Ο Μακρόν μειώνει τους φόρους κατά 11 δις ευρώ και καταργεί τον ΕΝΦΙΑ

Τα πρώτα μέτρα οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης Μακρόν, τα οποία περιλαμβάνουν μείωση φόρων κατά 11 δις ευρώ και κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, ώστε να ενισχυθεί η ανάπτυξη, ανακοίνωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Échos.

Όπως είπε η κυβέρνηση στοχεύει σε ένα δημόσιο έλλειμμα 2,7% του ΑΕΠ το 2018 και ανάπτυξη 1,6% το 2017 και 1,7% το 2018.

Η Γαλλία αναμένεται να μπει στο στόχαστρο των Βρυξελλών το 2018 για το έλλειμμα και τις δημόσιες δαπάνες της. Ο Γάλλος πρωθυπουργός δήλωσε ότι δεν είναι «φετιχιστής των αριθμών» αλλά ο πρώτος στόχος της κυβέρνησης είναι η μείωση των φόρων.

Συνολικά τα φορολογικά βάρη θα ελαφρύνουν κατά 11 δις, ήτοι 0,6% του ΑΕΠ. Επίσης θα νομοθετηθεί μεταβολή του ΕΝΦΙΑ και μείωσή του κατά 3 δις ευρώ. «Αντί του ΕΝΦΙΑ θα δημιουργήσουμε έναν φόρο για την ακίνητη περιουσία (IFI), ώστε να γίνει δικαιότερος ο φόρος», δήλωσε ο Φιλίπ.

Οι επιχειρήσεις θα δουν επίσης τους φόρους του να μειώνονται και θα φθάσουν το 25% ως το 2022. «Θέλουμε να προκαλέσουμε μια φορολογική ανάσα υπέρ των επενδύσεων, των θέσεων εργασίας και της ανάπτυξης» επεσήμανε ο γάλλος πρωθυπουργός.

Η μείωση των φόρων θα επιτευχθεί από μείωση των δημοσίων δαπανών, όπως επεσήμανε, η οποία θα ανέλθει σε 20 δις ευρώ το 2018. Στόχος της κυβέρνησης Μακρόν είναι να συγκρατήσει το δημόσιο της Γαλλίας και «να το επαναφέρει σε ανεκτά επίπεδα». Ο Εντουάρ Φιλίπ κατέληξε λέγοντας ότι το ΑΕΠ θα χάσει 5 μονάδες στην πενταετία Μακρόν.

Διαβάστε επίσης: Μήνυμα Ερντογάν στους Ευρωπαίους: «Δεν σας έχουμε ανάγκη -ας μη γίνουμε μέλος της Ε.Ε»