Νέο διατροφικό σκάνδαλο – Ηπατίτιδα Ε σε ολλανδικά και γερμανικά λουκάνικα

Λουκανικά

Ένα νέο διατροφικό σκάνδαλο έχει ξεσπάσει σε Βρετανία και Ολλανδία με τα χοιρινά λουκάνικα και το ζαμπόν.

Πρόκειται για συσκευασμένα προϊόντα χοιρινού που φέρουν στέλεχος της ηπατίτιδας Ε και προέρχονται, σύμφωνα με βρετανικά δημοσιεύματα, από την Ολλανδία και τη Γερμανία και πωλούνται σε βρετανική αλυσίδα σούπερ μάρκετ.

Σύμφωνα με τον Αγγλικό Οργανισμού Δημόσιας Υγείας ο ιός αυτός που φέρουν τα συγκεκριμένα προϊόντα μπορεί να έχουν μολύνει από 150.000 έως και 200.000 άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο, κάθε χρόνο. από το 2014 έως το 2016. Οι αριθμοί προκαλούν σοκ.

Εξίσου σοκαριστικά όμως είναι τα όσα μπορεί να προκαλέσει ο εν λόγω ιός: Κίρρωση του ήπατος και σε ακραίες περιπτώσεις ενδέχεται να οδηγήσει σε ηπατική ανεπάρκεια, νευρολογικές βλάβες, ακόμη και τον θάνατο. Όλα αυτά λόγω της κατανάλωσης των (μολυσμένων) αλλαντικών γερμανικής και ολλανδικής προέλευσης (αξίζει να σημειωθεί ότι στα συμπτώματα περιλαμβάνονται η γρίπη, ο πυρετός, ο εμετός και το κιτρίνισμα του δέρματος).

Ισχυρό όμως είναι το πλήγμα και για την ασφάλεια τροφίμων της Ολλανδίας, μιας και σύμφωνα με την Foodlog, η ηπατίτιδα Ε ανιχνεύθηκε στο 80% των λουκάνικων που πωλούνται στην Ολλανδία. Πρέπει να σημειωθεί ακόμη ότι το γεγονός αυτό αποτελεί δεύτερο πλήγμα για την Ολλανδία, ύστερα από το ξέσπασμα του σκανδάλου με τα μολυσμένα αυγά από το εντομοκτόνο Fipronil.

Για άλλη μια φορά διαπιστώνεται η ασφάλεια των τροφίμων ελληνικής παραγωγής και η εμπιστοσύνη που πρέπει να τους δείχνουμε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τα τελευταία λόγια της Νταϊάνα: «Ήταν ζωντανή και μου μιλούσε…»

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ο Κιμ έχει γραμμένο στα παλιά του τα παπούτσια τον Τραμπ – Τι ισχυρίζεται το Politico

ΑΚΟΜΑ: Ομάδα ειδικών για την καταπολέμηση των fake news συγκροτεί η Κομισιόν