Σκοτώθηκε ο ηγέτης του Ισλαμικού Κράτους Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι

Τον θάνατο του ηγέτη του Ισλαμικού κράτους, Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι επιβεβαίωσαν τζιχαντιστές, σύμφωνα με Ιρακινά μέσα ενημέρωσης. 

Στη σύντομη ανακοίνωση του, το ISIS παραδέχεται ότι ο ιδρυτής του χαλιφάτου είναι νεκρός και ανακοίνωσε το νέο του Χαλίφη, χωρίς ωστόσο το όνομα του να έχει γίνει γνωστό.

Μέσα στον Ιούνιο, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας είχε ανακοινώσει ότι ο αλ Μπαγκντάντι είχε πιθανότατα σκοτωθεί από αεροπορική επίθεση που είχε εξαπολύσει η Ρωσία εναντίον θέσης τζιχαντιστών στο νότιο προάστιο της Ράκκας, περί τα τέλη Μαΐου.

Ο Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι (28 Ιουλίου 1971) ήταν ο αυτοαποκαλούμενος χαλίφης του Ισλαμικού Κράτους, με καταγωγή από την Σαμάρα του Ιράκ.

Είχε συλληφθεί από τους Αμερικανούς του 2004. Το 2010 ανέλαβε τον παρακλάδι της Αλ Κάιντα στο Ιράκ μετά τον θάνατο του Αμπού Μουσάμπ Αλ Ζαρκάουι.

Η ανάπτυξη του Ισλαμικού κράτους στην Συρία το έφερε σε ανταγωνισμό με το Συριακό παρακλάδι της Αλ Κάιντα, την οργάνωση Άλ Νούσρα.

Στην συνέχεια η Αλ Κάιντα ζήτησε από τον Αλ Μπαγκντάντι να περιορίσει την δράση του Ισλαμικού κράτους στο Ιράκ, έτσι εκείνος αρνήθηκε με αποτέλεσμα να αποκηρυχθεί τον Φεβρουάριο του 2014.

Το ισλαμικό κράτος δεν έχει αναγνωριστεί διεθνώς, ενώ έχει καταλάβει με τη βία εδάφη του Ιράκ και της Συρίας. Από τις 4 Οκτωβρίου 2011 οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής είχαν κατατάξει τον αλ-Μπαγκντάντι στη λίστα της διεθνούς τρομοκρατίας, ενώ μάλιστα είχε ανακοινωθεί και η αμοιβή των 10 εκατομμυρίων δολαρίων για οποιαδήποτε πληροφορία οδηγούσε στην αιχμαλωσία του ή το θάνατό του.

Στις αρχές Ιουλίου 2014, με ένα ηχογραφημένο μήνυμα, ο αλ-Μπαγκντάντι ανακοίνωσε ότι σκοπός του είναι το κράτος του να φτάσει από τη Μέση Ανατολή μέχρι τη Ρώμη και την Ισπανία και κάλεσε τους Μουσουλμάνους σε όλο τον κόσμο να εποικίσουν στο νέο κράτος…

Τότε ουσιαστικά πρωτοεμφανίστηκε στα μέσα ενημέρωσης για πρώτη φορά το 2014, όταν και ανακοίνωνε τη σύσταση του χαλιφάτου στη Μέση Ανατολή.

Έκτοτε, στα μέσα ενημέρωσης υπήρχαν αναφορές για τον θάνατο του ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους, χωρίς ωστόσο κανείς να είναι σε θέση να επιβεβαιώσει την πληροφορία.

Διαβάστε επίσης: Κορυφώνεται η κόντρα Κυβέρνησης – Δικαιοσύνης: Νέες βολές Παπαγγελόπουλου