Πρεμιέρα για τον εξωδικαστικό μηχανισμό – Στις 9:00 ανοίγει η ηλεκτρονική πλατφόρμα

Εξωδικαστικός

Πρεμιέρα κάνει σήμερα το πρωί η πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού που δίνει την τελευταία ευκαιρία για τη ρύθμιση οφειλών επιχειρήσεων μετά την έκδοση κοινής υπουργικής απόφασης και εγκυκλίου από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Οι ενδιαφερόμενοι μέσω link που υπάρχει στην ιστοσελίδα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους keyd.gov.gr θα μπορούν να εισέρχονται στην πλατφόρμα για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ώστε να υποβάλλουν την αίτηση υπαγωγής.

Ειδικότερα και σύμφωνα με την εγκύκλιο για χρέη έως και 3.000 ευρώ προς το Δημόσιο και τα Ταμεία η αποπληρωμή (και των προσαυξήσεων ή τόκων εκπρόθεσμης καταβολής) θα γίνεται τμηματικά σε 36 μηνιαίες δόσεις με την ελάχιστη μηνιαία δόση να ορίζεται στα 50 ευρώ.

Από την άλλη, σύμφωνα με την KYA όσοι θα διαγράφονται μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού για τις συγκεκριμένες οφειλές:

Το σύνολο των τόκων υπερημερίας για τα τραπεζικά δάνεια

  • Το 95% των απαιτήσεων του Δημοσίου από πρόστιμα που έχουν επιβληθεί από τη φορολογική διοίκηση. Σε αυτή την περίπτωση απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η βασική οφειλή του εν λόγω πιστωτή να ξεπερνά το ελάχιστο ποσό των 20.000 ευρώ, στο οποίο δεν προσμετρώνται τυχόν οφειλές που προβλέπονται στο πρώτο εδάφιο της παρ. 4 του άρθρου 15 του Ν.4469/2017.
  • Το 85% των απαιτήσεων του Δημοσίου και των φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης από προσαυξήσεις ή τόκους εκπρόθεσμης καταβολής. Στην περίπτωση αυτή απαραίτητη προϋπόθεση είναι η βασική οφειλή ανά πιστωτή της κατηγορίας αυτής να ξεπερνά το ελάχιστο ποσό των 3.000 ευρώ στο οποίο δεν προσμετρώνται τυχόν οφειλές που προβλέπονται στο πρώτο εδάφιο της παρ. 4 του άρθρου 15 του Ν.4469/2017.

Οι οφειλές που θα απομένουν μετά τη διαγραφή θα διακανονίζονται έως 120 δόσεις για τις τράπεζες, την εφορία και τα ταμεία. Όσον αφορά στους υπόλοιπους πιστωτές (π.χ. πελάτες μιας επιχείρησης ή προμηθευτές) το ανώτατο όριο δόσεων είναι 24, ενώ στην περίπτωση απαιτήσεων εργαζομένων η ρύθμιση γίνεται σε 12 δόσεις.

Στην περίπτωση που οι οφειλέτες δεν αποδέχονται την αυτοματοποιημένη ρύθμιση, θα ακολουθείται κανονικά η διαδικασία του εξωδικαστικού συμβιβασμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Άρχισε η εφαρμογή – Αυτές είναι οι χρεώσεις για τις πληρωμές φόρων στα γκισέ – 1,5 ευρώ η «ταρίφα»

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Για να μην σας αδειάσουν το λογαριασμό – Πως θα γλιτώσετε τις κατασχέσεις του κράτους

ΑΚΟΜΑ: Εκδόθηκε η εγκύκλιος του εξωδικαστικού συμβιβασμού: Πώς θα ρυθμίσετε χρέη σε εφορία, τράπεζες και ταμεία