Σε πύρινο κλοιό η Αλβανία – Βοήθεια έχει στείλει η Ελλάδα

109

Δύο ελληνικά πυροσβεστικά αεροσκάφη από την Κέρκυρα θα αναλάβουν πυροσβεστικό έργο στην Αλβανία, η οποία μαστίζεται το τελευταίο 24ώρο από χωρίς προηγούμενο εστίες πυρκαγιών, αναφέρουν πηγές από το αλβανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η απόφαση αποστολής ελληνικών πυροσβεστικών σκαφών ελήφθη ύστερα από αίτημα της αλβανικής κυβέρνησης, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Από χθες μαίνονται στη χώρα 25 ισχυρές εστίες φωτιάς, με τις μεγαλύτερες και τις πιο καταστρεπτικές στην περιοχή ανάμεσα στη Χειμάρρα και τον Αυλώνα. Είναι η πρώτη φορά που η Αλβανία αντιμετωπίζει τόσα πυκνά και ισχυρά μέτωπα πυρκαγιών.

Η Αλβανία δεν διαθέτει στόλο αεροπυρόσβεσης, ταυτόχρονα ούτε δυνατότητες πρόσβασης των οχημάτων σε δασώδεις περιοχές. Συνεπώς, η πυρόσβεση με πρωτόγονα μέσα και μόνο με ανθρώπινες δυνάμεις καταστούν αδύνατο το πυροσβεστικό τους έργο, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Στις καταστάσεις αυτές, η αλβανική πλευρά αναγκάστηκε να ζητήσει βοήθεια σε τρίτες χώρες, ανακοινώνοντας προς το παρόν, την ετοιμότητα να συμβάλλει μόνο η Ελλάδα.

Η Ελλάδα και παλιότερα είχε στείλει στην Αλβανία πυροσβεστικά αεροσκάφη, αλλά στις περιπτώσεις αυτές η αποστολή τους αφορούσε την πυρόσβεση πυρκαγιών στις ελληνικές μειονοτικές περιοχές.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ελληνικής γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, η Ελλάδα συνδράμει την Αλβανία με δύο αεροσκάφη τύπου “PZL” για την κατάσβεση δασικών πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν την 1 Αυγούστου στο εθνικό πάρκο Llagora στην περιοχή Ducat, που βρίσκεται στη νότια Αλβανία.

Σημειώνεται, επίσης, ότι η συνδρομή πραγματοποιείται ύστερα από αίτημα που υποβλήθηκε στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά από τον Αλβανό ομόλογό του, με παράλληλη ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.

Τέλος, επισημαίνεται ότι εκτός από την πυρκαγιά στο εθνικό πάρκο “Llagora και αρκετές ακόμη πυρκαγιές μαίνονται σε διάφορες περιοχές στην νότια Αλβανία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πύρινη κόλαση στην Καλιφόρνια – Μαίνεται η τεράστια φωτιά – Χιλιάδες εγκατέλειψαν τα σπίτια τους

Γιγαντιαίες πυρκαγιές καίουν δασικές εκτάσεις σε Καναδά και Καλιφόρνια

Χάος στην νότια Γαλλία από τις φωτιές – 10.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους (pics & video)

«Πύρινη λαίλαπα» μαίνεται στον Γαλλικό Νότο και στην Κορσική (pics)