Ξέσπασε αντιπαράθεση ΗΠΑ – Κούβα εξαιτίας της… απώλειας ακοής Αμερικανών διπλωματών!

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κατήγγειλε ότι αρκετοί εργαζόμενοι στην αμερικανική πρεσβεία στην Αβάνα εμφάνισαν διάφορα περίεργα «συμπτώματα» και κάλεσε δύο Κουβανούς διπλωμάτες που υπηρετούσαν στην πρεσβεία της χώρας τους στην Ουάσιγκτον να εγκαταλείψουν την αμερικανική επικράτεια.

Τι ακριβώς συνέβη δεν έχει διευκρινιστεί, πάντως η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χέδερ Νάουερτ, σημείωσε ότι οι εργαζόμενοι στην αμερικανική πρεσβεία ανέφεραν διάφορα «περιστατικά», χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Αμερικανοί διπλωμάτες μπορεί να υπέστησαν απώλεια ακοής που σχετίζεται με τη χρήση μυστικών συσκευών εκπομπής ήχου.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κούβας είπε ότι ερευνά τις καταγγελίες. Χαρακτήρισε αδικαιολόγητη την απέλαση των διπλωματών, αλλά δήλωσε πρόθυμο να συνεργαστεί με την Ουάσιγκτον για τη διαλεύκανση του μυστηρίου.

«Η Κούβα ουδέποτε επέτρεψε, ούτε θα επιτρέψει ποτέ τη χρήση του εδάφους για οποιαδήποτε ενέργεια κατά διαπιστευμένων διπλωματών ή των οικογενειών τους», σημείωσε.

Το Associated Press αναφέρει ότι η απώλεια ακοής των Αμερικανών διπλωματών μπορεί να σχετίζεται με συσκευές που εκπέμπουν μη αισθητά στο ανθρώπινο αυτί ηχητικά κύματα, ικανά να προκαλέσουν κώφωση.

Αμερικανοί αξιωματούχοι, που ζήτησαν να μην κατονομαστούν, είπαν στο πρακτορείο ότι οι έρευνες απέδειξαν ότι είχαν χρησιμοποιηθεί ειδικές συσκευές εντός ή κοντά στις κατοικίες των διπλωματών.

Η Νάουερτ είπε ότι το προσωπικό της αμερικανικής πρεσβείας άρχισε να παραπονείται για τα περίεργα συμπτώματα από τα τέλη του περασμένου χρόνου κι ότι αρκετά μέλη αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στις ΗΠΑ.

Οι δύο Κουβανοί διπλωμάτες που απελάθηκαν, εγκατέλειψαν τις ΗΠΑ από τον περασμένο Μάιο, μεταδίδει το BBC.

Κούβα και ΗΠΑ απεκατέστησαν τις διπλωματικές τους σχέσεις το 2015 μετά από περισσότερες από πέντε δεκαετίες ψυχροπολεμικού «πάγου».

 

Διαβάστε επίσης: Bloomberg: Αυτές είναι οι στρατιωτικές επιλογές του Τραμπ απέναντι στη Βόρεια Κορέα