Σκληρή απάντηση Κοτζιά για το δημοσίευμα των Financial Times: “Είναι ανυπόστατο”

Ανυπόστατο χαρακτηρίζει το υπουργείο Εξωτερικών το δημοσίευμα των Financial Times, στο οποίο εκφράζονται φόβοι για την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης στην Ελλάδα, με αφορμή τη δικαστική απόφαση υπέρ του Νίκου Κοτζιά στη διαμάχη του με το περιοδικό Athens Review of Books.

Σε ανακοίνωσή του, το ΥΠΕΞ σχολιάζει ότι το δημοσίευμα αναπαράγει «πρωτοφανή ψέματα», προκειμένου να «σπιλωθεί η ελληνική κυβέρνηση».

Ακόμη, κατηγορεί τη συντάκτρια του δημοσιεύματος, Κέριν Χόουπ, ότι εξυπηρετεί άλλες σκοπιμότητες και ιδιοτελή συμφέροντα, υιοθετώντας τα επιχειρήματα των αντιπάλων της κυβέρνησης ως αυταπόδεικτα, όπως αναφέρει.

Παράλληλα, το ΥΠΕΞ έδωσε στη δημοσιότητα και την επιστολή που έστειλε στη δημοσιογράφο των Financial Tumes ο πληρεξούσιος δικηγόρος του κ. Κοτζιά, Ιωάννη Μαντζουράνη.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ:

«Σημερινό ανυπόστατο δημοσίευμα των Financial Times υπογεγραμμένο από τη κα Kerin Hope αναπαράγει πρωτοφανή ψέματα, προκειμένου να σπιλωθεί η ελληνική Κυβέρνηση.

Ανάμεσα στα άλλα ψέματα που αναφέρονται στο δημοσίευμα:

Α. Το άρθρο παρουσιάζει, χωρίς καμία επαλήθευση των ισχυρισμών που διατυπώνονται, μια αναληθή ιστορία με στόχο τη συκοφάντηση του Υπουργού Εξωτερικών κ. Κοτζιά.

Β. Η εφημερίδα ψεύδεται λέγοντας ότι δεν έλαβε κανένα σχόλιο επί του κειμένου που επρόκειτο να δημοσιεύσει. H αλήθεια είναι ότι, κατόπιν συνεννόησης, η κα Hope έλαβε, στις 30 Ιουλίου, σχετική επιστολή του πληρεξούσιου δικηγόρου του κ. Κοτζιά, κ. Ιωάννη Μαντζουράνη. Η ψευδής αναφορά ότι δεν υπήρξε κανένα σχόλιο ξεπερνά κάθε κανόνα δημοσιογραφικής δεοντολογίας.

Γ. Γίνεται επίκληση της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης και του κινδύνου που διατρέχει αυτή από την κυβέρνηση, όταν η συντάκτρια εξυπηρετώντας προφανώς άλλες σκοπιμότητες και ιδιοτελή συμφέροντα, υιοθετεί όλα τα «επιχειρήματα» των αντιπάλων της κυβέρνησης ως αυταπόδεικτα, τη στιγμή που αυτά κατέπεσαν παταγωδώς στα δικαστήρια όλων των βαθμίδων. Περιφρονεί δε τις αποφάσεις τις ελληνικής δικαιοσύνης επειδή δεν της αρέσουν και απευθύνει πολιτικούς χαρακτηρισμούς και ψεύδη κατά του κ. Νίκου Κοτζιά υιοθετώντας ακροδεξιά φρασεολογία.

Προς αποκατάσταση της αλήθειας επισυνάπτεται η επιστολή που απέστειλε στη κα Kerin Hope ο κ. Μαντζουράνης. Το αποδεικτικό της γραπτής επιβεβαίωσης εκ μέρους της κας Ηope ότι έλαβε την ανωτέρω επιστολή βρίσκεται στο πολιτικό γραφείο του κ. Κοτζιά».

 

Διαβάστε επίσης: Οι FT επανέρχονται στο θέμα της δικαιοσύνης – Νέες ανησυχίες για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα μετά την απόφαση υπέρ Κοτζιά