Μάχη με το χρόνο δίνουν οι πυροσβέστες σε Καπανδρίτι και Ηλεία – Αναζωπύρωση στο Μετόχι

Μάχη να οριοθετηθεί η πυρκαγιά πριν αυξηθεί η ένταση του ανέμου δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις σε Μετόχι και Μικροχώρι τα δύο σημείο όπου η φωτιά μαίνεται. Την ίδια στιγμή επιχειρούν να σβήσουν τελείως την πυρκαγιά σε Βαρνάβα, Καπανδρίτι, Γραμματικό, ενώ στο μέτωπο της Ηλεία αντιμετωπίζουν δυο εστίες.

Όσον αφορά την Αττική, δεν υπάρχουν σπίτια στην περιοχή. Οι φλόγες καίνε σε δύσβατο σημείο και μόνο με τα εναέρια μέσα είναι δυνατό να αντιμετωπιστούν.

Περιμετρικά έχουν αναπτυχθεί μεγάλες δυνάμεις, ωστόσο οι άνεμοι ήδη άρχισαν να δημιουργούν συνεχείς αναζωπυρώσεις.

Με το πρώτο φως της ημέρας ρίχτηκαν στη μάχη τέσσερα ελικόπτερα. Το μέτωπο έχει μεγάλη έκταση. Υπάρχουν σημεία όπου η φωτιά είναι “έρπουσα”, οι φλόγες δεν φαίνονται από μακρυά και υπάρχει κίνδυνος εγκλωβισμού. Έτσι μεγάλο μέρος της περιοχής παραμένει αποκλεισμένο από την αστυνομία.

Συνολικά στην κατάσβεση λαμβάνουν μέρος: 72 οχήματα με 180 πυροσβέστες και 58 άτομα πεζοπόρο τμήμα.

Επιπλέον, την επιχείρηση κατάσβεσης συνδράμουν, 20 εθελοντικά οχήματα, 38 υδροφόρες των ΟΤΑ και της Περιφέρειας, έξι χωματουργικά μηχανήματα, και από τις ένοπλες δυνάμεις στρατιωτικό προσωπικό και τέσσερα μηχανήματα.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας οι αναζωπυρώσεις ήταν συνεχείς. Οι πυροσβέστες έδωσαν μάχη να κρατήσουν τις φλόγες εντός περιοχών όπου δεν υπήρχε υψηλή βλάστηση ή σπίτια με στόχο να μην ξεφύγει η κατάσταση.

Για τον λόγο αυτό στις 02:30 τα ξημερώματα απαγορεύτηκε η κυκλοφορία στον κόμβο Μικροχωρίου προς Μικροχώρι, στη συμβολή της λεωφόρου Μικροχωρίου με την οδό Οδυσσέα Ελύτη, στη συμβολή της λεωφόρου Μικροχωρίου και 25ης Μαρτίου και στην επαρχιακή οδό Βαρνάβα-Καπανδριτίου και στην 25ης Μαρτίου.

Δύο τα μέτωπα στην Ηλεία

Σε δύο μέτωπα επιχειρούν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην Ανάληψη Αμαλιάδας, προκειμένου να θέσουν υπό έλεγχο την φωτιά, που καίει από χθες το μεσημέρι.
Το ένα μέτωπο βρίσκεται προς την περιοχή της κοινότητας Δαφνιώτισσα και το δεύτερο προς την μονή της Ανάληψης.

Στο μέτωπο της Δαφνιώτισσας έχουν δημιουργηθεί αντιπυρικές ζώνες, αλλά όπως λέει ο δήμαρχος Ήλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος «αυτό που μας ανησυχεί είναι μήπως και αυξηθεί η ένταση των ανέμων, διότι τότε η κατάσταση θα είναι πολύ δύσκολη».

Το δεύτερο μέτωπο βρίσκεται κάτω από το μοναστήρι της Ανάληψης και όπως ανέφερε ο δήμαρχος «οι επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων με ενημερώνουν ότι εκεί η κατάσταση είναι ελεγχόμενη».

Επίσης, ο κ. Χριστοδουλόπουλος ανέφερε ότι από νωρίς το πρωί πραγματοποιεί ρίψεις νερού ένα ελικόπτερο τύπου «Σινούκ», ενώ περίπου στις 08:30 ξεκίνησε τις πτήσεις και ένα πυροσβεστικό αεροπλάνο τύπου «Καναντέρ».

Στην περιοχή επιχειρούν 42 πυροσβέστες με 20 οχήματα και πεζοπόρα τμήματα με 27 άτομα.

Διαβάστε επίσης: Δραματική έκκληση πυροσβεστών: «Αφυδατωθήκαμε, δεν έχουμε νερό και ψωμί…»!