Αμετανόητος ο Γεωργίου στους FT: “Θα έπραττα και σήμερα όπως έπραξα χωρίς δισταγμό”

Γεωργίου

Ο πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέας Γεωργίου, που καταδικάστηκε την Τρίτη σε ποινή φυλάκισης δύο ετών με τριετή αναστολή για το ότι δεν ενημέρωσε το ΔΣ της αρχής για την αποστολή στη Eurostat των στοιχείων για το έλλειμμα τον Οκτώβριο του 2010, υπερασπίζεται τις ενέργειές του με δήλωση στους Financial Times.

Η βρετανική οικονομική εφημερίδα, που έχει παρακολουθήσει την υπόθεση, σχολιάζει ότι ο κ. Γεωργίου καταδικάστηκε παρά το γεγονός ότι ενήργησε σύμφωνα με τον κώδικα της ΕΕ για τις πρακτικές των επικεφαλής των εθνικών στατιστικών υπηρεσιών. Σημειώνεται ότι η Κομισιόν παρενέβη εκ νέου για την υπόθεση την Τρίτη, εκφράζοντας την ενόχλησή της για την καταδίκη του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ.

Μιλώντας στην εφημερίδα από το σπίτι του στις ΗΠΑ ο κ. Γεωργίου, ο οποίος προσφεύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά της ποινής, αναφέρει ότι καταδικάστηκε για την τήρηση «της αρχής της επαγγελματικής ανεξαρτησίας όπως απαιτείται από την ΕΕ και από το ελληνικό δίκαιο. Στην Ευρώπη δε θέτουμε στατιστικά αποτελέσματα σε ψηφοφορία (από το ΔΣ)».

Ο ίδιος προσθέτει: «Θα υπερασπιζόμουν και θα εφάρμοζα την αρχή ξανά σήμερα δίχως δισταγμό και το ίδιο θα έπρεπε να κάνει κάθε επικεφαλής μίας στατιστικής αρχής».

Η εφημερίδα παραθέτει απόψεις Ελλήνων σχολιαστών που στην ουσία θεωρούν τον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ αποδιοπομπαίο τράγο που επωμίζεται την ευθύνη για την προσφυγή στο ΔΝΤ και που μιλούν για «Καφκική μορφή πολιτικής δίωξης».

Σε προηγούμενο δημοσίευμά τους για την υπόθεση εν αναμονή της ετυμηγορίας του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων οι Financial Times ανέφεραν ότι αυτό που αξιωματούχοι της ΕΕ χαρακτηρίζουν ως πολυετή «δίωξη» του κ. Γεωργίου «εγείρει ανησυχίες για τη δέσμευση της χώρας στις ευρωπαϊκές αξίες και στο κράτος δικαίου».

Σημειωνόταν παράλληλα ότι ο Ανδρέας Γεωργίου είναι εξαιρετικά αντιδημοφιλής στην Ελλάδα με πολίτες που παρίσταντο στο δικαστήριο να τον κατηγορούν μιλώντας στην εφημερίδα ότι «κατέστρεψε» τη χώρα και τις ζωές τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γερμανικά Μέσα για Γεωργίου: Ποινή φυλάκισης για τον στατιστικολόγο που δεν ήθελε να κάνει ζαβολιές

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ξέσπασε κόντρα Παπαδημούλη – Γεωργιάδη για τις καταγγελίες του Πύρρου Δήμα