ήταν γνωστές οι παράμετροι για να υπάρξει σταθερότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Οι δικές μας κόκκινες γραμμές ήταν γνωστές. Σε αυτό το πλαίσιο θέλαμε να λυθεί». Κατά τον Τσαβούσογλου αποκαλύφθηκε και το πραγματικό πρόσωπο των χωρών που κρύβονται πίσω από το κυπριακό πρόβλημα για να μπλοκάρουν τη διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ.

Συνεχίζοντας, είπε ότι «αλλά από δω και μπρος θα υπάρξουν άλλες διαδικασίες στην Κύπρο. Δεν μπορεί να συνεχιστεί για πάντα αυτή η διαδικασία. Εμείς από τη μέρα που ήρθαμε στην εξουσία μέχρι σήμερα ήμασταν ένα βήμα μπροστά για τη λύση και δεν διστάσαμε καθόλου. Πήραμε και πολιτικά ρίσκα αλλά αν μια πλευρά δεν θέλει, τότε πρέπει να κοιτάξει κανείς το δικό του καλό. Σήμερα θα πάω στην “Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου” (ψευδοκράτος) και εκεί θα διαβουλευτούμε. Θα καθορίσουμε τι οδικό χάρτη θα ακολουθήσουμε, θα διαβουλευτούμε και θα αποφασίσουμε».

Ο Τσαβούσογλου είπε ότι πλέον οι χώρες της ΕΕ δεν πρέπει να κρύβονται πίσω από το Κυπριακό και πρέπει να άρουν το εμπάργκο εναντίον του ψευδοκράτους το οποίο χαρακτήρισε απάνθρωπο. Πρόσθεσε ότι πέραν του Κυπριακού θέλουν να συνεχίσουν την συνεργασία τους με την ΕΕ και περιμένουν ειλικρίνεια από την ΕΕ.

Η γεώτρηση

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε χθες πως οι ενεργειακοί σχεδιασμοί στο τεμάχιο 11, στην κυπριακή ΑΟΖ συνεχίζονται χωρίς κανένα πρόβλημα. Παράλληλα, σημείωσε ότι η προσέγγιση της Κυπριακής Δημοκρατίας συνοψίζεται στη σοβαρότητα, ψυχραιμία και λίγα λόγια.

Σε ερώτηση για τη νέα Navtex (οδηγία προς ναυτιλομένους) της Τουρκίας που επηρεάζει και την κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι «είναι η προσφιλής τακτική της Άγκυρας όπως τη βιώνουμε εδώ και πολλά χρόνια, αν θυμάμαι καλά από το 2011 που ξεκίνησαν, αν θέλετε, πιο συγκεκριμένα οι δραστηριότητες της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός της ΑΟΖ».

Πρόσθεσε ότι «αμέσως μετά την έκδοση της οδηγίας προς ναυτιλομένους έχουμε προχωρήσει στην έκδοση οδηγίας που ακυρώνουμε αυτό που επιχείρησε η Τουρκία να κάνει, την ίδια στιγμή έχουμε ήδη προβεί σε ενέργειες σε διπλωματικό επίπεδο».

Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ακόμη ότι «συνεχίζουμε να έχουμε την ίδια προσέγγιση. Δεν θα κάνουμε, τη χάρη στην Τουρκία να δημιουργήσουμε σε ένα δημόσιο επίπεδο μια κρίση στη Ανατολική Μεσόγειο, κάτι που δεν υφίσταται».

Θυμίζουμε ότι η έκδοση της χθεσινής NAVTEX από την Τουρκία αφορούσε τη δέσμευση μέρους των θαλάσσιων οικοπέδων 4,5,6 και 7 της ΑΟΖ. Η οδηγία προς ναυτιλομένους εκδόθηκε μετά την εξάωρη συνεδρία του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας στην Άγκυρα υπό την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Barbaros συνοδευόμενο από την φρεγάτα Gokseada παραμένει στα νοτιοδυτικά της Κύπρου, χωρίς να προσεγγίζει το τεμάχιο 11 που γίνεται η γεώτρηση της Total. Τα τουρκικά πλοία κινούνται μεταξύ των τεμαχίων 6 και 7 της κυπριακής ΑΟΖ.

Η Λευκωσία εκτιμά ότι δεν τίθεται θέμα παρεμπόδισης της γεώτρησης της Total από τη Τουρκία η οποία θα περιοριστεί σε προκλήσεις αμφισβήτησης της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Διαβάστε επίσης: Καταγγελία από «Süddeutsche»: Η Τουρκία επιστρέφει στο ‘80, όταν είχε καταλάβει την εξουσία ο στρατός