Σοκ! Όσοι χρωστούν από 100 ευρώ και πάνω στην ΕΥΔΑΠ θα τους κοπεί το νερό

Σοκ προκαλεί η νέα πολιτική της ΕΥΔΑΠ απέναντι στους μικροοφειλέτες των χαμηλών εισοδηματικών στρωμάτων, καθώς ξεκίνησε να κόβει το νερό σε όσους χρωστούν στην εταιρεία από 100 ευρώ και άνω!

Αν και ο σκοπός της διοίκησης είναι μέχρι το τέλος του έτους να ακολουθήσει μια σκληρή γραμμή απέναντι στους μεγάλους κακοπληρωτές, που ακολουθούν τη λογική του “ δεν πληρώνω” και έχουν εκτινάξει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους στα 2,23 δισ. ευρώ, παρά ταύτα συμπαρασύρεται και πλήττει όσους πραγματικά δυσκολεύονται να αποπληρώσουν τα χρέη τους.

Το τελευταίο δίμηνο,όπως αναφέρει το pronews η νέα πολιτική της εταιρείας εκδηλώνεται με σαρωτικές διακοπές νερού που υπολογίζονται έως και 3.000 την εβδομάδα, πλήττοντας κυρίως τους μισθωτές ακινήτων.

Στον συνολικό προγραμματισμό της εταιρείας περιλαμβάνονται 47.000 διακοπές νερού για το επόμενο διάστημα, δίνοντας προτεραιότητα σε 10.000 μισθωμένα νοικοκυριά. Μέχρι στιγμής υπολογίζεται ότι έχει υλοποιηθεί περίπου το 30% των δρομολογημένων επεμβάσεων, προκαλώντας συνθήκες έντασης στα υποκαταστήματα της ΕΥΔΑΠ από πολίτες που σπεύδουν μαζικά για να επανασυνδεθούν με το δίκτυο της εταιρείας.

Το πρόγραμμα διακοπών έχει εντατικοποιηθεί από τις αρχές Απριλίου και πλήττει κυρίως τα μισθωμένα ακίνητα, για τα οποία το νερό κόβεται για οφειλές πάνω από 100 ευρώ ή αν το πλήθος των ανείσπρακτων λογαριασμών ξεπερνούν τους 7 δηλαδή φτάνει τα δύο χρόνια.

Για τους ιδιοκτήτες, επισήμως η ΕΥΔΑΠ εμφανίζεται πιο ελαστική με την παροχή νερού να διακόπτεται για λογαριασμούς πάνω από τα 1.000 ευρώ, μολονότι υπάρχουν περιπτώσεις ουκ ολίγων ακινήτων που οι διακοπές τελευταία εκτελούνται και για ποσά κάτω από 500 ευρώ.

Οι διακοπές νερού επεκτείνονται και σε όσους έχουν διακανονίσει τις οφειλές τους αλλά δεν είναι συνεπείς στις πληρωμές τους. Επιπλέον, η εταιρεία έχει αποφασίσει να εξαντλήσει την επιείκιά της στους 5 διακανονισμούς (πολίτες δηλαδή που ρύθμισαν παλιές οφειλές αλλά στην πορεία μπήκαν σε δόσεις και για νέες οφειλές).

Από εκεί και πέρα δεν μπορεί να γίνει νέος διακανονισμός και στις περιπτώσεις αυτές ζητείται η εξόφληση τοις μετρητοίς. Η επανασύνδεση της παροχής νερού δεν γίνεται δίχως κόστος για τα νοικοκυριά, δημιουργώντας πρόσθετα έξοδα για τους καταναλωτές αλλά πρόσθετα έσοδα για την ΕΥΔΑΠ. Τα διοικητικά έξοδα διακοπής και επανασύνδεσης φτάσουν τα 37 ευρώ, από τα οποία 12 ευρώ είναι η εντολή διακοπής.

Στο τέλος του 2016 οι συνολικές απαιτήσεις της ΕΥΔΑΠ από καταναλωτές και ΟΤΑ ανέρχονταν σε πάνω από 203 εκατ. ευρώ, εμφανίζοντας μείωση περίπου κατά 14 εκ ευρώ σε σχέση με το 2015. Παραμένουν όμως σε υψηλό επίπεδο με την πρόβλεψη για τους επισφαλείς πελάτες να υπερβαίνει τα 51 εκατ. ευρώ.

