Νομικές διαβεβαιώσεις για το κατά πόσο είναι συνταγματική η περικοπή των συντάξεων (που έχει νομοθετηθεί για να εφαρμοστεί μετά το μετά το 2018), η ολοκλήρωση των παρεμβάσεων στο επάγγελμα του μηχανικού, αλλά και εφαρμοστικές διατάξεις για το κυριακάτικο εμπόριο είναι -σύμφωνα με πληροφορίες- τα τρία βασικά πεδία στα οποία παραμένουν ακόμη εκκρεμότητες, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και να εγκριθεί το πακέτο υπο-δόσεων των 7,7 δισ. ευρώ.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι πλέον σχεδόν εξανεμίζονται οι πιθανότητες για το σενάριο έγκρισης της εκταμίευσης της δόσης στη συνεδρίαση του ESM που θα λάβει χώρα την Πέμπτη 6 Ιουλίου και θεωρείται εφικτό ότι θα γίνει δυνατή η λήψη απόφασης σε κορυφαίο επίπεδο ESM παράλληλα με τη συνεδρίαση του Eurogroup την 10η Ιουλίου.
Οι εκκρεμείς απαιτήσεις αυτές αφορούν, σύμφωνα με πληροφορίες, τα προαπαιτούμενα τα οποία θέτει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο δικό του μνημόνιο. Ο λόγος για το μνημόνιο (MEFP) το οποίο επίσης οριστικοποιείται για να σταλεί από ελληνικής πλευράς προς έγκριση στο Ταμείο. Σημειώνεται ότι η επόμενη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΝΤ έχει προγραμματιστεί για τις 27 Ιουλίου.
Παράλληλα μένει να φανεί πώς θα λυθούν τα ζητήματα που έχουν δημιουργηθεί σε επίπεδο ΕΕ αναφορικά με το θέμα των προσλήψεων στους ΟΤΑ για τις οποίες επίσης ζήτησαν διευκρινίσεις οι θεσμοί, σύμφωνα με χθεσινό ρεπορτάζ του Capital.gr. Ανάλογα ζητήματα πρέπει να επιλυθούν οριστικά και αναφορικά με τις ποινικές διώξεις στελεχών του ΤΑΙΠΕΔ, αλλά και με τις διώξεις στελεχών της ΕΛΣΤΑΤ.
Η κυβέρνηση έχει ανάγκη τα επόμενα από τα πακέτα των υπό -δόσεων, προκειμένου να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της για λήξεις δανείων οι οποίες ξεκινούν από τις 17 Ιουλίου.
Παράλληλα, θα πρέπει να αρχίσει την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Κράτους προς ιδιώτες. Για το σκοπό αυτό έχουν προβλεφθεί 800 εκατομμύρια ευρώ από το δάνειο του ESM, τα οποία θα πρέπει να καλυφθούν σε ποσοστό 150%, δηλαδή η κυβέρνηση θα πρέπει να βάλει λεφτά και από την “τσέπη” της προκειμένου να έχει το δικαίωμα να λάβει την επόμενη υποδόση των 600 εκατομμυρίων ευρώ το φθινόπωρο.
Και τούτο όταν, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Κράτους προς ιδιώτες για μία ακόμη φορά αυξήθηκαν, ειδικά στο σκέλος των εκκρεμών επιστροφών φόρου. Στο τέλος Μαΐου τα “φέσια” του Κράτους προς ιδιώτες αυξήθηκαν εκ νέου (μετά από μία μικρή αποκλιμάκωση τους τον Απρίλιο) φτάνοντας στα 5 δισ. ευρώ.
Στο μεταξύ, στο παρασκήνιο συνεχίζονται οι ζυμώσεις για το πότε θα γίνει η εξειδίκευση των μέτρων για το χρέος η οποία θα κρίνει (μεταξύ πολλών άλλων) και την ενεργοποίηση της πιστοληπτικής γραμμής του ΔΝΤ αλλά και για μία άλλη προληπτική γραμμή η οποία “υφαίνεται” για την μετά μνημονίου εποχή στην Ελλάδα.
Χθες ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης από το Βήμα της Βουλής ήταν αισιόδοξος ότι η κατάσταση στην Ελλάδα πλέον είναι καλύτερη από αυτή του 2014 και έτσι εκτίμησε ότι θα δικαιούται πρόσβαση στην “καλή” προληπτική πιστοληπτική γραμμή και όχι σε αυτή του 2014. Ωστόσο, προς το παρόν, τα οικονομικά/χρηματοπιστωτικά δεδομένα, όπως αναφέρουν άλλες πηγές εντός και εκτός Ελλάδας, συγκλίνουν προς την “αυστηρή” γραμμή, η οποία, όπως παραδέχτηκε χθες ο κ Χουλιαράκης, είναι παρεμφερής με νέο μνημόνιο.
Πηγή: Capital.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κάτι τρέχει με τη δόση – Γιατί έχει μπλοκάρει η εκταμίευσή της
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Aυστηρή εντολή της ΕΚΤ στις τράπεζες: Μαζέψτε λεφτά τώρα
ΑΚΟΜΗ: Νέο «Μνημόνιο» το 2018; Τα εφιαλτικά σενάρια επιστρέφουν