Στα πέρατα του ηλιακού συστήματος το “Νέοι ορίζοντες”: Θα εξερευνήσει ένα πολύ μακρινό αντικείμενο

Πρόκειται για το αστρονομικό αντικείμενο της ζώνης Kuiper, 2014 MU69, που απέχει 6,5 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη. Είναι ο επόμενος στόχος εξερεύνησης – μετά τον Πλούτωνα – του διαστημικού σκάφους Νέοι Ορίζοντες (New Horizons).

Μήπως όμως το αντικείμενο MU69 στην πραγματικότητα είναι δυο ξεχωριστά αστρονομικά αντικείμενα;

Καλλιτεχνική απεικόνιση του αντικειμένου της ζώνης Kόιπερ 2014 MU69

Οι επιστήμονες της αποστολής Νέοι Ορίζοντες προσπαθούν να απαντήσουν σ’ αυτό το ερώτημα καθώς ταξινομούν τα νέα δεδομένα που συλλέχθηκαν από το μακρινό αντικείμενο της ζώνης Kόιπερ 2014 MU69, το οποίο θα προσεγγίσει το διαστημικό σκάφος Νέοι Ορίζοντες την 1η Ιανουαρίου του 2019. Αυτή η προσέγγιση θα είναι η πιο μακρινή προσέγγιση αστρονομικού αντικειμένου στην ιστορία της εξερεύνησης του διαστήματος, πάνω από 1,6 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα πέρα από τον πλανήτη-νάνο Πλούτωνα.

Μια δεύτερη καλλιτεχνική απεικόνιση του πιθανού σχήματος του αντικειμένου 2014 MU69

Το αντικείμενο της ζώνης του Kόιπερ που απέχει 6,5 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη, πέρασε μπροστά από ένα μακρινό άστρο στις 17 Ιουλίου του 2017. Τηλεσκόπια από τη Γη στόχευσαν το αντικείμενο για να παρατηρήσουν την σκιά του και να αντλήσουν έτσι περισσότερα στοιχεία για το μέγεθος, το σχήμα του και το περιβάλλον γύρω από το MU69.

Με βάση τις νέες παρατηρήσεις απόκρυψης του μακρινού άστρου, οι αστρονόμοι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το MU69 δεν είναι ένα σφαιρικό σώμα, αλλά μπορεί να είναι ένα εξαιρετικά επίμηκες σφαιροειδές σώμα, ή θα μπορούσε να είναι ένα ζεύγος αντικειμένων που το ένα περιφέρεται γύρω από το άλλο ή ότι πρόκειται για ένα ενιαίο σώμα από το οποίο λείπει ένα μεγάλο κομμάτι. Από τις παρατηρήσεις αυτές προέκυψε ότι το MU69 φαίνεται να έχει εύρος μέχρι 30 χιλιόμετρα ή αν πρόκειται για δυο αντικείμενα, τότε το καθένα έχει διάμετρο 15 έως 20 χιλιόμετρα.

Πρόκειται για ένα αστρονομικό αντικείμενο με εξωτικό σχήμα ή είναι ένα δυαδικό αντικείμενο; Σ’ αυτό, αλλά και σε άλλα ερωτήματα σχετικά με το το MU69 θα δώσει απαντήσεις το διαστημικό σκάφος Νέοι Ορίζοντες σε λιγότερο από 17 μήνες από σήμερα.

Πηγή: physicsgg.me

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ανεπανάληπτο! Κινέζοι τηλεμετέφεραν «αντικείμενο» στο διάστημα για πρώτη φορά!

Πανάρχαιος Δίας: Ο παλαιότερος πλανήτης στο ηλιακό μας σύστημα

10 νέους πλανήτες βρήκε η NASA που μπορεί να διαθέτουν ζωή (Βίντεο)

Βετελγέζ: Νέα στοιχεία και εκπληκτικές εικόνες του άστρου γίγαντα