Υεμένη: Αιματηρές συγκρούσεις Χούτι με στρατό – 3 νέοι νεκροί

Σε μία άνευ προηγουμένου κλιμάκωση της έντασης μεταξύ των δύο συμμάχων, ο συνταγματάρχης Χάλεντ αλ Ρίντα σκοτώθηκε στις συγκρούσεις που ξέσπασαν στη Σανάα το βράδυ του Σαββάτου, επεσήμανε το Γενικό Λαϊκό Κογκρέσο ανακοίνωσή του.

Σύμφωνα με πηγές του Γενικού Λαϊκού Κογκρέσου, οι συγκρούσεις ξέσπασαν έπειτα από μια αντιπαράθεση μεταξύ ανδρών των δύο πλευρών σε ένα σημείο ελέγχουν κοντά στο γραφείο του προέδρου, όπου βρίσκεται ο Σάλεχ, στη συνοικία Χάντα.

Το κόμμα του Σάλεχ δεν αναφέρεται ρητά στους Χούτι, αλλά κατηγορεί «μια οργάνωση που δεν έχει καμία ηθική», μια έμμεση αναφορά στους σιίτες αντάρτες.

Από την πλευρά του υεμενίτικο πρακτορείο ειδήσεων SABA, το οποίο ελέγχουν οι αντάρτες, μετέδωσε ότι δύο μέλη των λεγόμενων λαϊκών επιτροπών, στις οποίες κυριαρχούν οι Χούτι, σκοτώθηκαν στις μάχες.

Από τον Σεπτέμβριο του 2014 και την κατάληψη της πρωτεύουσας από τους Χούτι ο Σάλεχ έχει επισήμως συμμαχήσει μαζί τους. Μαζί κατάφεραν να απωθήσουν τις κυβερνητικές δυνάμεις στο νότιο τμήμα της Υεμένης, όπου σώθηκαν την τελευταία στιγμή χάρη στην επέμβαση τον Μάρτιο του 2015 ενός αραβικού συνασπισμού υπό τη Σαουδική Αραβία.

Ωστόσο αυτή η συμμαχία εξαρχής έμοιαζε εύθραυστη, καθώς αμφότερα τα μέρη ήταν καχύποπτα για τους απώτερους σκοπούς της άλλης πλευράς, ενώ ιδεολογικά δεν έχουν πολλά κοινά.

Ο Σάλεχ οργάνωσε μια συγκέντρωση χιλιάδων υποστηρικτών του στη Σανάα την Πέμπτη, κάνοντας επίδειξη ισχύος μία ημέρα αφότου οι Χούτι τον χαρακτήρισαν «σατανικό» και καταδίκασαν το γεγονός πως τους περιέγραψε ως μια «παραστρατιωτική οργάνωση».

Οι Χούτι υποπτεύονται ότι ο Σάλεχ διαπραγματεύεται πίσω από την πλάτη τους με τον αραβικό συνασπισμό. Εκείνος κατηγορεί τους σιίτες αντάρτες ότι θέλουν να συγκεντρώσουν στα χέρια τους όλη την εξουσία.

Διαβάστε επίσης: Επίθεση από το κόμμα που τον στηρίζει δέχεται ο Τραμπ για την απονομή χάριτος