Στη “φάκα” πιάστηκε μεγαλογιατρός να κλέβει την εφορία

Εκτεταμένη φοροδιαφυγή έκανε ένας μεγαλογιατρός από τη Θεσσαλονίκη, ο οποίος μάλιστα για να μην κόβει αποδείξεις στους ασθενούς τους, τους προέτρεπε να ταξιδεύσουν σε άλλο νόμο, στην Κατερίνη, ώστε να τους εξετάσει μακριά από τα “μάτια” της εφορίας.

Πρόκειται για νευροχειρουργό της Θεσσαλονίκης, ο οποίος διατηρεί και δεύτερο ιατρείο-παράρτημα στην Κατερίνη.

Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα, όπως έδειξε ο έλεγχος, ο γιατρός προέτρεπε τους ασθενείς του -όσους μπορούσαν τουλάχιστον- να τον επισκέπτονται στην Κατερίνη για να τους εξετάζει, επειδή εκεί ένιωθε πιο άνετα να μην κόβει σχεδόν ποτέ καμία απόδειξη.

Μετά από έλεγχο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), ο γιατρός πιάστηκε στο ιατρείο της Κατερίνης να μην έχει κόψει 13 αποδείξεις.

Ουσιαστικά δεν είχε κόψει τίποτε εκείνη την ημέρα. Ωστόσο, όπως προβλέπει ο νόμος, οι ελεγκτές δεν έκλεισαν το ιατρείο του, για να μη στερηθούν οι ασθενείς τις υπηρεσίες του.

Ωστόσο ο ιατρός πλήρωσε πρόστιμο 1.500 ευρώ και, από την άλλη, η εφορία θα ελέγξει και για πολλά χρόνια πίσω τους τραπεζικούς λογαριασμούς και το «πόθεν έσχες» για την περιουσία που κατέχει.

Γιατροί: οι πρωταθλητές στη φοροδιαφυγή

Σύμφωνα με εκτιμήσεις οικονομικών στελεχών του υπουργείου οικονομικών το ποσοστό των μη δηλωθέντων εισοδημάτων των αυτοαπασχολουμένων κυμαίνεται σε 57% – 58,6%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό των μισθωτών ανέρχεται σε 0,5% – 1%.

Οι τομείς της αγοράς στους οποίους παρατηρείται μεγαλύτερη φοροδιαφυγή είναι ο ιατρικός κλάδος, ο κατασκευαστικός, ο εκπαιδευτικός, ο κλάδος παροχής λογιστικών – χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και ο κλάδος παροχής νομικών υπηρεσιών.

Επίσης το χαμηλό ποσοστό φοροδιαφυγής στη μισθωτή εργασία γεννά υποψίες «συνεννόησης» / «αμοιβαίας συμφωνίας» μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων, για απόκρυψη ενός μέρους ή του συνόλου του μισθού των εργαζομένων, προκειμένου να ωφελούνται όχι μόνον οι εργαζόμενοι, καθώς δεν φορολογούνται για τα εισοδήματα που αποκτούν, αλλά και οι εργοδότες, αφού αποφεύγουν την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων τους.

Διαβάστε επίσης: Έρχονται κρυφές αυξήσεις στα τέλη κυκλοφορίας του 2018