Στόχος είναι να αυξηθεί η εισπραξιμότητα για την εταιρεία, αλλά και να προστατευτούν οι ιδιοκτησίες από μεγάλες καταναλώσεις ενοικιαστών μολονότι τα στοιχεία που έχει στα χέρια της η ΕΥΔΑΠ στον τομέα αυτό είναι πολύ περιορισμένα.

Μέχρι σήμερα, ελάχιστοι είναι εκείνοι που δηλώνουν την μίσθωση με αποτέλεσμα από τα 2,2 εκατομμύρια υδροδοτούμενα ακίνητα να εμφανίζονται ως μισθωμένα μόλις 140.000. Σε ότι αφορά τις παροχές που πληρούν τα κριτήρια διακοπής αυτές υπολογίζονται σε 160.000.

Οι μισθωτές παρά το γεγονός ότι έχουν το δικαίωμα των διευκολύνσεων αποφεύγουν να ενταχθούν σε ρυθμίσεις και ο λόγος είναι ότι απαιτείται εξουσιοδότηση του ιδιοκτήτη.

Το κύμα διακοπών συμπίπτει με την απόσυρση όλων των ευνοϊκών ρυθμίσεων που «έτρεξε» την προηγούμενη χρονιά η ΕΥΔΑΠ από τις οποίες έχει διατηρηθεί το πρόγραμμα των 18 δόσεων για όλους, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια με ελάχιστη δόση τα 20 ευρώ.

H ΕΥΔΑΠ δέχεται δριμεία κριτική για την πολιτική της από το ΣΕΚΕΣ (Συμμετοχικό Κίνημα Εργαζομένων και Σσυνταξιούχων της ΕΥΔΑΠ), που υποστηρίζει ότι η Επιχείρηση όφειλε να ενημερώσει τους πολίτες για την νέα πολιτική της και όχι απροειδοποίητα να κόβει το νερό.

Στην πρόσφατη γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας, δεν δίστασαν να την κατηγορήσουν για αντικοινωνική πολιτική, υποστηρίζοντας ότι στερεί νερό ακόμη και από ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες που θα έπρεπε να προστατεύει και υπογράμμισαν ότι αντί να χορηγεί παχυλά μερίσματα στους μετόχους όφειλε να σχηματίσει ένα «αποθεματικό» που θα διαγράφει οφειλές από όσους έχουν αντικειμενική δυσκολία εξόφλησης λογαριασμών.

Πάντως η ΕΥΔΑΠ έχει ήδη ξεκινήσει ένα πιλοτικό πρόγραμμα με τον δήμο της Αγίας Βαρβάρας σε 322 νοικοκυριά που σταδιακά θα επεκταθεί και σε άλλους δήμους της Δυτικής Αττικής για την προστασία των αδύναμων καταναλωτών.

Οι κοινωνικές υπηρεσίες των ΟΤΑ, θα έχουν την υποχρέωση να συντάσσουν εκθέσεις για κάθε ευάλωτο νοικοκυριό και σε όσους διαπιστώνεται πραγματική αδυναμία θα προβλέπεται από κούρεμα οφειλών ως διαγραφή απαιτήσεων.

Βελτίωση της εισπραξιμότητας κατά 25% παρατηρείται στις απαιτήσεις της ΕΥΔΑΠ από τους ΟΤΑ, που στο τέλος του 2016 ανέρχονταν σε 41 εκ. ευρώ. Όπως αναφέρουν στελέχη της Επιχείρησης, οι δήμοι που από την αρχή, αρνήθηκαν να διακανονίσουν και να πληρώσουν τις οφειλές τους εξακολουθούν να χρωστούν (Μέγαρα, Σαλαμίνα κ.α), ωστόσο εκτιμάται ότι αργά ή γρήγορα το θέμα με τους ΟΤΑ θα επιλυθεί καθώς θα είναι αδύνατον να ανταποκριθούν στις νέες απαιτήσεις κοστολόγησης του νερού που επιβάλλει η νέα νομοθεσία. Έτσι εκτιμάται ότι πολλοί ΟΤΑ θα εκχωρήσουν τα δίκτυά τους για να τα διαχειριστεί, η ΕΥΔΑΠ.

Διαβάστε επίσης: Πανικός στους αθηναϊκούς δρόμους λόγω βροχής – Που είναι αυξημένη η κίνηση