Σε πύρινο κλοιό η Μάνη, κάηκαν σπίτια – Φωνές για την πυροσβεστική (pics & video)

Μάνη

Δύσκολη μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην περιοχή της ανατολικής Μάνης, όπου αρκετά σπίτια έχουν υποστεί ζημιές από τις φλόγες στις περιοχές του Κότρωνα και του Παρασυρού.

«Μάχη» με τις φλόγες και τον δυνατό άνεμο έδιναν όλα τη νύχτα οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην ανατολική Μάνη και συγκεκριμένα στις περιοχές του Πύριχου και του Παρασυρού, όπου βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη δύο μεγάλες πυρκαγιές. Σημειώνεται ότι έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές αρκετά σπίτια, αφού οι πυρκαγιές πέρασαν μέσα από οικισμούς, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες για την κατάσβεσή τους.

Μάνη07

Ειδικότερα και όσον αφορά στις ζημιές σύμφωνα με την αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας, Αδαμαντία Τζανετέα, η οποία μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «είναι ακόμα νωρίς για να έχουμε μία ξεκάθαρη εικόνα». «Αυτό που γνωρίζουμε μέχρι τώρα είναι ότι έχουν καεί δύο σπίτια στον Κότρωνα και στο Σκουτάρι, ενώ στον Κότρωνα η φωτιά πέρασε μέσα από τις αυλές των σπιτιών», συμπλήρωσε.

Επίσης, η αντιπεριφερειάρχης λέει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι υπάρχει μεγάλη καταστροφή στις ελαιοκαλλιέργειες και όπως προσθέτει, λόγω των πυρκαγιών, έφυγαν από τις περιοχές που απειλούνταν πολλοί παραθεριστές και επισκέπτες.

Όσον αφορά στις προσπάθειες για να τεθεί υπό έλεγχο η φωτιά στον Κότρωνα επιχειρούν 26 πυροσβέστες με 11 οχήματα και ένα πεζοπόρο τμήμα με 15 άτομα. Επίσης, στο Σκουτάρι, κοντά στον Παρασυρό, επιχειρούν 66 πυροσβέστες με 33 οχήματα και ένα πεζοπόρο τμήμα με 19 άτομα.

Αυτή την ώρα στον Πύριχο επιχειρούν 30 πυροσβέστες με 12 οχήματα και πεζοπόρο τμήμα 8 ατόμων.

Μετρούν πληγές οι κάτοικοι
Ηδη πάντως οι κάτοικοι στην περιοχή μετρούν πληγές, αφού σπίτια κάηκαν και στην Αρέα, ενώ αναζωπυρώθηκε και η φωτιά στη Χιμάρρα και έχοντας κατεύθυνση προς Αρεόπολη.

Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας: Δεν είχαμε τα εναέρια μέσα όταν έπρεπε
Για τις ζημιές που προκλήθηκαν στις περιουσίες και την κατάσταση που επικρατούσε μίλησε χθες βράδυ η αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Αδαμαντία Τζανετέα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, κάνοντας λόγο για «πολύ δύσκολη» κατάσταση.

Όσον αφορά τις ζημιές από τις φωτιές, η αντιπεριφερειάρχης σημείωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «ακόμα δεν έχουμε ακριβή εικόνα για την περιοχή του Κότρωνα», αλλά «στο Σκουτάρι έχει ήδη καεί ένα σπίτι».

Ακόμη, η κυρία Τζανετέα ανέφερε ότι «υπήρξε άμεση κινητοποίηση των υπηρεσιών της περιφέρειας, του δήμου Ανατολικής Μάνης, της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, του Λιμεναρχείου και του κέντρου υγείας, ώστε να μην εγκλωβιστούν κάτοικοι και παραθεριστές λόγω του αποκλεισμού δρόμων από την φωτιά». Όπως εξήγησε, «υπήρχε ετοιμότητα για μεταφορά ατόμων μέσω θαλάσσης, αλλά τελικά άνοιξε ο δρόμος και έτσι όσοι ήθελαν, κατάφεραν να φύγουν οδικώς».

Μάνη04

Επιπλέον η αντιπεριφερειάρχης ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι ως λίγο πριν από τα μεσάνυχτα δεν υπήρχαν αναφορές για τραυματισμούς, ενώ όπως πρόσθεσε «κάηκε από την φωτιά το αυτοκίνητο του δημάρχου Ανατολικής Μάνης, Πέτρου Ανδρεάκου».

Η αντιπεριφερειάρχης είπε ότι «είχαμε ανάγκη από εναέρια μέσα, αλλά δεν τα είχαμε όταν έπρεπε να τα έχουμε» και πρόσθεσε: «Ρίψεις νερού έκαναν ένα ελικόπτερο Σινούκ, μικρά αεροπλάνα, που όμως έπρεπε να ανεφοδιάζονται στην Καλαμάτα, και τελευταία, πριν δύσει ο ήλιος, ήλθαν και δύο Καναντέρ, τα οποία όμως έκαναν λίγες ρίψεις». Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του FLY  από το σημείο της φωτιάς, τα μεγάλα αεροσκάφη τύπου Καναντέρ καθυστέρησαν να έρθουν στην περιοχή διότι είχαν σταλεί σε φωτιά στην Κεφαλονιά. Οι πρώτη ρίψη νερού συγκεκριμένα πραγματοποιήθηκε στις 7 το απόγευμα, όταν ήδη η φωτιά είχε φτάσει σε οικισμούς.

Παράλληλα, η Αδαμαντία Τζανετέα τόνισε ότι θα προσέρχονταν «πυροσβεστικές δυνάμεις από πολλές περιοχές, για να βοηθήσουν στο έργο της κατάσβεσης».

Σύμφωνα με πληροφορίες του FLY, κάηκε το αυτοκίνητο του δημάρχου Ανατολικής Μάνης Πέτρου Ανδρεάκου ενώ επιχειρούσε να προσεγγίσει τον Κότρωνα. Ο ίδιος με τη βοήθεια των Πυροσβεστών εγκατέλειψε έγκαιρα το όχημά του το οποίο τυλίχτηκε στις φλόγες.

Μιλώντας πάντως στον ΣΚΑΪ ο δήμαρχος Ανατολική Μάνης τόνισε ότι την απόλυτη ευθύνη έχει η Πυροσβεστική καθώς όπως υποστήριξε δεν υπήρξε συντονισμός.

Η πυρκαγιά στην ανατολική Μάνη ήταν τόσο ισχυρή που φαινόταν από τα Κύθηρα.

Δείτε τα βίντεο:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:

ΑΚΟΜΑ: