Το Κατάρ παραμένει απειλή «για την περιφερειακή ασφάλεια», εκτιμούν, σε νέα ανακοίνωσή τους, η Σαουδική Αραβία και οι εταίροι της, επικρίνοντας την άρνηση της Ντόχα να απαντήσει θετικά στον κατάλογο αιτημάτων τους για να τερματιστεί η κρίση στον Κόλπο.
Ως απειλή για την περιφερειακή ασφάλεια περιέγραψαν την απόρριψη των αιτημάτων τους από το Κατάρ οι τέσσερις αραβικές χώρες (Σαουδικής Αραβίας, Μπαχρέιν, Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και Αιγύπτου) που ηγούνται του μποϊκοτάζ κατά του εμιράτου προειδοποιώντας ότι θα λάβουν νέα μέτρα εναντίον του.
Συγκεκριμένα, σε κοινό τους ανακοινωθέν η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Αίγυπτος και το Μπαχρέιν αναφέρουν ότι η άρνηση της Ντόχα να συνεργαστεί αποδεικνύει τους δεσμούς της με τρομοκρατικές οργανώσεις και απείλησαν ότι θα λάβουν νέα πολιτικά, οικονομικά και νομικά μέτρα εναντίον της.
Η στάση του Κατάρ «αντανακλά την πρόθεσή του να συνεχίσει την πολιτική του, που αποβλέπει στην αποσταθεροποίηση της ασφάλειας στην περιοχή. Όλα τα πολιτικά, οικονομικά και νομικά μέτρα θα ληφθούν με τρόπο και στο χρόνο που θα κριθεί κατάλληλος για την διαφύλαξη των δικαιωμάτων, της ασφάλειας και της σταθερότητας των τεσσάρων χωρών», αναφέρει η ανακοίνωση.
Στις 5 Ιουνίου οι τέσσερις χώρες ανακοίνωσαν τη διακοπή των διπλωματικών τους σχέσεων με το Κατάρ, κατηγορώντας το ότι χρηματοδοτεί εξτρεμιστές ισλαμιστές και ότι έχει στενούς δεσμούς με το σιιτικό Ιράν.
Η Σαουδική Αραβία έκλεισε τα σύνορά της με το Κατάρ, τα μοναδικά χερσαία σύνορα του εμιράτου, και οι τέσσερις χώρες ανέστειλαν όλες τις πτήσεις προς και από το Κατάρ.
Στις 22 Ιουνίου του απέστειλαν έναν κατάλογο με 13 αιτήματα, ανάμεσά τους το κλείσιμο της τουρκικής βάσης, το κλείσιμο του τηλεοπτικού δικτύου al Jazeera και τον περιορισμό των σχέσεων μεταξύ της Ντόχα και της Τεχεράνης. Τότε είχαν υπογραμμίσει ότι θα ενίσχυαν τις κυρώσεις τους εις βάρος του Κατάρ, αν δεν συμμορφωνόταν.
Την Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών του εμιράτου χαρακτήρισε τα αιτήματα των γειτονικών του χωρών «μη ρεαλιστικά και απαράδεκτα», μία ημέρα μετά την επίσημη, γραπτή απάντηση του Κατάρ που δόθηκε μέσω του Κουβέιτ στις τέσσερις αραβικές χώρες.
Την Τετάρτη, έπειτα από συνάντηση που είχαν στο Κάιρο, το Ριάντ και οι σύμμαχοί του κατήγγειλαν την «αρνητική απάντηση» της Ντόχα, χωρίς περαιτέρω σχόλια.
Στη σημερινή τους ανακοίνωση οι τέσσερις χώρες διευκρινίζουν ότι η πρότασή τους για διαπραγματεύσεις με τη Ντόχα, την οποία διατύπωσαν στις 22 Ιουνίου, πλέον «δεν ισχύει», αφού η κυβέρνηση του Κατάρ «απέρριψε τις διπλωματικές τους προσπάθειες για την επίλυση της κρίσης».
Το Κατάρ, έλαβε διαβεβαιώσεις από τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν για «άνευ όρων υποστήριξη», ενώ στο πλευρό του εμιράτου έσπευσε και το Ιράν χαρακτηρίζοντας απαράδεκτο τον οικονομικό αποκλεισμό του. Η Τεχεράνη απηύθυνε έκκληση για διπλωματικές ενέργειες με στόχο την εκτόνωση της κατάστασης, ενώ υποσχέθηκε να παράσχει βοήθεια από ξηράς, αέρος και θαλάσσης στην «αδελφή» χώρα.
Η ανησυχία των ΗΠΑ
Η πρωτοφανής διπλωματική κρίση στον Κόλπο έχει προκαλέσει ανησυχία στην Ουάσιγκτον που φοβάται ότι μπορεί να παραταθεί και να κλιμακωθεί. «Ανησυχούμε πολύ για την εξελισσόμενη κατάσταση μεταξύ του Κατάρ και των χωρών που συμμετέχουν στο Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου (GCC)» δήλωσε χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ, Χίθερ Νιούριτ.
«Η ανησυχία μας μεγαλώνει, καθώς η διαμάχη παραμένει στάσιμη σε αυτή την χρονική στιγμή. Πιστεύουμε ότι η κατάσταση αυτή, μπορεί να συνεχιστεί για εβδομάδες ή ακόμη για μήνες. Μπορεί επίσης, η ένταση να κλιμακωθεί», τόνισε η ίδια.
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Ρεξ Τίλερσον σχεδιάζει να μεταβεί τη Δευτέρα στο Κουβέιτ, που έχει αναλάβει μεσολαβητικό ρόλο, ενώ ο υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ομόλογό του του Κατάρ Χαλίντ αλ Ατίγια συζήτησαν τη σημασία της αποκλιμάκωσης της έντασης.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Πενταγώνου οι δύο υπουργοί «επιβεβαίωσαν τη στρατηγική συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας» των δύο χωρών με τον Μάτις να υπογραμμίζει τη σημασία της συμμετοχής του Κατάρ στον υπό τις ΗΠΑ διεθνή συνασπισμό κατά του λεγόμενου «Ισλαμικού Κράτους».
Τον Ιούνιο κατά την έναρξη της κρίσης ο Μάτις και ο Αλ Ατίγια έκλεισαν μια συμφωνία 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αγορά έως 36 αμερικανικής κατασκευής μαχητικών F-15 μολονότι ο Ντόναλντ Τραμπ είχε χαρακτηρίσει το Κατάρ σπόνσορα της τρομοκρατίας.
Το Κατάρ φιλοξενεί την μεγαλύτερη αμερικανική αεροπορική βάση στην Μέση Ανατολή. Η Σαουδική Αραβία αποτελεί πλέον παραδοσιακό σύμμαχο των ΗΠΑ στην περιοχή, ενώ ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε αμυντική συμφωνία οικονομικού ύψους 110 δισεκατομμυρίων δολαρίων, στην διάρκεια της επίσκεψης που πραγματοποίησε στο Ριάντ, τον Μάιο.
Το Κατάρ στο μεταξύ είπε ότι θα παράσχει πρόσβαση στις γερμανικές μυστικές υπηρεσίες, ώστε να βοηθήσουν τη Ντόχα να αποτινάξει τις κατηγορίες περί χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, όπως είπε χθες ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.
Διαβάστε επίσης: Αιχμή Τουσκ για Τραμπ: «Ελπίζω αυτά που λέει να γίνουν πράξη»