Συνέλαβε η αστυνομία ηθών τη νεαρή με τη μίνι φούστα στη Σαουδική Αραβία

Συνελήφθη η νεαρή, όμορφη γυναίκα, η οποία ντυμένη με κοντή φούστα και μπλούζα που έδειχνε τον αφαλό της, ποζάρισε μπροστά στην έρημο, προκαλώντας τεράστιο σκάνδαλο και εθνικό διχασμό στην Σαουδική Αραβία.

Το βίντεο τριάντα δευτερολέπτων ανέβηκε στο Snapchat, το περασμένο σαββατοκύριακο, και προκάλεσε θύελλα. Το κλιπ ανέβασε ένα νεαρό μοντέλο που ονομάζεται Khulood, και έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τους αυστηρούς κανόνες που ισχύουν για τις γυναίκες στη Σαουδική Αραβία, των οποίων το σώμα και τα μαλλιά πρέπει να είναι εντελώς καλυμμένα.

Ο σάλος που προκλήθηκε ήταν τεράστιος και από το γεγονός ότι το κλιπ γυρίστηκε στην ιστορική πόλη Ushaieqer, στην καρδιά της περιοχής Najd, πολύ συντηρητικής, όπου γεννήθηκε η πρακτική του wahhabism, των αυστηρών ηθών που ισχύουν σήμερα στην αραβική χώρα.

Αμέσως η αστυνομία ηθών διέταξε την σύλληψή της. Πράγματι, την ταυτοποίησαν και την συνέλαβαν. Η Khulood ανακρίθηκε την Τρίτη, 18 Ιουλίου. Αναγνώρισε ότι επισκέφθηκε την ιστορική πόλη, συνοδευόμενη από τον άρρενα «φύλακά» της: οι γυναίκες στη Σαουδική Αραβία δεν έχουν το δικαίωμα να ταξιδεύουν στο εξωτερικό, να κάνουν δημόσια βόλτες ή να εργάζονται, χωρίς την σύμφωνη γνώμη ή την παρουσία ενός άνδρα, κηδεμόνα ή συζύγου, πατέρα ή αδελφού.

Η νεαρή γυναίκα, ωστόσο, αρνήθηκε ότι πόσταρε το βίντεο. Η δικαιοσύνη θα αποφασίσει για την συνέχεια.

Η υπόθεση Khulood προκάλεσε θύελλα στο Twitter, νευραλγικό σημείο δημοσίου διαλόγου στην σαουδική κοινωνία. Το hashtag «Η Khulood πρέπει να συλληφθεί », ήταν πρώτο στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης, παρά το γεγονός ότι η νεαρή γυναίκα έτυχε και μεγάλης στήριξης από άγνωστους χρήστες.

Η κοινωνία της Σαουδικής Αραβίας είναι πολύ συντηρητική και το παλάτι προσπαθεί να κάνει κάποιες μεταρρυθμίσεις με ρυθμούς χελώνας. Τον περασμένο Μάιο, οι αρχές της χώρας αφαίρεσαν την υποχρέωση για μια γυναίκα να έχει κηδεμόνα όταν συναλλάσσεται με το δημόσιο.

Αλλά οι γυναίκες κάνουν την δική τους επανάσταση. Η οδήγηση απαγορεύεται για τις γυναίκες και πολλές φωτογραφίζονται στο δρόμο φορώντας την μακριά κελεμπία (abaya) για να διαμαρτυρηθούν για την απαγόρευση. Η Khulood, κατόρθωσε να πετύχει πολλά, αφού περπατούσε μόνη, ασυνόδευτη, χωρίς μαντήλα και abaya.

Διαβάστε επίσης: Νέα απειλή Τσαβούσογλου για την κυπριακή ΑΟΖ – Τι σχεδιάζει η Τουρκία