Την καλύτερη εικόνα ενός αστρικού υπεργίγαντα κατέγραψαν οι αστρονόμοι (Εικόνες και βίντεο)

Οι αστρονόμοι κατάφεραν να βγάλουν μια απίστευτα λεπτομερή “φωτογραφία” του Αντάρη που βρίσκεται στην καρδιά του αστερισμού του Σκορπιού.

Η ομάδα, με επικεφαλής τον Keiichi Ohnaka του Πανεπιστημίου Catolica del Norte της Χιλής, χρησιμοποίησε το Πολύ Μεγάλο Τηλεσκόπιο (Very Large Telescope) του Ευρωπαϊκού Νοτίου Παρατηρητηρίου (ESO) για να συνθέσουν μια εικόνα του Αντάρη, ενός άστρου υπερίγαντα.

Οι αστρονόμοι κατάφεραν να χαρτογραφήσουν την επιφάνεια του αστεριού και να καταγράψουν λεπτομερώς τις κινήσεις πλάσματος και αερίων στην επιφάνεια του.

«Το πώς αστέρια σαν τον Αντάρη χάνουν τόσο μαζικά την μάζα τους στην τελική φάση της εξέλιξής τους είναι ένα ερώτημα που δεν έχει απαντηθεί εδώ και πάνω από μισό αιώνα», δήλωσε ο Keiichi Ohnaka, σύμφωνα με το astronomynow.com.

“Το VLT είναι το μοναδικό εργαλείο που μπορεί να καταγράψει άμεσα τις κινήσεις του πλάσματος στην εκτεταμένη ατμόσφαιρα του Αντάρη – ένα κρίσιμο βήμα προς την αποσαφήνιση αυτού του προβλήματος”.

“Η επόμενη πρόκληση είναι να προσδιορίσουμε τι κρύβεται πίσω από αυτές τι κινήσεις.”

Ένα τριδιάστατο βίντεο του αστεριού μπορείτε να δείτε και παρακάτω:

Ο καθηγητής Keiichi Ohnaka και η ομάδα του δημοσίευσαν μια μελέτη με τα αποτελέσματα των ερευνών τους σχετικά με τις δυνάμεις και τους μηχανισμούς που λαμβάνουν χώρα στον Αντάρη, την ώρα που το τεράστιο άστρο βρίσκεται στα τελευταία στάδια της ζωής του. Είδηση που είχαμε παρουσιάσει εδώ στο Blue Sky και μπορείτε να την διαβάσετε εδώ: Άγνωστη τεράστια «δύναμη» εκλύεται από τον υπεργίγαντα Αντάρη.

Ηλίας Σιατούνης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πανάρχαιος Δίας: Ο παλαιότερος πλανήτης στο ηλιακό μας σύστημα

Πληθαίνουν οι ενδείξεις για «δέκατο» πλανήτη στο ηλιακό σύστημα

10 νέους πλανήτες βρήκε η NASA που μπορεί να διαθέτουν ζωή (Βίντεο)