Βενεζουέλα: Οι δυνάμεις ασφαλείας έξω από το γραφείο της ανώτατης εισαγγελέως

Δυνάμεις ασφαλείας της Βενεζουέλας, έλαβαν σήμερα θέσεις έξω από το γραφείο της ανώτατης εισαγγελέως της χώρας.

Η εξέλιξη αυτή έγινε μία ημέρα μετά την ορκωμοσία της νέας Συντακτικής Συνέλευσης, για την οποία η ανώτατη εισαγγελέας υποστήριξε ότι εκλέχθηκε με νοθεία.

Η Λουίζα Ορτέγκα είχε ζητήσει από τοπικό δικαστήριο να εμποδίσει την τελετή ορκωμοσίας του νέου νομοθετικού οργάνου των 545 μελών, επικαλούμενη ισχυρισμούς για τη νόθευση του εκλογικού αποτελέσματος από την κυβέρνηση.

Η γενική εισαγγελέας Λουίσα Ορτέγκα -επικριτής του προέδρου Μαδούρο- κάλεσε, μέσω του Twitter, τη διεθνή κοινότητα να καταδικάσει την «αυθαίρετη δράση» του κλοιού στην εισαγγελία. Η Ορτέγκα δεν βρισκόταν στα γραφεία της εισαγγελίας την στιγμή της επέμβασης.

Τα 545 μέλη της Συντακτικής Συνέλευσης αναδείχθηκαν μέσα από την κάλπη αίματος της προηγούμενης Κυριακής, στην οποία η συμμετοχή ήταν χαμηλή – η αντιπολίτευση, που πλειοψηφεί (μετά τις τελευταίες κοινοβουλευτικές εκλογές) στο Κοινοβούλιο, το οποίο όμως έχει τεθεί στο περιθώριο, είχε καλέσει σε μποϊκοτάζ και διαδηλώσεις.

Το νέο, όπου κυριαρχούν υποστηρικτές του προέδρου Νικολάς Μαδούρο, έχει την εξουσία να αλλάξει το Σύνταγμα και να επιτρέψει στον πρόεδρο να κυβερνά με διατάγματα.

Τα μέλη της είχαν ξεκαθαρίσει πως σκοπεύουν να απομακρύνουν την γενική εισαγγελέα Ορτέγκα «με την πρώτη ευκαιρία».

Η νέα Συντακτική Συνέλευση, έχει νομοθετικές υπερεξουσίες.

Διαβάστε επίσης: Ιράν: Ορκίστηκε για τη δεύτερη θητεία του ο πρόεδρος Χασάν Ροχανί