Πορτογαλία: Ανεξέλεγκτη η πύρινη λαίλαπα – Έκκληση για ευρωπαϊκή βοήθεια (pics & video)

119

Τη συνδρομή της Ε.Ε. ζήτησε η Πορτογαλία για να μπορέσει να θέσει υπό έλεγχο εκατοντάδες δασικές πυρκαϊές που απειλούν να αφανίσουν εν μέσω καύσωνα τη χώρα.

Πάνω από 3.000 πυροσβέστες δίνουν υπεράνθρωπη μάχη σε περισσότερα από 250 μέτωπα δύο μήνες μετά τη χειρότερη καταστροφή που γνώρισε η χώρα της Ιβηρικής χερσονήσου από μια πύρινη λαίλαπα που άφησε πίσω της 64 νεκρούς.

Η υπουργός Εσωτερικών Κονστάντσα Ουρμπάνα δε Σόουζα είπε ότι οι αρχές της Πορτογαλίας εξέπεμψαν SOS στην Ευρωπαϊκή Ένωση φοβούμενες μήπως ξεσπάσουν νέες πυρκαϊές ή αναζωπυρωθούν μέτωπα που έχουν τεθεί υπό έλεγχο λόγω της ανόδου της θερμοκρασίας και των ισχυρών ανέμων.

268 πυρκαϊές ξέσπασαν μόνον το Σαββατοκύριακο- ο υψηλότερος αριθμός σε μια μέρα κατά τη φετινή περίοδο, ενώ οι αρχές κήρυξαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης την κεντρική περιφέρεια της Κοϊμπρα.

Πυρκαϊές μαίνονται ολόκληρο το καλοκαίρι στη χώρα, αλλά καμιά δεν είχε την τραγική επίπτωση εκείνης του περασμένου Ιουνίου όταν εκκενώθηκαν χωριά και κωμοπόλεις και έκλεισαν δρόμοι στις πληγείσες περιοχές. Όμως ο εφιάλτης δεν έχει ακόμη τελειώσει προειδοποιούν οι αρμόδιες υπηρεσίες.

Υπολογίζεται ότι πάνω από 1.400.000 στρέμματα δασικών και χορτολιβαδικών εκτάσεων έχουν αποτεφρωθεί το φετινό καλοκαίρι στην Πορτογαλία – αριθμός τριπλάσιος από τον μέσο όρο της τελευταίας δεκαετίας.

Διαβάστε επίσης: Μακελειό με 17 νεκρούς σε επίθεση τζιχαντιστών σε τουρκικό εστιατόριο στη Μπουρκίνα Φάσο