«Ξαναχτύπησε» ο Πολάκης: Αιχμές κατά αστυνομικών- Φιέστα για τα ιατρικά μηχανήματα

260

«Αυτό είναι το πρόσωπο της ελληνικής αστυνομίας, να είναι ταγμένη στην εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας και όχι μηχανισμός εκφοβισμού πολιτών που συμμετέχει σε κοινωνικές εκδηλώσεις» είπε με νόημα ο Παύλος Πολάκης αναφερόμενος στην σπείρα με τα κλεμμένα ιατρικά μηχανήματα.

Σε φιέστα παράδοσης-παραλαβής μετέτρεψε η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. την επιστροφή των κλεμμένων ιατρικών μηχανημάτων από νοσοκομεία της χώρας. Μάλιστα τα… κλεμμένα μηχανήματα παρέλαβε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του 10ου ορόφου της ΓΑΔΑ

Υπενθυμίζεται πως ο ιατρικός εξοπλισμός είχε αφαιρεθεί από νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας και είχε εντοπιστεί στην Κολομβία. Οι αρχές της χώρας σε συνεργασία με τις ελληνικές τα είχαν εντοπίσει και κατασχέσει στην Κολομβία.

Τα μηχανήματα επέστρεψαν στην Ελλάδα, αλλά πριν επανατοποθετηθούν στα νοσοκομεία προκειμένου να τεθούν στη διάθεση των γιατρών και των ασθενών έπρεπε να συμμετάσχουν στην φιέστα…

Ο ίδιος ο υπουργός έδωσε συγχαρητήρια στην ΕΛΑΣ, λέγοντας πως δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο εντοπισμού κλεμμένων αντικειμένων από νοσοκομείο. Κι άλλες φορές είχαν κλαπεί μηχανήματα μεγαλύτερης αξίας αλλά δεν είχε ασχοληθεί κανείς, δεν υπήρχε πολιτική βούληση. Τώρα ασχοληθήκαμε σοβαρά και ιδού τα αποτελέσματα.

Η Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής έβαλε τα γυαλιά στις 11 υπηρεσίες άλλων χωρών που είχαν γίνει και αυτές στόχος της συμμορίας. Μόλις μια μέρα καθυστέρησαν τα ραντεβού στα νοσοκομεία.

«Είσαι ό,τι κάνεις δεν είσαι ό,τι λες» είπε ο Παύλος Πολάκης, ενώ σημείωσε πως “συνδικαλιστές και αντιπολίτευση με λοιδορούσαν που έλεγα ότι είμαστε σε καλό δρόμο. Νάτο λοιπόν”.

Τα κλεμμένα μηχανήματα, 4 ενδοσκόπια και 2 εξαρτήματα από τα συνολικά 14 που είχε αφαιρέσει η σπείρα που τα διοχέτευε στην Κολομβία, παραδόθηκαν στους διοικητές των Νοσοκομείων Αγιος Σάββας και Λάρισας.

Υπενθυμίζεται πως πίσω από τις κλοπές βρισκόταν διεθνικό κύκλωμα από το οποίο ενεργοποιήθηκαν τέσσερα τουλάχιστον μέλη, υπήκοοι Κολομβίας, ενώ ταυτοποιήθηκαν οι τρεις, ένας 20χρονος, έναν 37χρονος, και ένας 50χρονος οι οποίοι αφαίρεσαν από την Ελλάδα:

την 15 Μαΐου 2017 από το Νοσοκομείο «Άγιος Σάββας», ιατρικό εξοπλισμό, συνολικής αξίας άνω των 500.000 ευρώ,

το χρονικό διάστημα από 19 έως 22 Μαΐου 2017, από τα Γενικά Νοσοκομεία Λαμίας και Λάρισας εξοπλισμό συνολικής αξίας 115.000 ευρώ και

την 21 Μαΐου 2017, από το γαστρεντερολογικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Βόλου, 2 γαστροσκόπια.

Τα μέλη του κυκλώματος είχαν ταξιδέψει στην Ελλάδα αεροπορικώς μέσω Τουρκίας στις αρχές Μαΐου με πλαστά έγγραφα πορτογαλικών αρχών, και αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της ΕΛ.ΑΣ., το διεθνικό κύκλωμα είχε εμπλακεί σε ομοειδείς υποθέσεις κλοπών ιατρικών μηχανημάτων κατά τη τελευταία τετραετία, από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, και συγκεκριμένα τη Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, την Ισπανία, τη Γερμανία, την Αυστρία, τη Τσεχία, τη Πολωνία, την Ιταλία, την Ολλανδία, τη Γαλλία και τη Κροατία.

Από την εξέλιξη των ερευνών διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για μετακινούμενες οργανωμένες ομάδες υπηκόων χωρών της Λατινικής Αμερικής και κυρίως της Κολομβίας, τα μέλη των οποίων κατ’ εντολή των κολομβιανών καρτέλ, επισκέπτονται ως τουρίστες Ευρωπαϊκές χώρες και διαπράττουν τις κλοπές αυτές.

Πώς είχαν δράσει

Οι δράστες, φτάνοντας στις χώρες, νοίκιαζαν σπίτια μέσω ίντερνετ και στη συνέχεια παρακολουθούσαν τα νοσοκομεία που είχαν βάλει στο στόχαστρο για να κλέψουν. Αφού αφαιρούσαν από αυτά τα μηχανήματα, τα έστελναν με εταιρείες ταχυμεταφορών στην Μπογκοτά της Κολομβίας, με ίδιο όνομα αποστολέα και παραλήπτη.

Στην περίπτωση της Ελλάδας, αφού αφαίρεσαν τα ιατρικά μηχανήματα από τον «Άγιο Σάββα» και τα νοσοκομεία της Λαμίας, της Λάρισας και του Βόλου, αναχώρησαν για την Κολομβία μέσω Ισπανίας.

Οι δράστες είχαν ήδη στείλει δύο πακέτα με ενδοσκόπια, ενώ οι Αρχές σταμάτησαν ένα πακέτο στο οποίο βρέθηκαν τέσσερα ενδοσκόπια, τα οποία προέρχονται από τα νοσοκομεία του «Αγίου Σάββα» και της Λάρισας.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι οι κλέφτες δεν έκλεβαν τα ιατρικά αυτά μηχανήματα για να τα χρησιμοποιήσουν για ιατρικούς λόγους αλλά για… δουλειές του καρτέλ κοκαΐνης. Συγκεκριμένα, τα ήθελαν προκειμένου να βάζουν και να αφαιρούν από τα στομάχια των μεταφορέων τα ναρκωτικά.

Διαβάστε επίσης: Πως θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί η τραγωδία στην Αίγινα