Σφοδρή επίθεση στον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου με αφορμή το νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, εξαπέλυσε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ) Αχιλλέας Ζαπράνης.
Η πρυτανεία του ΠΑΜΑΚ, σε επιστολή της προς το υπουργείο Παιδείας καταλογίζει στο κ. Γαβρόγλου «νοοτροπία εγκλωβισμένη στις παρωπίδες προσωπικών ιδεοληψιών», για όσα ανέφερε σχετικά με τις αμοιβές των διδασκόντων στα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών και τον κατηγορεί ότι «καταπάτησε όλες τις κόκκινες γραμμές μεταξύ λογικής και αυθαιρεσίας, νηφάλιας και εποικοδομητικής συζήτησης και αλαζονικού ετσιθελισμού».
Αφορμή ήταν η «δήλωση του κ. Υπουργού ότι αν οι καλοί (καθηγητές) είναι να φύγουν στο εξωτερικό, επειδή δεν πληρώνονται, εγώ τους προτρέπω να φύγουν». Επισημαίνεται δε ότι «το νόημα της δήλωσης αυτής είναι προκλητικό και διαστρεβλώνει την πραγματικότητα της διδασκαλίας των Μεταπτυχιακών και τη λογική που διέπει τη λειτουργία τους».
«Η μεγάλη πλειοψηφία των καθηγητών των ελληνικών δημόσιων πανεπιστημίων έχει πλήρη επίγνωση των δύσκολων οικονομικών συνθηκών που αντιμετωπίζει η χώρα και ο ελληνικός λαός.
Για το λόγο αυτό και παρά τις περικοπές που έχουν υποστεί τόσο οι μισθοί τους όσο και οι προϋπολογισμοί των πανεπιστημίων, έχουν αφιερώσει τους εαυτούς τους στην προσπάθεια να διατηρηθεί το επίπεδο των σπουδών στο υψηλότερο δυνατό σημείο με το χαμηλότερο δυνατό κόστος για τους μεταπτυχιακούς φοιτητές» σημειώνεται στην ανακοίνωση.
Η ανακοίνωση των πρυτανικών αρχών του ΠΑΜΑΚ έχει ως εξής:
Ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, την περασμένη Παρασκευή στη Βουλή, καταπάτησε όλες τις κόκκινες γραμμές μεταξύ λογικής και αυθαιρεσίας, νηφάλιας και εποικοδομητικής συζήτησης και αλαζονικού ετσιθελισμού.
Πέρα από τις ολέθριες πρωτοβουλίες του στα θέματα της Ανώτατης Παιδείας και των Μεταπτυχιακών Σπουδών, επιχείρησε να περιβάλει με θεωρητικό μανδύα «ηθικής και φιλολαϊκής ανωτερότητας», πράγματι όμως διαστρεβλωτικής και βλαπτικής για τους διδάσκοντες υποκρισίας, αυτό που διαπράττει όχι μόνο εις βάρος τους, αλλά και εις βάρος των νέων και της ελληνικής κοινωνίας.
Οι Πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου Μακεδονίας προβαίνουν στη διαπίστωση αυτή έπειτα από τη δήλωση του κ. Υπουργού ότι «αν οι καλοί [καθηγητές] είναι να φύγουν στο εξωτερικό, επειδή δεν πληρώνονται, εγώ τους προτρέπω να φύγουν, σας μιλώ πολύ ειλικρινά» και τονίζουν ότι το νόημα της δήλωσης αυτής είναι προκλητικό και διαστρεβλώνει την πραγματικότητα της διδασκαλίας των Μεταπτυχιακών και τη λογική που διέπει τη λειτουργία τους.
Αναρωτιούνται, μάλιστα, αν οι δηλώσεις του υπουργού Παιδείας εντάσσονται στο πλαίσιο του προγράμματος «Γυρίζουμε Ελλάδα» που εξήγγειλε πέρυσι το Σεπτέμβριο ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα της ΔΕΘ και το οποίο όπως είχε τονίσει, «στόχο έχει να δώσει κίνητρα επιστροφής σε χιλιάδες νέους επιστήμονες που βρίσκονται στο εξωτερικό».
Σε συνδυασμό με την άλλη δήλωσή του «αν για τη λειτουργία των Μεταπτυχιακών το μόνο κίνητρο είναι τα λεφτά, εγώ λέω: τότε καλώς να κλείσουν», αυτά που είπε αποκαλύπτουν μια νοοτροπία εγκλωβισμένη στις παρωπίδες προσωπικών ιδεοληψιών που αναγορεύουν προκλητικά τον φορέα τους σε πρόσωπο υπερέχουσας Αρετής και του δίνουν το δικαίωμα να εγκαλεί τους άλλους για ταπεινά κίνητρα και αισθήματα, τη στιγμή που προσφέρουν πραγματικές υπηρεσίες στην ακαδημαϊκή νεολαία με τα έργα τους και όχι με τα μεγάλα και όχι καλής προαίρεσης λόγια του κ. Υπουργού.
Η μεγάλη πλειοψηφία των καθηγητών των ελληνικών δημόσιων Πανεπιστημίων έχει πλήρη επίγνωση των δύσκολων οικονομικών συνθηκών που αντιμετωπίζει η χώρα και ο ελληνικός λαός.
Για το λόγο αυτό και παρά τις περικοπές που έχουν υποστεί τόσο οι μισθοί τους όσο και οι προϋπολογισμοί των Πανεπιστημίων, έχουν αφιερώσει τους εαυτούς τους στην προσπάθεια να διατηρηθεί το επίπεδο των σπουδών στο υψηλότερο δυνατό σημείο με το χαμηλότερο δυνατό κόστος για τους μεταπτυχιακούς φοιτητές.
Όμως και οι καθηγητές των ελληνικών δημόσιων πανεπιστημίων εξακολουθούν να έχουν ανθρώπινες ανάγκες και να είναι υποχρεωμένοι να θρέψουν τις οικογένειές τους.
Συνεπώς, και να θέλουν δεν μπορούν να παραιτηθούν από την ανάγκη της μετριοπαθούς αμοιβής τους, σε μια χώρα η οποία δεν έχει κολεκτίβες και κατασκευασμένα σταχανοφικά ιδεολογήματα-συνθήματα, που να καλούν σε εξοντωτική υπερεργασία τους είλωτες του συστήματος για να καρπώνεται και να απολαμβάνει την υπεραξία η νομενκλατούρα του.
[Αν ο υπουργός έχει υπόψη του κάποια εξέλιξη προς την κατεύθυνση αυτή, την οποία δεν γνωρίζουμε οι υπόλοιποι, καλό θα ήταν να τη θέση σε γνώση και της ελληνικής κοινωνίας, ώστε να μπορέσει να προσαρμοστεί καλύτερα στα νέα δεδομένα.]
Διαβάστε επίσης: Έναν θαλάσσιο θησαυρό της Ελλάδας υφάρπαζαν Κινέζοι καταστρέφοντας το Μαλιακό