“Χαστούκι” Τραμπ σε Ερντογάν – “Σταμάτα τις απειλές” για την κυπριακή ΑΟΖ!

ΑΟΖ

Δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση Τραμπ δεν κάνει το… χατίρι του Ερντογάν. Κάθε φορά όμως, ένα “χαστούκι” από τις ΗΠΑ πονάει τον “σουλτάνο” πάρα πολύ.

Μπορεί ο Ερντογάν να βρυχάται και να απειλεί Θεούς και Δαίμονες, αλλά οι ΗΠΑ του βάζουν… φρένο και του ζητούν να αποφύγει τις εντάσεις και κυρίως τις απειλές προς τις εταιρίες που συμμετέχουν στις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ. Η Ουάσινγκτον στηρίζει το δικαίωμα της Κύπρου να κάνει έρευνες για φυσικό αέριο και πετρέλαιο και σημειώνει ότι τα κοιτάσματα πρέπει να μοιραστούν ακριβοδίκαια.

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με δήλωσή του στο mignatiou.com, διεμήνυσε στον πρόεδρο της Τουρκίας να σταματήσει να απειλεί τις εταιρίες (Total, ENI) που θα συμμετάσχουν στις έρευνες που ξεκινούν σήμερα Τετάρτη (12.07.2017) στο “οικόπεδο” 11.

Κληθείς να σχολιάσει τις απειλές του Ταγίπ Ερντογάν εναντίον της Κύπρου και εναντίον των εταιρειών που συνεργάζονται με τη Λευκωσία για έρευνες και γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών είπε: «Η πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών για την ΑΟΖ της Κύπρου είναι μακρά. Αναγνωρίζουμε το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει τους πόρους της στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου του νησιού, όπως και όλοι οι πόροι του, θα πρέπει να κατανέμονται ακριβοδίκαια και μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης. Συνεχίζουμε να αποθαρρύνουμε δράσεις που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή”.

Η Ουάσινγκτον ανησυχεί ιδιαίτερα για την ένταση που προκαλεί η Τουρκία εξαιτίας των ερευνών στην κυπριακή ΑΟΖ και φέρεται να έχει διαμηνύσει στην Άγκυρα πως είναι αντίθετη με κάθε κρίση στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Άλλωστε, το θέμα έθεσε και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Άγκυρα.

Οι απειλές του Ερντογάν κατά των εταιριών που συμμετέχουν στις έρευνες δεν ήταν η μοναδική πρόκληση από πλευράς Τουρκίας. Η Άγκυρα με νέα NAVTEX, δέσμευσε περιοχή δυτικά της Κύπρου για άσκηση με πυρά, ενώ έχει δεσμεύσει και περιοχές του FIR Λευκωσίας.

Στα αυστηρά προληπτικά μέτρα εναντίον κάθε μορφής ενόχλησης ή παρενόχλησης των διαδικασιών γεώτρησης, συμβάλλει διακριτικά και η Γαλλία. Δύο φρεγάτες του πολεμικού ναυτικού της Γαλλίας, που συμμετέχουν στην Ειρηνευτική Δύναμη του Λιβάνου, έχουν αποσπαστεί για τον σκοπό αυτό και διακριτικά, έχουν ήδη ελλιμενιστεί στο λιμάνι Λάρνακας. Διακριτική παρουσία υπάρχει από τις ΗΠΑ και την Ελλάδα.

Πηγή: mignatiou.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Προκαλεί πάλι η Τουρκία: Κάνει άσκηση στα «οικόπεδα» της Κύπρου

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Λαβρόφ: Η Μόσχα ετοιμάζει σκληρή απάντηση στην Ουάσιγκτον

ΑΚΟΜΑ: Το εκπληκτικό φαινόμενο Sunglint στα νερά του Αιγαίου κατέγραψε η NASA (pics)